Business-overblik: Skatteministeren giver flere tusinde danskere et uventet skattesmæk

Her er de væsentligste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Torsdag tredjebehandles og vedtages et kontroversielt lovindgreb om leasede firmabiler. Skatteminister Morten Bødskov (S) har afvist at ændre lovindgrebet, som det forventes, at alle partier – undtagen de Konservative og Liberal Alliance – vil stemme for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Det er sidste torsdag i januar, og denne morgen skal vi tæt på Danica Pension, som får kritik, fordi kunderne er tvunget til at acceptere en prisforhøjelse, og på et flertal uden om regeringen, der truer boligministeren med et ultimatum.

Inden vi kommer til historien om skatteminister Morten Bødskovs (S) skattesmæk, skal vi dog først forbi Danmarks tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, der har fået et nyt deltidsjob.

1
Løkke får nyt job hos advokathus

Tidligere statsminister og nuværende folketingsmedlem Lars Løkke Rasmussen (V) kan fremover rådgive store danske og udenlandske virksomheder, idet han har fået en »deltidstilknytning« til advokathuset Gorrissen Federspiel. Det skriver Børsen.

Lars Løkke Rasmussen fortæller til avisen, at han fra 15. april begynder i advokathuset som såkaldt senior special advisor.

Løkke vil dog fortsætte i Folketinget for Venstre og opretholde sit nuværende sæde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Venstre-manden agter også at stille ved næste folketingsvalg, fortæller han.

»Jeg er ikke sådan en timetæller – det har jeg aldrig været. Jeg er jo et helt andet sted, end jeg var før. Statsminister og leder af mit parti var to rimelig tunge arbejdsopgaver, som jeg ikke har mere, og derfor bilder jeg mig ind – uden at være selvindbildsk – at jeg har nogle ressourcer i overskud,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Den tidligere statsminister fortæller, at han selv rakte ud til Gorrissen Federspiel før jul. Managing partner Martin André Dittmer i Gorrissen Federspiel siger, at han er henrykt over at kunne tilknytte den erfarne politiker til advokathuset.

2
Tusindvis rammes af stort og uventet skattesmæk

Her til morgen beskriver Børsen, at flere tusinde danskere efter alt at dømme står til at få et skattesmæk, hvis de efter 1. februar modtager en leaset firmabil. Skatteminister Morten Bødskov (S) har afvist at ændre det kontroversielle lovindgreb, der strammer beskatningen af leasede biler. Forslaget bliver tredjebehandlet og vedtaget torsdag.

»Leasing skal ikke bruges til spekulation i skatterabatter. Derfor skal beskatningen af fri bil svare til det, det koster at holde en tilsvarende bil. Det opnår vi med dette lovforslag,« siger Morten Bødskov (S) til Børsen.

Indgrebet medfører, at leasede biler, som leveres efter 1. februar, bliver beskattet på samme vis som privatejede biler. Det forventes, at lovindgrebet vil ramme 2.000 til 4.000 danskere, der kan risikere et skattesmæk på op til 70.000 kroner over tre år.

3
Eksperter i skarp kritik af Danica for at stavnsbinde pensionskunder

Kunderne i Danske Banks pensionsselskab, Danica Pension, kan ikke undgå en ekstraregning, fordi de reelt er stavnsbundne til selskabet, siger eksperter. Det står klart, efter at Danica har skruet prisen i vejret for titusindvis af kunder. Kunder. der råder over en samlet opsparing på mindst 150 mia. kr. Det skriver Finans.

Danica Pension hævede 1. januar prisen for kunder, der sparer op til alderdommen med en ydelsesgaranti, også kaldet gennemsnitsrente. Garantien sikrer kunderne en minimumsudbetaling, når de går på pension, men kunderne kan dog ikke få værdien af ydelsesgarantien med sig, såfremt de flytter opsparingen over i et markedsrenteprodukt.

Konsekvensen er, at de fleste kunder er stavnsbundne til de pensionsprodukter, som nu bliver skruet op i pris, påpeger to eksperter.

»Garantierne kan være mere værd end hele kundens millionopsparing, så udgangspunktet er, at man ikke skal flytte en garanteret ordning. Det betyder, at kunderne reelt er låst, og ikke mindst derfor bør pensionsselskaberne behandle kunderne ordentligt,« siger Søren Andersen, direktør i pensionsrådgiveren FPension, til Finans.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

4
Flertal truer boligminister

De borgerlige partier og de Radikale lægger nu yderligere pres på regeringen i sagen om den amerikanske kapitalfond Blackstone. Det står klart, efter at forhandlingerne onsdag formiddag – og efter flere timers forhandlinger tirsdag aften – gik i hårdknude. Det skriver Berlingske.

For Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti, Radikale, Nye Borgerlige, Fremad og Liberal Alliance har onsdag aften udarbejdet en liste af krav, som regeringen – med boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i spidsen – skal sige ja til. Hvis ikke truer partierne med at sende et forslag til afstemning og i yderste konsekvens bringe regeringen i mindretal.

»Vi har udarbejdet et udkast til en tekst, der adresserer de udfordringer, vi står med, og som er gode for lejerne, men som også styrker klimaet,« siger den Radikale boligordfører, Jens Rohde.

Ingen af ordførerne vil dog oplyse, hvad teksten indeholder, idet den først skal diskuteres i de respektive folketingsgrupper. Noget, der vil ske på torsdagens gruppemøder.

»Det giver sig selv, at der nu er et flertal for det, vi er enige om. Men vi opfordrer da ministeren til at fortsætte forhandlingerne, for vi anerkender ikke, at de er brudt sammen. Det er ministeren, der har konkluderet dette.«

Skal man forstå det sådan, at Kaare Dybvad skal tilslutte sig jeres forslag, og at I ellers gennemfører dette uden om regeringen?

»Det har vi i hvert fald muligheden for nu. Hvis ministeren ikke ønsker at fortsætte forhandlingerne, har vi et flertal for at lægge noget ned i folketingssalen,« siger Jens Rohde, der dermed truer med at bringe regeringen i mindretal.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, udpeger her, hvad investorerne skal holde øje med torsdag:

  • Ørsted aktien er steget med 30 pct., siden selskabet for tre måneder siden nedjusterede de langsigtede marginforventninger. Det gode spørgsmål er: Er aktiekursen stukket af sted fra virkeligheden, ikke mindst på grund af den grønne agenda? Det bliver vi lidt klogere på i dag, når Ørsted aflægger regnskab.
  • Dødstallet på grund af coronavirus stiger, og det vil det formentlig blive ved med de kommende uger. Investorerne holder nøje øje med udviklingen. Et sted, hvor man kan måle investorernes fornemmelse for risiko, er i oliemarkedet. Nye fald her til morgen er et tegn på, at investorerne endnu frygter, at det bliver værre, før det bliver bedre.
  • Tre amerikanske regnskaber tiltrak sig opmærksomhed i går. Tesla blæste forventningerne af banen, og aktien blev belønnet med 11 pct. yderligere stigning i eftermarkedet. Microsoft leverede igen et imponerende regnskab, og investorerne kvitterede med to pct. stigning. Derimod var der ikke noget at glæde sig over for Facebook, hvis aktie faldt med syv pct. efter annoncering af den svageste vækst, siden selskabet blev børsnoteret. Spørgsmålet er, om eftermarkedskurserne viser sig at være holdbare?

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent

Aktier USA

S&P 500: -0,09 pct.
Nasdaq: +0,06 pct.
Dow Jones: +0,04 pct.

Aktier Asien

Nikkei 225: -1,95 pct.
Hongkongs Hang Seng: -2,16 pct.
China CSI 300: -3,10 pct.

Indeksværdi klokken 07:00

Kilde: Ritzau Finans