Business-overblik: Sådan kan 50.000 boligejere få besparelser

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Omkring 50.000 boligejere kan spare penge på det løbende gebyr på deres lån, fordi deres friværdi er vokset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste overflyvning af de vigtigste økonomi- og erhvervsnyheder.

Vi begynder med en god mulighed for tusinder af boligejere.

Masser af boligejere kan spare penge på lån

Finans skriver, at de store prisstigninger på ejerboliger gør det muligt for 50.000 boligejere at spare store beløb på det løbende gebyr på realkreditlån, bidraget.

Det beregnes nemlig efter, hvor hårdt boligen er belånt. Og da priserne og dermed friværdierne er steget, kan 50.000 boligejer med flekslån, der skal refinansieres i 2022, få en lavere belåningsgrad ved at lægge lånet om.

»Det gør det relevant for flere boligejere end tidligere at overveje, om de skal foretage en låneomlægning i forbindelse med næste refinansiering,« siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig til Finans.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Ventetid på nye biler vokser

FDM, som er bilejernes interesseorganisation, skriver, at flere bilfabrikker må lukke i ugevis, hvilket gør leveringen af mange nye biler uforudsigelig.

Det skyldes den globale mangel på mikrochip, og det kan fortsætte langt ind i 2022.

Senest har Volvo, Ford, Renault, Suzuki og Fiat/Jeep måttet lukke de store samlefabrikker i kortere perioder, og nu er også Toyota berørt. Den japanske bilgigant forventer at miste 40 procent af sin globale produktion i september.

Det kan især få betydning for købere af elbiler og plugin-hybridbiler, som stiger i afgift til nytår. Elbiler til over cirka en halv million kroner stiger cirka 12.000 kroner, mens plugin-hybriderne stiger omkring 10.000 kroner for de billigste og op mod 30.000 kroner for de dyreste, skriver FDM.

Hos os selv på Berlingske skriver vi om:

16 vilde handlingsforslag fra dansk klimatopmøde

Den såkaldte handletank Imagine Tomorrow vil gerne fostre nye innovative handlinger til at gøre verden bedre. Formålet er at inspirere erhvervslivet, den almindelige dansker og store beslutningstagere.

Derfor var en række prominente personer fra hele verden onsdag i København for at præsentere forslag til, hvordan man kan løse nogle af verdens største udfordringer såsom global social ulighed og klimaforandringer.

Rammen var et stort opslået klimamøde i Imagine Tomorrow, som bæredygtighedsplatformen Tomorrow står bag.

Blandt forslagene var anbefalingen om at lave flydende atomkraftværker i Sydkorea. Et andet omhandlede visionen om at gøre Sinai-ørkenen til en grøn oase ved at gendanne økologiske »akupunkturpunkter«.

»Tomorrow er jo en platform for bæredygtige handlinger, for hvis man skal prøve et andet syn på fremtiden, end vi har i dag, er vi nødt til at ændre handlinger og adfærd. Derfor har vi lavet disse initiativer,« siger Caroline Søeborg Ahlefeldt, der er administrerende direktør for platformen Tomorrow.

Følg Morgenposten på mobil

Nye aktører i udbyttesagen afsløret

Flere storspillere i en af Europas største svindelsager var også centrale aktører i firmaer, der kan kobles til dansk udbytteskandale.

Det skriver Børsen.

Men de pågældende er hverken tiltalt eller sagsøgt. Det drejer sig om personer i det store tyske retsopgør om svindel med udbytteskat for 75 milliarder kroner. De samme personer var ledende personer i firmaer, der også spillede en rolle i den danske sag om påstået svindel med udbytteskat.

Blandt dem er de fire tidligere bankfolk Martin Shields, Paul Mora, Darren Thorpe og Aneil Anand, der i Tyskland er mistænkt – og for Shields’ vedkommende dømt – for milliardsvindel mod Tyskland.

Deres relation til firmaer involveret i den danske sag, hvor Skattestyrelsen jagter erstatning på 12,7 milliarder kroner, har ikke tidligere været kendt, og de er ifølge Børsens oplysninger hverken tiltalt i Danmark eller sagsøgt.

Tre forhold, investorerne skal være opmærksomme på:

Seniorinvesteringsstrateg i Nordea Andreas Østerheden peger på tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Det store fokuspunkt for markederne i dag bliver den amerikanske jobrapport for august. Den amerikanske centralbank, Fed, står over for en tilbagerulning af sine enorme opkøbsprogrammer, og antallet af nye beskæftigede vil få betydning for, hvornår de kan begynde at slække på opkøb af obligationer. Analytikerne forventer, at yderligere 750.000 amerikanere er kommet i arbejde i løbet af den seneste måned, hvilket vil betyde, at arbejdsløsheden falder til 5,2 procent. Men selv med yderligere 750.000 på lønningslisterne er der stadig et samlet tab på næsten fem millioner amerikanere i forhold til beskæftigelsen før coronakrisen i februar 2020. Arbejdsløshedsraten lå på kun 3,5 procent, inden krisen satte ind.
  • Vi får de samlede PMI-tal for en lang række økonomier, herunder Australien, Japan, Kina, Indien, Rusland, Italien, Frankrig, Tyskland, Eurozonen, Storbritannien, Brasilien og USA. I øjeblikket prøver markedet at vurdere, i hvilken retning nålen peger for den globale økonomi. Vi har rundet toppen af væksten i de udviklede økonomier, og spørgsmålet er nu, hvor meget af momentummet, økonomierne kan bibeholde trods modvind fra blandt andet flaskehalse og stigende coronasmitte.
  • Ikke nok med det, investorerne skal også forholde sig til nye tal for detailsalget i eurozonen. Den traditionelle del af detailsektoren har haft det svært under coronakrisens nedlukninger, men analytikerne håber, at en sommer med god rejseaktivitet og en høj indenlandsk efterspørgsel har sat sig i augusttallene.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA, lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +0,37 procent
  • S&P 500: +0,28 procent
  • Nasdaq: +0,14 procent

Asien, fredag kl. 6.30:

  • Japan Nikkei: +1,74 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,54 procent
  • Kina CSI (Shanghai Composite): -0,15 procent