Business-overblik: Skat siger ikke noget: Tusinder af danskere går glip af fradrag

Her er de vigtigste business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Tusindvis af danskere snyder sig selv, fordi de indbetaler mere på ratepensioner, end de får fradrag for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdag morgens overblik over de vigtigste økonomi- og erhvervsnyheder.

Medierne er naturligt nok prægede af Danmarks nederlag i fodbold her til morgen. Men der har også været plads til historien om, hvordan Putins krig beriger de rige mere, og at der kan være lavere fødevarepriser på vej.

Men vi begynder med, at op mod 40.000 danskere ifølge Finans har snydt sig selv for fradrag på over 300 millioner kroner. Det sker ved, at de indbetaler mere på deres ratepensioner end det loft på knap 60.000 kroner, der er for at få fradrag for indbetalingen.

Tallene stammer fra et svar fra Skatteministeriet til skatteudvalget, og i 2020 havde knap 36.000 danskere ikke fået korrigeret for 327 millioner kroner.

Der er ikke tal for 2021, men BDOs chefkonsulent Henning Boye Hansen mener, at det drejer sig om cirka 350 millioner kroner – baserer på at beløbet har været meget stabilt omkring 300 millioner kroner siden 2016.

Henning Boye Hansen er forarget over, at Skattestyrelsen ikke orienterer de danskere, som siden loftet blev indført i 2012 har indbetalt mere og dermed har snydt sig selv for et fradrag – og i øvrigt kommer til at betale indkomstskat af pengene to gange.

Novo Nordisk er på vej op i erhvervslivets absolutte verdenselite

I Berlingskes egne spalter kan du læse om baggrunden for, at det danske medicinalflagskib rundede en markedsværdi for anden dag i træk på svimlende 2.000 milliarder kroner. Dermed er Novo Nordisk blot få milliarder kroner fra at rykke op i medicinalindustriens og det globale erhvervslivs absolutte elite.

Med de seneste kursstigninger banker Novo Nordisk på til top-30 blandt verdens mest værdifulde børsnoterede selskaber med en børsværdi, der overgår både Coca-Cola og PepsiCo, og som begynder at nærme sig virksomheder som Meta (selskabet bag Facebook, red.) og Bank of America.

Samtidig skal aktiekursen blot et nøk opad, før Novo Nordisk ifølge Companiesmarketcap.com har overhalet tre af verdens mest kendte medicinalkoncerner, Pfizer, Merck og AbbVie på værdi.

Sådan beriger Putins krig de rigeste

Børsen beskriver, hvordan Ruslands invasion af Ukraine forgylder verdens store olie- og gasproducenter. Mens de fleste EU-landene trues af recession, så kan Mellemøsten lune sig ved en økonomisk vækst på hele 6,5 procent i 2022.

Det er en fordobling af den økonomiske vækst i landene Saudi-Arabien, Qatar, Kuwait, Bahrain, Oman og FAE, Forenede Arabiske Emirater. De udgør landegruppen Gulf Cooperation Council, som har fået ekstra stor gevinst ud af deres produktion af især olie og gas, der trods store udsving har været en pengemaskine i krigsåret 2022.

Førertrøjen med en vækst i år på 7,6 procent sidder på Saudi-Arabien, som dermed kan se frem til en dobbelt så høj vækst som Kina forventes at få i år.

Nu falder prisen på vigtig del i produktion af mad

Prisen på kunstgødning styrtdykker fra sommerens rekordhøje niveauer, og det kan slå igennem på fødevarepriserne.

Det skriver Finans.

Det er lavere efterspørgsel og øget produktion af gødningen, der sender priserne nedad.

»Vi har haft en periode med ekstremt høje priser på kunstgødning, hvilket er en af de faktorer, der har udløst den globale fødevarekrise og prisboble. Det er positivt, at prisen på kunstgødning nu falder og lukker luft ud af boblen,« siger seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, til Finans.

Tre ting, som investorerne skal holde øje med:

Her er de tre ting, som seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea følger med i torsdag:

Inflationen i Europa viste sig at være lavere end forventet, da tallene udkom i går. Det er godt nyt for markedet, da det øger sandsynligheden for en kursændring blandt centralbankerne. I dag får vi et andet vigtigt inflationsmål, nemlig core-PCE for USA. Det er den amerikanske centralbanks foretrukne mål for prisudviklingen, da man her har fjernet energi- og fødevarepriser fra opgørelsen – to priser, som har det med at svinge meget. PCE giver altså i Feds øjne det mest retvisende billede af inflationen og ligger til grund for pengepolitikken. Septembers måling lød på en stigning på 0,5 procent i forhold til den foregående måned, så det bliver interessant at følge, om vi også her vil blive positivt overraske.

Det bliver faktisk en ret begivenhedsrig dag for dem med hang til økonomisk data. Et andet tæt fulgt mål for aktiviteten i verdens største økonomi er ISM-indekset. Det er gerne en rettesnor for, om økonomien er i bedring eller forværring. I oktober lå tallet for fremstillingssektoren på 50,2, men det er med alt sandsynlighed faldet til under 50 i november. I så fald er det under den magiske grænse på 50 og derfor endnu en indikator, der peger mod økonomisk afmatning.

Det er ikke kun i USA, at vi får en dugfrisk temperaturmåling på økonomien. I Kina, Italien og Canada bliver der i dag udgivet PMI-tal for fremstillingssektoren. Igen er det værd at lægge mærke til, om tallet er under 50, og hvor stort et fald der er fra sidste måneds måling.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +2,18 procent
  • S&P 500: +3,09 procent
  • Nasdaq: +4,41 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei: +1,06 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,45 procent
  • Kina CSI: +0,74 procent

Tak, fordi du læste med!