Business-overblik: SAS får aftale i hus – frygt for julestrejke afblæst

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Frygten for en ny strejke hos det skandinaviske luftfartsselskab SAS er nu afblæst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik.

Så er vi nået til onsdag, og det tegner her fra morgenstunden til at blive en forholdsvis stille en af slagsen – i hvert fald, hvis man ser på de danske erhvervsnyheder.

Vi skal i dag høre om, at uligheden er steget, selvom mange af landets fattigste er blevet rigere. Og vi skal forbi investorer, der er knap så grønne og bæredygtige, som de ser ud til. Det gælder både de danske, bæredygtige investeringsfonde, hvoraf næsten halvdelen har investeret i fossil energi og luftfartsselskaber – og det gælder også Danske Bank, der har investeret i et olieprojekt højt mod nord. Desuden ser vi på SAS, hvor frygten for en julestrejke er afblæst.

Først er der nyt fra de danske svinestalde.

Danish Crown advarer: Flæskestegen kan lugte af orne i fremtiden

Danish Crown vil firedoble antallet af slagtede hangrise, som derved slipper for at blive kastreret efter fødslen. Antallet af hangrise udvides fra 450.000 til 1,65 millioner på årsbasis, oplyser virksomheden ifølge TV 2 i en pressemeddelelse.

Ifølge slagterigiganten skal initiativet sikre forbedring af dyrevelfærden. Som det er nu, bliver de fleste hangrise kastreret, når de er få dage gamle – et kirurgisk indgreb, som mange svineproducenter helst er fri for. Hidtil har indgrebet været nødvendigt, hvis hangrisene skal kunne sælges til slagtning.

Orners kød kommer til at lugte med alderen. Ornelugt i kødet skyldes stofferne androstenon og skatol, der dannes i henholdsvis grisens tarm og testikler. For at mindske genen vil ornerne blive slagtet, inden de er et halvt år.

Initiativet, som foreløbig har karakter af et pilotprojekt, ventes i øvrigt også at få en positiv effekt på klimaet, idet en orne, altså en ikkekastreret hangris, er bedre til at udnytte foderet end en galt, der er en kastreret hangris.

Uligheden sætter rekord – de fattigste har dog aldrig været rigere

Uligheden i Danmark, altså den økonomiske forskel på samfundets rigeste og fattigste, er større end i mange år, skriver Berlingske på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallene viser, at den økonomiske ulighed målt ved den såkaldte Gini-koefficient ikke har været højere siden 1987, da opgørelsen blev udarbejdet første gang.

Bag de nye tal fra Danmarks Statistik gemmer sig dog flere sandheder. Således er de ti procent fattigste danskere den indkomstgruppe, der har oplevet næststørst procentvise fremgang i købekraften i de seneste ti år frem til 2021 – overordnet har alle indkomstgrupper løbende fået flere penge mellem hænderne, også når der er korrigeret for inflation.

Indkomststigningen blandt den dårligst stillede gruppe betyder også, at antallet af relativt fattige børn under 18 år er faldet med over 10.000 siden 2017.

Overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard påpeger på den baggrund, at nuancer går tabt, hvis man udelukkende ser på Gini-koefficienten.

»Jeg tænker, at det er de færreste, som isoleret set ikke vil være glade for, at gennemsnitsindkomsten blandt dem med de laveste indkomster er vokset mere end mange andre steder i samfundet. Men det er forbundet med en højere Gini-koefficient, fordi forskellene blandt de lavest lønnede bliver større,« siger overvismanden til Berlingske.

SAS indgår vigtig aftale og kan ånde lettet op – for nu

For få dage siden lød det på vandrørene, at SAS og det norske kabinepersonale ikke kunne blive enige om en ny overenskomst.

Det er de blevet nu, skriver norske E24.

»Der har været intense runder, men nu er det løst, og juletrafikken kan gå uforstyrret. Det tror jeg, at vi alle sammen er glade for,« siger den norske forligsmand, Mats Ruland, til E24.

Aftalen løber frem til 31. marts 2024 og viderefører i høj grad de eksisterende vilkår, ligesom den sikrer en lønstigning på 3,7 procent.

Det er en vigtig aftale for SAS, der er godt undervejs med det storstilede spareprojekt kaldet SAS Forward.

SAS formåede at spare penge på piloterne efter sommerens lange konflikt, ligesom selskabet også har sparet penge på flyleje hos leasingselskaberne.

Næste store udfordring var således kabinepersonalet, hvor SAS i hvert fald med hensyn til de norske ansatte er nået til en aftale og dermed undgår en strejke hen over julen.

De danske kabineansatte mangler fortsat at forhandle en ny aftale med SAS.

Afsløring: Næsten halvdelen af bæredygtige danske fonde har sorte investeringer

Næsten halvdelen af de investeringsfonde i Europa, som skulle være bæredygtige, indeholder selskaber, der beskæftiger sig med fossil energi eller luftfart. I Danmark gælder dette 109 ud af 244 bæredygtige danske, såkaldte artikel 9-fonde, der har samlede investeringer for 23 milliarder kroner.

Det skriver Børsen, som sammen med ti andre europæiske medier i samarbejdet The Great Green Investment Investigation har kortlagt de europæiske investeringsfonde.

Du kan læse artiklen i Børsens e-avis her.

Et artikel 9-produkt skal have et bæredygtigt formål og regnes ifølge en EU-regulering, der trådte i kraft i marts 2021, for det grønneste af det grønne.

»Det er et meget højt tal. Som forbruger føler du dig enormt hurtigt snydt. For når det bliver kaldt for mørkegrønne investeringer, de grønneste af de grønne, man kan foretage hos bankerne, så kan man ikke undgå at føle sig lidt ført bag lyset, hvis man så bagefter finder ud af, at det er gas, olie og kul, jeg har investeret i,« siger økonom Jacob Ruben Hansen, økonom i Forbrugerrådet, til Børsen.

Og som om det ikke var nok, kan Finans samtidig fortælle, at selv om Danske Bank er imod olieprojekter i sårbare arktiske områder, har banken alligevel udlån og investeringer for milliarder af kroner til selskaber, som står bag det, der i Barentshavet kan blive verdens nordligste oliefelt.

Det fremgår af en rapport fra en række ngo’er, heriblandt danske Mellemfolkeligt Samvirke, der har kortlagt, hvordan nordiske banker finansierer fossile selskaber.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad Simon Kristiansen, Senior Investment Strategist, hos Nordea holder øje med onsdag:

  1. Beskæftigelsesvæksten og lønvæksten skal falde og ledigheden stige, før Fed er tilfreds. JOLTS-rapporten for oktober, der viser antallet af ledige stillinger, bliver derfor vigtig, når den udgives i dag. Ifølge Fed skyldes den høje lønvækst hovedsagelig en ekstrem mangel på arbejdskraft, som først vil aftage, når antallet af ledige stillinger falder til mere normale niveauer. Antallet af ledige stillinger er faldet en smule fra det højeste niveau i foråret, men tallet for september viste en lille, overraskende stigning.
  2. Netop Fed udgiver sin Beige Book i dag – en rapport, som udgives otte gange om året, og som indeholder anekdotisk bevis på, hvordan det går i den amerikanske økonomi, samlet via samtaler med ledende virksomheder, økonomer og eksperter på markedet. I samme ombæring hører vi også fra Fed-præsident Jerome Powell. Traditionen tro er det kursændringen for pengepolitikken, som vil være i fokus.
  3. Kina er genstand for megen spekulation i øjeblikket, og det skaber både gode og dårlige dage for kinesiske aktier. Spekulationen går på, om man mon opgiver nultolerancestrategien over for covid-19 og i stedet går over til en øget genoplukning. Hvor godt eller dårligt det står til i verdens næststørste økonomi, får vi måske en idé om i dag, når der kommer PMI-tal for fremstillingssektoren. Konsensus forventer en uændret måling (49,2) i forhold til sidste måned.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: +0,01 procent
  • S&P 500: -0,16 procent
  • Nasdaq: -0,59 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: -0,36 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,97 procent
  • Kina CSI: +0,06 procent

Tak, fordi du læste med!