Business-overblik: Sådan vil nye rejsemønstre ramme flyselskaberne

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Længere mellem de forretningsrejsende i lufthavnene kan komme til at koste flyselskaber som SAS milliarder i tabte indtægter på den anden side af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens Business-overblik, hvor du som altid bliver opdateret med dagens store erhvervshistorier.

God dag – og god læselyst!

Flere møder foran skærmen kan koste SAS milliarder

Mange virksomheder har efterhånden vænnet sig til at benytte digitale løsninger, når der skal holdes møder med kolleger eller forretningsforbindelser. Derfor er der udsigt til, at erhvervslivet vil rejse langt mindre, når verden på et tidspunkt åbner igen, skriver Finans.

De nye rejsemønstre vil komme til at ramme de flyselskaber, der henter en stor del af omsætningen og indtjeningen hos de forretningsrejsende. Det gælder ikke mindst SAS, som erkender, at forretningstrafikken ikke vil vende tilbage til niveauet fra før coronakrisen.

»Digitaliseringen har fået fodfæste under covid-19, og fysiske møder afvikles nu digitalt. Det vil fortsætte, når pandemien er slut, og vi vil se et vigende marked for forretningsrejser,« siger Rickard Gustafson, koncernchef i SAS, til Finans.

Den erkendelse breder sig i luftfartsindustrien. Eksempelvis har den tyske luftfartsgigant Lufthansa allerede meldt ud, at indretningen i flyene bliver tilpasset de nye rejsemønstre, så der bliver færre sæder på businessclass og flere på økonomiklasse. Der er dog stor uenighed om, hvor meget antallet af forretningsrejsende vil falde. Ifølge Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, kan SAS stå til at miste indtægter på mellem fem og otte milliarder svenske kroner.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Biotek-rigmand scorer milliongevinst på salg til kapitalfond

Biotek-rigmanden Claus Christiansen har solgt en hemmelig minoritetsandel i sit biotekselskab Nordic Bioscience til kapitalfonden KKR for 100 millioner dollar. Det er første gang i mere end tre årtier, at han inviterer en ekstern ejer med ind i bestyrelsen af selskabet. Det skriver Børsen.

»Jeg har det godt med det, men det er ingen hemmelighed, at jeg har elsket mit liv tidligere, hvor vi var alene,« siger Claus Christiansen, bestyrelsesformand i Nordic Bioscience, til Børsen.

Dermed begynder han at indløse noget af værdien af sit livsværk. Claus Christiansen forklarer i interviewet, at selskabet sagtens havde kunnet »rejse mange penge mange gange«, men at de har undgået det.

Claus Christiansen og hustruen Bente Juul Riis Christiansen ejer hovedparten af Nordic Bioscience Holding, men ledelsen i selskabet ejer også en andel, og alle aktionærer sælger ligeligt ud af eksisterende aktier til KKR.

Novo Nordisk Fonden investerer milliarder i biologiske klimaløsninger

Novo Nordisk Fonden, som allerede har investeret to milliarder kroner i forskning i grøn omstilling og biologiske klimaløsninger, forventer at investere i størrelsesordenen én milliard kroner om året i de kommende år.

I år kan en stor portion af pengene komme til at gå til et projekt, som går ud på at bruge biologi til at indfange og omdanne CO2 til klimavenlige brændstoffer. Det skriver Berlingske.

Det ultimative mål er, at kemi og biologi kan smelte sammen og skabe nye og mere effektive løsninger, mener Novo Nordisk Fondens direktør, Claus Felby.

»Kan man få et gennembrud der, kan vi virkelig rykke. Det er, så hårene rejser sig på hovedet, og man får gåsehud,« siger han.

Krav om bestemt erfaring blokerer for flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv

En ny stor kortlægning af ledelser og bestyrelser i 100 af landets største virksomheder, som Egon Zehnder, der rådgiver og rekrutterer til landets erhvervselite, har foretaget, viser, at der fortsat er store udfordringer med at sikre en bedre kønsdiversitet herhjemme.

Det skriver Finans.

Kun 15 procent af den absolutte topledelse i landets største virksomheder er kvinder. Samtidig er 177 ud af i alt 571 bestyrelsesposter i de 100 selskaber besat af 163 kvinder. Blot seks kvinder har titel af bestyrelsesformand.

Christian Fischer, ledende partner i Egon Zehnder, peger på, at en bestyrelsesplads i et af landets største selskaber som udgangspunkt kræver erfaring fra den øverste ledelse – det vil sige en post som topchef, finans- eller driftsdirektør, og det kan blokere for diversiteten i bestyrelserne.

Tre forhold, investorerne skal være opmærksomme på i dag:

Her er, hvad Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, holder øje med tirsdag:

  • Den amerikanske centralbankdirektørs, Jerome Powells, ord vil blive nøje analyseret, når han i dag giver sit bud på tilstanden i den amerikanske økonomi ved en virtuel konference. Det er særligt værd at holde øje med en eventuel kommentar om det amerikanske arbejdsmarked, og hvornår en bedring kan lede til mere vedvarende inflation. Interessant bliver det også at høre, hvordan Fed tolker den seneste tids stigende inflationsforventninger og renter.
  • På nøgletalsfronten sker der endelig en smule. Vi får antallet af ugentlige jobsøgende i USA. Forrige uge blev der registreret 730.000 nye ansøgere, og konsensus forventer, at det tal er steget til 750.000 i den sidste uge i februar. Det amerikanske arbejdsmarked er i bedring, men der er stadig en del »slaphed« at spore, hvilket arbejdsløshedsraten, der bliver udgivet fredag, også forventes at vise. Det vil kræve en vedvarende bedring i arbejdsmarkedet, før vi kan begynde at se vedvarende inflationspres, og før Fed overhoved kan begynde at overveje at hæve renterne. Om vi er kommet et skridt nærmere den bedring, får vi altså en indikator for både torsdag og fredag. Vi får også nye tal for arbejdsløshedsraten i eurozonen og Danmark. I eurozonen er arbejdsløsheden steget til 8,3 procent i januar fra 7,4 procent samme måned sidste år, og det niveau forventes at blive bibeholdt i februar. I Danmark ligger vi stadig under det europæiske gennemsnit, og analytikerne forventer en arbejdsløshedsrate på 3,9 procent, hvilket er 80 basispoint højere end niveauet fra februar 2020.
  • Blandt de virksomheder, som stadig mangler at komme med regnskab, er det i dag værd at holde øje med forsikringsselskabet Aviva, investeringsvirksomheden Schroders, flyselskabet Lufthansa, halvlederproducenten Broadcom, supermarkedskæden Costco og farmaceutvirksomheden Merck.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -0,39 procent
  • S&P: -1,31 procent
  • Nasdaq: -2,70 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.00:

  • Japan Nikkei: -2,58 procent
  • Hongkong Hang Seng: -2,55 procent
  • Kina CSI: -1,58 procent