Business-overblik: Slut med at prutte om prisen på din nye bil

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Lidt sparken dæk og ikke mindst prutten om prisen er for mange en fast del af bilkøb, men forhandlinger om prisen kan snart være fortid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jns Schlueter/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik.

Vi skal blandt andet forbi en række økonomer, der ser en øget risiko for økonomisk krise i Danmark, og så har Axcel foretaget sit største opkøb nogensinde.

Men vi starter i Nordsøen, hvor der skal bygges endnu flere havvindmøller.

Nordsølande vil tidoble udbygning af havvind

Danmark, Holland, Tyskland og Belgien går sammen om et historisk sats på havvindmøller i Nordsøen, som skal sikre, at Europa bliver uafhængig af russisk gas.

Det skriver Finans.

Det sker på et topmøde onsdag i Esbjerg, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringslederne i de tre andre lande sammen vil underskrive en erklæring om at tidoble havvindkapaciteten i Nordsøen til mindst 150 gigawatt i 2050.

Det vil ifølge Finans være nok til at forsyne omkring 230 millioner europæiske husstande med grøn strøm og kræve samlede investeringer for over 1.000 milliarder kroner.

Snart kan det være slut med at prutte om prisen på en ny bil

Presset fra nye forretningsmodeller som blandt andre Tesla betyder, at gamle bilproducenter forsøger at finde deres plads i en ny verden, hvor købet i stigende grad sker på nettet, skriver Børsen.

Det kan meget vel være enden på at prutte om prisen på sin nye bil nede hos forhandleren, hvis man skal tro branchefolk, konsulenter, forhandlere og bilproducenterne selv.

»Vi kigger ind i en tid, hvor priserne er ens, og hvor du ikke kan køre til en anden by for at få et bedre tilbud på den samme bil,« siger Phillip Due, administrerende direktør i bilforhandleren Gunner Due Biler, til Børsen.

Regeringen sætter sin lid til historisk dyk i inflationen – men topøkonomer tvivler

Priserne banker i vejret, og de danske familier slås med at få budgetterne til at hænge sammen, men det er snart forbi.

Det skriver Berlingske.

Men allerede i 2023 når vi ned på en lidt mere normal inflation igen på omkring to procent om året. Sådan lyder den fortrøstningsfulde melding fra regeringen.

Den sætter således sin lid til, at den rekordhøje inflation er midlertidig. Snart vil de danske familier ikke længere skulle rive sig i håret, når de skal have deres privatøkonomi til at hænge sammen.

Men fra en række topøkonomer lyder meldingen, at det er meget usikkert, om inflationen falder så meget, som regeringen regner med.

»Faren for, at en høj inflation kommer til at hænge fast herhjemme, er der,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS.

Kapitalfond laver sit største opkøb nogensinde

Danmarks største kapitalfond foretager nu sit største opkøb nogensinde i sin 28-årige historie. Det skriver Børsen.

Axcel overtager it-virksomheden ITM8, det tidligere IT Relation, fra kapitalfonden HG Capital. Ifølge Børsens oplysninger værdisætter handlen selskabet tæt på fem milliarder kroner inklusive gæld.

Med den pris overgår det andre af Axcels milliardhandler som købet af Pandora i 2008, gamervirksomheden Steelseries i 2019 og Prodata Consult i 2021.

Christian Bamberger Bro, partner i Axcel med ansvar for det historiske opkøb, vil ikke udtale sig om prisen til Børsen, men kalder det »en stor mundfuld«.

Økonomer: Højere renter øger risiko for økonomisk krise i Danmark

Den høje inflation, markante rentestigninger og usikkerheden fra en krig i Europa er en cocktail, der i årets første kvartal har ændret udsigterne for dansk økonomi. Det skriver Finans.

Ved årsskiftet troede mange, at der ville være flere år med stabil vækst i økonomien forude, men nu forventer flere økonomer ifølge Finans, at de stigende renter, som centralbankerne lige nu forsøger at nedbringe inflationen med, kan tvinge økonomierne i både Europa og USA ud i ny krise.

»Hvor vi tidligere var ret fortrøstningsfulde over, at vi ville få en stabil udvikling, er vi nu langt mere bekymrede for, at vi får en alvorlig tilbagegang i løbet af næste år i dansk økonomi. Her kan vi blive ramt af en økonomisk krise med fald i huspriserne og stigende ledighed. Det er ikke sikkert, at det sker, men der er en meget stor risiko for det,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, til Finans.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, har fokus på inflationen i dag.

I løbet af formiddagen får vi nye inflationstal fra Europa. Den Europæiske Centralbank, ECB, ikke haft travlt med at stramme pengepolitikken med samme hastighed som den amerikanske centralbank, Fed. Hvis inflationen i EU dog stiger mere fra det nuværende niveau, kan det lægge yderligere pres på ECB, der i sidste uge meldte ud, at der kom en rentestigning over sommeren. Forventningen til de næste inflationstal er dog, at de vil komme ud på linje med sidste måned, når man måler forbrugerpriserne år over år. Det kan betyde, at inflationen har nået sit toppunkt.

Feds chef, Patrick Harker, holder tale om centralbankens forventninger til udsigterne for den amerikanske økonomi. Harker har på det seneste lagt sig relativt neutralt i sine udtalelser om pengepolitikken, hvilket vil sige, at han hverken har været decideret høge- eller dueagtig. Det er værd at bide mærke i, at Harker aktuelt har stemmeret i centralbankskomiteen i Fed, og dermed har han direkte indflydelse på beslutningerne i Fed, hvorfor hans udtalelser vil være værd at følge.

Derudover mødes finansministrene fra G7-landene og centralbankmedlemmer til en todages konference i Tyskland i dag. Her vil der være flere ting på agendaen så som, hvordan G7-landene kan opretholde sunde offentlige finanser, klimakrisen og digitalisering.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

Dow Jones: +1,34 procent
S&P 500: +2,02 procent
Nasdaq: +2,76 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: +0,61 procent
Hongkong Hang Seng: -0,64 procent
Kina CSI: -0,37 procent