Business-overblik: Skatteydere risikerer at hænge på gigantisk milliardregning for energiø

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Regeringen har planer om at anlægge en energiø, Danmarkshistoriens suverænt største anlægsprojekt, 100 km ude i Nordsøen. Her er det havvindmølleparken Horns Rev i Nordsøen ud for Esbjerg.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens Business-overblik.

Det bliver næsten ikke mere sommerferietid, end det er lige nu, men vi kan alligevel diske op med et overblik over erhvervsnyhederne her.

Vi skal blandt andet forbi Carlsbergs arbejde i en berygtet kinesisk provins, en oversigt over forventningerne til det økonomiske opsving og gode råd til dem, der overvejer at afdragsfrit lån.

Men vi starter med at kigge på et notat om en planlagt kunstig ø 100 km ude i Nordsøen.

Lad os straks springe ud i det.

Energiø kan ende med at betyde milliardregning for skatteyderne

Det bliver nødvendigt at stille statsgarantier for milliarder af kroner til private investorer, når Danmarkshistoriens suverænt største anlægsprojekt, energiøen, i Nordsøen. Det er forventningen fra Klimaministeriet i et for offentligheden ukendt notat, som Finans skriver om.

Med andre ord er det skatteyderne, der risikerer at komme til at hænge på en gigantisk milliardregning, når den kunstige ø skal etableres 100 kilometer ude i Nordsøen.

»Det er dybt kritisabelt, at man ikke har lagt frem for offentligheden, at man forventer at stille sådan en garanti, som kan risikere at koste staten dyrt,« siger Jan Bentzen, der er lektor på Aarhus Universitet med speciale i samfundsøkonomiske beregninger til Finans.

Anlægsomkostningerne forventes at løbe op i 210 milliarder kroner, men regeringen har præsenteret energiøen som en ren overskudsforretning uden behov for statsstøtte. Imidlertid viser notatet fra juni sidste år, at det kan blive nødvendigt at stille statsgarantier. Ifølge eksperter kan de løbe op i 40-50 milliarder kroner.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) svarer på kritikken i en mail:

»Der er tale om meget omfattende og komplicerede beregninger, der baserer sig på en lang række faktorer, der ændrer sig løbende. I takt med, at vi kommer nærmere en beslutning om igangsættelse af projekterne, vil beregningsmetoderne og de anvendte forudsætninger til rentabilitetsvurderingerne blive opdateret og lagt åbent ud til offentligheden for at sikre gennemsigtighed og inddragelse af relevante interessenter,« skriver Dan Jørgensen.

Populær amerikansk investeringsplatform vil børsnoteres for milliarder

Investeringsplatformen Robinhood har en forventning om at kunne hente mere end to milliarder dollar ved sin forestående børsnotering. Det viser selskabets ansøgning til børstilsynet, SEC, ifølge Bloomberg News.

Det kan det give selskabet en værdi på op til 35 milliarder dollar.

Robinhood blev for alvor kendt i den brede offentlighed i forbindelse med vinterens globale aktiedrama om GameStop-aktien. Dengang blokerede Robinhood midlertidigt for handel med aktien og mødte højlydt kritik for dette. Ifølge platformen selv var det på grund af den volatile udvikling i handlen.

Carlsberg tjener milliarder i kinesisk område under stigende internationalt pres

Den danske bryggerikoncerns milliardaktiviteter i den berygtede region Xinjiang i det vestlige Kina kan komme under massivt pres fra flere sider. Det skriver vi på Berlingske.

Det skyldes, at de amerikanske myndigheder har skærpet tonen markant over for virksomheder, som opererer i området, hvor der har været beskyldninger om brug af tvangsarbejde. Biden-regeringen understregede tirsdag i den forgangne uge, at virksomheder, som ikke »stopper deres forsyningskæder, samarbejder og/eller investeringer i Xinjiang, løber en høj risiko for at overtræde amerikansk lovgivning«.

Carlsberg er den danske virksomhed med de mest markante aktiviteter i området. Og ifølge eksperter bør danske virksomheder tage den skærpede advarsel alvorligt.

Berlingske har stillet en række spørgsmål til Carlsberg om aktiviteterne i Xinjiang-provinsen og advarslerne fra de amerikanske myndigheder. I et kortfattet skriftligt svar oplyser Nina Brønden Jakobsen, der er presseansvarlig i Carlsberg:

»Hos Carlsberg følger vi international praksis og sørger for, at vi selv og vores forretningspartnere altid lever op til høje etiske standarder, der bygger på vores globale arbejds- og menneskerettighedspolitik. Det gælder også vores bryggerier i Vestkina, som vi har haft fuldt ejerskab over siden 2015.«

Det økonomiske opsving bliver størst uden for de store byer

En ny analyse fra Dansk Industri, der har taget temperaturen på næsten 6000 virksomheder og deres forventninger til 2021 sammenlignet med 2019, viser, at det økonomiske opsving fortsætter i virksomheder i hele landet. Det skriver Børsen.

Men opsvinget bliver størst uden for nogle af de største kommuner. Coronarestriktionerne har ramt hårdest i brancher, der ligger i det store byer. Og det lægger en dæmper på opsvinget i København, Aarhus, Aalborg og Esbjerg Kommune.

Mens virksomhederne i de større byer spår en fremgang i omsætningen på 5,3 procent i forhold til 2019, er forventningerne til fremgangen i virksomhederne i resten af landet derimod på 8,1 procent i forhold til 2019. Samlet set er landsgennemsnittet på 6,5 procent.

»Der er udfordringer, hvor kulturinstitutioner, spillesteder, restauranter og natklubber ligger. De har været ramt og er stadigvæk delvist ramt af restriktioner. Og det er her, hvor nogle af restriktionerne er blevet lempet senest. Derudover er der stadigvæk ikke mange turister pga. rejserestriktioner. Så det er simpelthen forklaringen på, at de store byer med mere service- og oplevelsesøkonomi stadigvæk har et stykke vej tilbage,« siger Allan Sørensen,  cheføkonom i DI.

Usikkerhed om fremtiden for de afdragsfrie lån: Er det nu, man skal slå til?

Det Systemiske Risikoråd og Nationalbanken har sendt en henstilling afsted om at stramme op for adgangen til afdragsfrie lån til erhvervsministeren, som har fået tre måneders frist til at reagere.

Det kan sandsynligvis få nogen til at tænke, at de hellere må slå til nu, hvis de gerne vil sikre sig et afdragsfrit lån.

Berlingske har samlet eksperternes anbefalinger.

Her kan du læse hvad René Poulsen, realkreditrådgiver i Realråd, Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit og Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, mener.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, har disse tre punkter på dagsordenen tirsdag:

Vi fortsætter lidt, hvor vi slap i går, nemlig med inflation som det store samtalepunkt. Vi fik japanske tal for forbrugerpriserne i går, og i dag venter så tal for de tyske producentpriser, såkaldt PPI tal. Her forventer analytikerne en stigning på 8,4 procent i juni sammenlignet med året før. I så fald vil det være den højeste stigning siden juli 2008.

Inflationen er også det helt store tema i igangværende regnskabssæson, og analytikerne vil derfor holde øje med tirsdagens aflæggelser. Vi får regnskab fra UBS, Netflix, Phillip Morris, Chipotle, Halliburton, Volvo og United Airlines i dag.

Okay, måske ikke en traditionel investornyhed, og så alligevel, for der foregår et nyt rumkapløb blandt verdens mangebillionærer. Man venter årtier for, at én privat rumturist tager turen ud i intetheden, for så at få to rumturister inden for en uge. Efter at Richard Branson tog turen, vil Amazons Jeff Bezos gøre ham kunsten efter på årsdagen for den første månelanding. Turen går til rummet, cirka 100 km lodret op. Spørgsmålet er, om vi er på vej ind i en ny æra for rumfarten, eller bare en meget hurtig måde at komme fra en side af planeten til den anden.

Det sker på markederne

USA lukkekurser mandag

Dow Jones: -2,09 procent

S&P 500: -1,59 procent

Nasdaq: -1,06 procent

Indeks tirsdag kl. 06.30

Japan Nikkei: -0,99 procent

Hongkong Hang Seng. -1,19 procent

Kina CSI: -0,50 procent

Hav en fortsat rigtig god dag!