Business-overblik: SAS-topchef kalder fagforeninger til overlevelsesforhandlinger

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS er blevet så hårdt ramt af coronakrisen, at det nu handler om overlevelse. Det indkalder topchefen nu til forhandlinger om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Hanna/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til ugens første erhvervsnyhedsoverblik oven på efterårsferieugen.

Læs blandt andet om udsigten til stigende madpriser, om at 10.000 flere danskere skal forvente snart at betale topskat, og at SAS-topchefen kun taler om selskabets overlevelse. Først handler det dog om FNs klimatopmøde, som åbner i den kommende weekend.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Følg Morgenposten på mobil

Connie Hedegaard: Meget kan gå galt på klimatopmøde

»Meget kan gå galt«, og det bliver »hamrende svært« at opnå enighed.

Sådan vurderer EUs tidligere klimakommissær Connie Hedegaard over for Børsen situationen forud for, at FNs udskudte klimatopmøde, COP26, i weekenden indledes i Glasgow i Skotland.

Det anses for at være sidste chance for at overholde Parisaftalen og standse en klimakatastrofe, men præges af den nuværende energikrise og af, at en række verdensledere som Ruslands Vladimir Putin, Kinas Xi Jinping, Brasiliens Jair Bolsonaro og Australiens Scott Morrison allerede har meldt fra, selvom de hører til blandt verdens største udledere af CO2.

»Der er virkelig dårlige relationer mellem USA og Kina, det gælder også forholdet mellem EU og Rusland og mange andre lande, der ikke har den store interesse i at bøje sig mod hinanden,« siger Connie Hedegaard til Børsen, men hun håber, at man trods alt kan nå til enighed om, at »det er muligt at holde sig inden for de tograders temperaturstigning – og helst mindre«.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Madpriserne kan stige kraftigt efter varemangel

Dagligvareproducenternes råvarepriser er steget op mod 70 procent, og nu kan priserne på fødevarer derfor stige betydeligt.

Sådan advarer flere af de store selskaber ifølge det norske nyhedsmedie Dagens Næringsliv.

Topchefen for konglomeratet Orkla, Jaan Ivar Semlitsch, siger om de forventede prisstigninger, at »det er helt nødvendigt. Der har ikke været sådan en situation i 20 år«.

Sukkerprisen ligger 40 procent højere, prisen på vegetabilsk olie 60 procent højere, mens prisen på plastik og aluminium er steget med 50 procent.

»Det er vanskeligt at se, at dette ikke vil føre til højere priser. Der er et bredt billede af usædvanligt høje prisstigninger,« siger Knut K. Heje, der er koncernchef i Agra, som ejer en række butikskæder.

SAS-topchef kalder fagforeninger til overlevelsesforhandlinger

I et stort interview med Finans fortæller topchef i SAS, Anko van der Werff, at coronakrisen har sat så dybe spor i luftfartsselskabet, at det nu handler om selskabets overlevelse. Derfor vil han indkalde de større fagforeninger i branchen til forhandlinger, så SAS kan opnå større fleksibilitet, effektivisering og lavere omkostninger.

»Det kræver forståelse og vilje hos alle, og forhandlingerne har et formål. SAS skal være konkurrencedygtig, så vi kan overleve, vokse og dermed skabe job. Jeg ønsker at gøre dette med fagforeningerne, men der skal to til tango,« siger Anko van der Werff.

Formanden for Dansk Pilot Foreningen, Henrik Thyregod, fortæller til Finans, at han er interesseret i at finde en fælles løsning.

Yellen forventer høj inflation i første halvår af 2022

I øjeblikket er der pres på forsyningskæderne og det amerikanske arbejdsmarked. Det får den amerikanske finansminister, Janet Yellen, til at forvente høje priser et godt stykke ind i det nye år. På trods af kritik fra tidligere finansminister Lawrence Summers tror hun ikke, at USA ender i en situation, hvor inflationen ryger ud af kontrol.

»Amerikanerne har ikke set inflation som den, vi oplever i øjeblikket, i lang tid. Men når tingene vender tilbage til normalen, forventer jeg, at inflationen normaliserer sig,« sagde Yellen ifølge Bloomberg til CNN.

I fredags var den amerikanske nationalbankdirektør, Jerome Powell, ude med et notat, hvor han advarede om muligheden for vedvarende inflation. Ifølge Bloomberg har han dog tiltro til, at der er politiske løsninger på plads, som kan håndtere en række af forskellige økonomiske scenarier.

10.000 flere skal snart betale topskat

Gennem ti år har antallet af danskere, der betaler topskat, været konstant faldende, men det vender nu.

Fra 2022 og frem mod 2025 vil 10.000 flere danskere ifølge en redegørelse fra Skatteministeriet komme til at betale topskat, fordi grænsen for topskatten ikke længere bliver hævet, skriver Berlingske. Dermed ender 459.000 med at skulle betale topskat.

Det risikerer at hæmme danskernes lyst til at arbejde på et tidspunkt, hvor der mangler arbejdskraft. Derfor opfordrer både tænketanken CEPOS, De Konservative og De Radikale regeringen til at hæve topskattegrænsen. Her kan ens skat på den sidst tjente krone ende med at stige til 56 procent, hvis man går fra ikke at betale topskat til at betale topskat.

Skatteordfører for Socialdemokratiet, Troels Ravn, er klar med en lille åbning.

»Hvis vi skal lave skattelettelser, skal de være finansierede. Hvis der bliver råd til at lave dem, ser vi gerne på det, men det bliver ikke i toppen,« siger han til Berlingske, men han lover at »se på det med åbent sind«.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder mandag øje med blandt andre disse tre ting:

  • Det bliver en travl uge, for der er masser af spændende udgivelser og datapunkter på programmet. Investorernes øjne vil være fast fokuseret på centralbankmødet i de europæiske og japanske centralbanker. På datafronten får vi oktobers foreløbige inflationstal for Europa, og så skifter 3. kvartals regnskabssæson for alvor op i gear, når 165 virksomheder fra S&P 500 aflægger regnskab spredt ud over ugen.
  • De store amerikanske techvirksomheder står over for en afgørende uge, når de aflægger regnskab. Apple, som aflægger regnskab torsdag, har været ude med ændringer til sit styresystem, som gør det sværere at følge brugernes færd på nettet. Det smitter af på andre techgiganter, herunder Snap (virksomheden bag Snapchat), som i sidste uge skuffede, fordi de nye sikkerhedsregler har gjort det sværere at genere indtjening fra reklamer. En anden stor virksomhed, som lever af reklamer, er Facebook, og de aflægger regnskab i dag. Deres aktiekurs faldt syv procent efter Snaps dårlige resultat.
  • Også HSBC, Michelin og POSCO er værd at følge, når de, ligesom Facebook, aflægger regnskab.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +0,21 procent
  • S&P 500: -0,11 procent
  • Nasdaq: -0,82 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.35:

  • Japan Nikkei: -0,82 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,09 procent
  • Kina CSI: +0,38 procent