Business-overblik: SAS-strejke fik pengene til at flyve i Norwegians retning

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Chefen for Norwegian, Bjørn Kjos, kan glæde sig over, at selkabet har tjent over 150 mio. kr. på SAS-strejken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marcos Brindicci/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til det første business-overblik under folketingsvalget.

Vi starter i dagens erhvervsnyheder i Berlingske Business, hvor vi bringer historien om, at et stigende antal danskere, vil udskifte bil eller diesel med en el- eller hybridbil, næste gang de køber bil. For første gang nogensinde overstiger andelen af danskerne, der vil køre på el, den andel, der planlægger køb af en dieselbil. Samlet vil 40 procent købe el- eller hybrid bil næste gang. Den markante stigning i efterspørgslen får markedsanalytiker og branchedirektør til at spå om fremtidige flaskehalse på elbilmarkedet.

Norwegian har tjent kassen på SAS-strejke

Under pilotstrejken i SAS fossede pengene ud af SAS lommer og direkte ned i konkurrenternes. Danske Banks analytikere er nået frem til, at Norwegian dagligt har tjent i omegnen af 20 millioner norske kroner ekstra i billetindtægter under strejken og yderligere 10 millioner i salg af mad og varer ombord. I alt har Norwegian tjent, hvad der svarer til over 150 millioner danske kroner på problemerne hos konkurrenten.

Det skriver norske E24.

Sigtet for hvidvask: Tidligere Danske Bank-boss' hjem ransaget

Danske Banks tidligere topchef, Thomas Borgen, er blevet personligt sigtet i sagen om hvidvask i bankens estiske filial. Det er netop kommet frem, at hans private hjem blev ransaget af bagmandspolitiet i marts. Det kan den detroniserede bankboss' advokat bekræfte over for Børsen. Udover at der er tale om en igangværende strafferetlig efterforskning ønskede advokaten Peter Schradieck ikke at uddybe med yderligere kommentarer.

Det skriver Børsen.

Nye detaljer: Danske piloter blev sorteper i SAS-overenskomst

Fagforeningen udlægger lønstigninger, der kom ud af SAS-strejken som en sejr for sammenholdet blandt de skandinaviske piloter. Men de danske piloter må kigge langt efter lige så lukrative vilkår som deres norske og svenske kolleger. De danske piloter udgør en minoritet i forhold til de udenlandske kolleger. Norske og svenske piloter har insisteret på fortsat at sidde på 80 procent af langdistanceflyvningerne. Desuden har de fortsat ret til at blive transporteret til job i København, selv om de har bopæl i et andet skandinavisk land. Mange danske piloter kan derfor blive nødsaget til at arbejde fra Oslo eller Stockholm, hvis de ønsker at avancere til kaptajn – med transport for egen regning.

Det skriver Børsen.

Tre ting, investorerne skal holde øje med i dag:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på disse tre punkter i dag.

  • Vestas, Jyske Bank, ISS, Lundbeck, Genmab og Netcompany aflægger alle deres kvartalsregnskaber i dag.
  • Usikkerheden om, hvorvidt Trump, USA og Kina vil lave en handelsaftale, er stadig stor, og investorerne har reageret på den. Det mest sandsynlige er, at der kommer en aftale, men investorerne gør klogt i at forberede sig på flere kortsigtede aktiekursudsving.
  • SAS offentliggør trafiktal for april. Pilotstrejken kommer til at have en betydelig indflydelse på antal fløjne passagerer i april. Over de kommende tre år vil udgifterne til pilotlønninger stige med sammenlagt 11 pct., og risikoen er, at de øvrige personalegrupper vil søge at opnå den samme aftale.

Markederne lige nu

Japan Nikkei 225 -1,6 pct.
Hongkong Hang Seng -0,7 pct.
China Shanghai Composite -0,1 pct.
Sydkorea Kospi -0,4 pct.
Singapore STI -0,9 pct.

Note: Indeksværdi klokken 05.40.
Kilde: Ritzau Finans.