Business-overblik: Restauranter mangler arbejdskraft – høj løn lokker unge til testcentre

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Lønnen for at arbejde på et af coronatestcentrene er så god, at det nu kniber for restauranterne med at skaffe tjenere, fordi de unge vælger dem fra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen, og velkommen til ugens første Business-overblik.

Læs blandt andet om, hvordan Sverige nu fører an i det økonomiske coronakapløb, hvordan afsløringen af hundredvis af amerikanske kunder i Danske Banks skandaleramte estiske filial nu truer med at udløse en ny alvorlig skattesag mod banken, hvordan høj løn i coronatestcentrene trækker unge væk fra restaurantjob, og at en række aktiestrateger nu advarer mod at købe »svinedyre« danske aktier.

Sverige trækker fra Danmark i det økonomiske coronakapløb

De skandinaviske lande har alle klaret sig flot gennem coronakrisen, men flere forhold tyder nu på, at Sverige fører an i det økonomiske coronakapløb.

Det skriver Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie, og økonomisk journalist Frederik M. Juel.

Færre restriktioner har gjort, at svensk økonomi har fået en bedre start på året end dansk økonomi, hvor forholdsvis stramme restriktioner har lagt en dæmper på aktiviteten. Samtidig sender finansloven 100 milliarder svenske kroner ud i økonomien, meget af det som skattelettelser til husholdningerne.

Den svenske Handelsbanken forventer, at Sverige i år vil få den højeste økonomiske vækst i Skandinavien med 3,8 procent mod 1,7 procent i Danmark. Det skyldes især den gode start på året.

Læs hele analysen her.

Strateger forventer modvind til »svinedyre« danske aktier

De seneste uger er der tikket det ene imponerende regnskab efter det andet ind fra Danmarks største børsnoterede virksomheder. Alligevel advarer en række aktiestrateger nu kunderne mod at købe danske aktier. De er nemlig for dyre, deres afkastpotentiale er for lavt, og der er mere interessante muligheder andre steder.

Det skriver Finans.

»Det kan godt være, at de danske aktier imponerer lige nu, men fremover kommer de til at klare sig dårligt. Danske aktier er svinedyre for nu at sige det, som det er,« siger Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea, til Finans.

Hidtil i år har det danske eliteindeks, C25, haft et totalafkast, der inkluderer både kursgevinster og dividender, på omkring fem procent. Målt i danske kroner har afkastet i samme tidsrum været 15 procent i det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks og næsten 20 procent i svenske aktier.

C25-indekset var dog blandt de indeks i verden, der klarede sig bedst sidste år.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Restauranter mangler arbejdskraft – høj løn lokker unge til testcentre

Lønninger på mindst 187 kroner i timen lokker de unge til at arbejde i et coronatestcenter. Det gør det svært for restauranterne at finde nye medarbejdere.

»Jeg er virkelig overrasket over, hvor svært det er at finde unge, der vil arbejde som tjener eller som bartender. I restaurationsbranchen kan vi aldrig hamle op med sådanne lønninger. Det er vores kæmpe udfordring,« siger Mathias Walther, der ejer restauranten Helmuth i Aalborg, til Børsen.

Copenhagen Medical, der laver lyntest for Region Hovedstaden, giver 187 kroner i timen plus et tillæg på 20 kroner i timen, hvis man arbejder på skæve tider samt lørdag. Søndag er tillægget på 30 kroner i timen. En typisk timeløn på en restaurant med overenskomst er ifølge brancheorganisationen HORESTA på omkring 130 kroner i timen.

Carelink, Falck og Copenhagen Medical, der alle lyntester, beskæftiger ifølge Børsen flere end 13.000 personer. Herudover kommer så ansatte, der foretager pcr-test.

Ny skattesag truer Danske Bank: Estisk filial havde hundredvis af amerikanske kunder

Over 400 selskaber med konti i Danske Banks skandaleramte filial i Estland var kontrolleret af amerikanske skatteborgere eller selskaber. Det vækker mistanke om, at Danske Bank kan have assisteret med skattesnyd – og medfører risiko for en skattesag i USA mod banken, der fortsat efterforskes i flere lande.

Det viser et fortroligt notat fra banken, udfærdiget af Danske Banks egne advokater i begyndelsen af 2019, skriver Berlingske.

Hidtil har banken og dens advokater primært beskrevet kunderne som russere eller borgere i tidligere sovjetrepublikker som Aserbajdsjan eller Ukraine. De amerikanske kunder er ikke blevet omtalt.

»Tilstedeværelsen af et betydeligt antal amerikanske personer i filialens kundegruppe bør være et markant rødt flag for både de amerikanske myndigheder og lovgivere,« siger Robert Kim, senioranalytiker hos Bloomberg Law og tidligere ledende medarbejder hos det amerikanske finansministeriums efterforskningsenhed, FinCEN.

Danske Bank er fortsat sigtet herhjemme, selvom SØIK (Bagmandspolitiet) i april droppede sigtelserne mod den tidligere bankledelse for brug på hvidvaskloven. Sagen efterforskes desuden i Frankrig, Estland samt af USAs justitsministerium og børstilsyn.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder øje med i dag, mandag:

  • Det meste af mandagen vil nok gå med at fordøje reaktionen oven på fredagens arbejdsmarkedsrapport i USA. På papiret var den skuffende, idet økonomerne havde forventet en million nye job, så tallet på 266.000 ramte langt under målet. Trods økonomernes misser endte fredagen med, at både det amerikanske S&P 500 og Dow Jones ramte nye rekordhøjder. Og efter et ti basispoint-styrtdyk i renten på tiårige amerikanske statsobligationer endte de også højere på dagen. Lidt kontraintuitivt måske, men forklaringen skal findes i, at jobtallene med alt sandsynlighed skuffede, fordi der er opstået en midlertidig mangel på arbejdstagere og råvarer, hvilket begrænser virksomhederne i at øge produktionen – og det tolkede mange som et positivt problem.
  • Ellers er der ganske få nyheder for investorerne. Blandt de mest interessante bliver tal for investortilliden i EU for maj. Det er interessant at følge de såkaldte bløde nøgletal, fordi de giver et praj om, hvilken retning markederne peger i øjeblikket, og hvordan stemningen er inden for bestemte områder af økonomien og markederne.
  • Regnskaberne fra USA synger på sidste vers, men vi er ikke helt færdige endnu, og der tikker stadig interessante regnskaber ind i de kommende dage. I dag får vi blandt andet regnskab fra Marriott, og da hotelbranchen især har været hårdt ramt under corona, bliver det spændende at få en opdatering på regnskabstallene fra en af de store spillere på det marked.

Det sker på markederne

Aktier USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +0,66 procent
  • S&P 500: +0,74 procent
  • Nasdaq: +0,88 procent

Asien – indeks mandag kl. 6.30:

  • Japan: Nikkei +0,53 procent
  • Hongkong: Hang Seng -0,33 procent
  • Kina: CSI +0,06 procent