Business-overblik: Regeringen vil have mange flere medarbejder-ejede virksomheder

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) ser gerne, at der kommer flere medarbejderejede virksomheder i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik. I dag med regeringens vindmølleeventyr, der taber pusten, og Silvan-chefer, som siger op. Men vi begynder med et budskab fra den nye regering.

1
Regeringen vil fremme medarbejderejede virksomheder

Regeringen og dens støttepartier vil give medarbejderejede virksomheder fortrinsstilling ved offentlige udbud og i form af skattefordele.

»Danmark har en stolt tradition for demokratiske virksomheder, og der er mange succeshistorier om blandt andet medarbejderejede virksomheder, som jeg gerne så mange flere af,« siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Det skriver finans.

Også de Radikales erhvervsordfører, Katrine Robsøe, fremhæver en lang tradition for demokratisk ejede virksomheder. I den kategori er såvel andelsbevægelsen og kundeejede virksomheder som detailkæden Coop, men også virksomheder, hvor de ansatte har medarbejderaktier.

Det er den sidstnævnte virksomhedstype, som SF og Enhedslisten vil have flere af ved i første omgang at lovgive om en ny selskabsform, hvor medarbejderne har kollektivt ejerskab.

SF ønsker at oprette en selskabsform, hvor medarbejderne kollektivt ejer mindst 50 pct. af et holdingselskab, som så igen ejer den konkrete virksomhed.

Erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) peger på, at internationale undersøgelser har vist, at demokratisk ejede virksomheder klarede sig bedre igennem finanskrisen, er mere produktive og aflønner bedre.

Venstre ser gerne flere medarbejderejede virksomheder, men de skal ikke have særbehandling, understreger erhvervsordfører og tidligere iværksætter Tommy Ahlers (V).

2
Silvan-chefer siger op på stribe midt i turnaround

Utilfredshed med ledelsesstilen i den kriseramte byggemarkedskæde Silvan har fået flere ledende medarbejdere til at sige op.

Chefflugten sker efter, at tyske Jan Becker, der er partner i kapitalfonden Aurelius, er blevet topchef.

Det skriver Børsen.

Flere af nøglemedarbejderne, som selv er gået, sad ifølge Børsen netop i den ledergruppe, Jan Becker overtog, da han i midten af maj afløste den tidligere Coop-boss Jesper Lien.

Siden Jan Beckers ansættelse har mindst syv ledende medarbejdere sagt op, og i alt er mindst 12 nøglemedarbejdere stoppet i Silvan af forskellige årsager.

Flere af de tidligere medarbejdere fortæller, at de har sagt op, fordi de var utilfredse med Jan Beckers ledelsesstil.

Opsigelserne kommer midt i en omfattende turnaround for Silvan, der har tabt mere end 57 mio. kr., siden kapitalfonden Aurelius købte kæden fra Stark Group i 2017.

Selv afviser Jan Becker, at opsigelserne er et udtryk for problemer internt i Silvan.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Regeringens vindeventyr taber pusten

Regeringen har en ambition om at bygge fem nye havvindmølleprojekter, men i forslaget til finanslov for næste år er der kun afsat penge til tre nye projekter.

Det skriver Berlingske.

Det er et af de centrale elementer i regeringens klimapolitik, der mangler penge til. Klimaministeriet bekræfter over for Berlingske, at der i finansloven foreløbig kun er afsat penge til de tre vindmølleparker, der allerede var afsat penge til i sidste års energiaftale, som den daværende VLAK-regering stod fadder til.

Vindmøllebranchen mener, at det er vigtigt, at der bliver landet en aftale inden jul, hvis vindmølleparkerne skal stå klar i 2030.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier viser positive træk tirsdag, hvor de kinesiske investorer er tilbage efter en uges ferie.

Indeks
Udvikling i pct.:

  • Nikkei 225 i Japan: 1,0
  • Hongkongs Hang Seng: 0,8
  • China Shanghai Composite: 0,8
  • Sydkoreas Kospi: 0,7
  • Sydney ASX 200: 0,4

Tre ting investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg hos Nordea, Andreas Østerheden, fremhæver tre ting, investorerne skal holde øje med.

  • Dagen i dag vil byde på både en lang række nøgletal og talere fra centralbanker rundt omkring i verden. Fra morgenstunden har vi fået de samlede erhvervstillidstal (Caixin) fra Kina for servicesektoren. Senere på dagen bliver det værd at holde øje med industriproduktionen fra Tyskland, som godt kan risikere af skuffe, efter at industriordrerne kom ud svagere end ventet i går. Sidst, men ikke mindst vil vi holde øje med, i hvilken grad producenterne er i stand til at hæve priserne i USA (PPI) og ikke mindst tilliden blandt de mindre virksomheder (NFIB).
  • På centralbankfronten bliver hovedfokus på den amerikanske centralbankchef Jerome Powell. Det bliver interessant, særligt i lyset amerikanske nøgletal i sidste uge, der var svagere end ventet, og hvor også beskæftigelseskomponenten for servicesektoren kom svagere ud end ventet.
  • Det vil fortsat være værd at holde øje med det politiske billede – ikke blot eventuelle udmeldinger op til handelsforhandlingerne på torsdag mellem USA og Kina, men også på Brexit-fronten. Sidst, men ikke mindst taler Christine Legardes efterfølger, nemlig den nye chef for IMF, Kristalina Georgieva.