Business-Overblik: Rekordmange nye netbutikker – og rekordmange politianmeldelser

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Netbutikker i massevis er skudt op under coronakrisen og har blandt andet medvirket til at skabe kø foran pakkeudleveringsstederne, her på Amagerbrogade i København, torsdag 17. december 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen på årets næstsidste dag, hvor nedlukningen af Danmark er blevet forlænget.

Nogle vindere har coronakrisen dog bragt, nemlig masser af nye netbutikker. Til gengæld er også antallet af politianmeldelser rekordhøjt, og der er brodne kar iblandt, som i Aarhus har efterladt 17 paller med farligt affald bag sig. Til gengæld har coronakrisen betydet milliardbesparelser for de største virksomheder på rejsekontoen.

Rekordmange nye netbutikker – og rekordmange politianmeldelser

Rekordmange nye onlinebutikker er blevet åbnet under coronakrisen.

Alene hos DanDomain, der er Danmarks største netbutikudbyder, og som lægger plads til flere end 6.000 netbutikker, ligger antallet af nyoprettede netbutikker på indeks 228 mellem marts og november i forhold til sidste år, skriver Børsen.

»2020 har været et år med fuld fart fremad og pil op på alle parametre,« siger salgsdirektør Anders Eiler, som ikke forventer, at 2021 fortsætter i samme tempo.

Ifølge Dansk Erhverv Digital Handel vil årets omsætning i danske netbutikker lande på lidt over 150 milliarder kroner mod lidt over 146 mia. kr. sidste år, selv om et af de helt store områder – salg af rejser – stort set har været bragt i knæ.

Til gengæld er også rekordmange netbutikker blevet politianmeldt i årets løb. E-mærket, der skal gøre nethandlen sikker, vil politianmelde 167.000 falske netbutikker, skriver Børsen. Sidste år anmeldte e-mærket 150.000, hvoraf de 33.000 stadig er aktive.

Konkursadvokat står med 17 paller farligt affald og milliongæld

Selskabet Smilebright påstod at have 150.000 glade kunder over hele Europa, da den halve realityverden ukritisk lagde mund til hjemmetandblegning.

Men produktet var ulovligt og farligt, og nu har bagmanden sendt selskabet i konkurs med en milliongæld og efterladt Aarhus Kommune med 17 paller tandblegning, der er stemplet som farligt affald, fordi det indeholdt 75 gange mere af blegemidlet brintoverilte, end loven tillader.

Det skriver Berlingske.

Smilebright er en forretning i det, der beskrives som en regulær aarhusiansk webshopkarrusel, hvor et netværk af tætte bekendte åbner og lukker netbutikker, der haler kunder ind gennem aggressive kampagner med influencere, bloggere og realitystjerner som reklamesøjler.

Selskabet bag Smilebright, i dag med navnet Online Traders ApS, indgav i september konkursbegæring og efterlod ifølge kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten 17 paller tandblegemiddel og en milliongæld, der ved udgangen af november lød på knap 2,8 millioner kroner.

Erhvervslivet har sparet milliarder på rejser

Stort set alle landets store, børsnoterede virksomheder har sparet et milliardbeløb på rejsekontoen under coronakrisen.

Det viser en undersøgelse, som Finans.dk har foretaget.

Alene medicinalselskabet Novo Nordisk har sparet omkring en milliard kroner, som kan henføres til coronakrisen, mens energikoncernen Ørsted har sparet omkring 100 millioner kroner, og isoleringskoncernen Rockwool et mindre, trecifret millionbeløb. Medicinalselskabet Lundbecks besparelse er på cirka 150 mio. kr.

Medicoselskabet Ambu har godt nok sparet et tocifret millionbeløb på rejser og konferencer, men har til gengæld måttet bruge cirka 40 mio. kr. på at sende endoskoper med luftfragt til hospitaler verden over, skriver Finans.

Tre forhold, som investorerne holder øje med

Her er tre ting, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger med i onsdag:

  • De danske aktier slutter med et årsafkast for de største selskaber på sensationelle 35 procent. Bliver der på årets sidste handelsdag skudt endnu en kursmæssig nytårsraket op?
  • Det er højsæson for annoncering af ordrer fra Vestas. Selskabet har annonceret en række nye de seneste uger, men årets sidste dag plejer i den henseende at være travl. Kommer der også i år en meget positiv nyhedsstrøm fra Vestas?
  • En ny coronavariant er registreret flere steder. Hidtil har det ikke haft nogen betydning for aktieinvestorerne. Bliver der skabt tvivl om, hvorvidt vaccinerne fra Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca/Oxford kan beskytte mod varianter, kan det betyde en svær start i 2021 for aktierne oven på en fremragende afslutning i 2020.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones -0,22 pct.
  • S&P 500 -0,22 pct.
  • Nasdaq -0,38 pct.

Asien – indeks onsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei -0,31 pct.
  • Hongkong Hang Seng +1,50 pct.
  • Kina CSI +0,89 pct.