Business-overblik: Regeringen opfordres til indgreb mod rakethøje elpriser

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Regeringen opfordres nu til at sænke elafgiften, for at hjælpe danskerne med de rekordhøje elpriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik. I dag skal vi omkring rakthøje elpriser, kviktest for milliarder og positive takter fra USA. Men vi starter i finansverdenen, hvor den fremadstormende danske bank Lunar går i kødet på svenske Klarna.

Lunar går i kødet på Klarna

Den fremadstormende danske bank Lunar går nu i kødet på den svenske betalingsvirksomhed Klarna. Det sker, da banken nu præsenterer sit eget betalingssystem, Lunar Checkout, skriver Børsen.

»Vi er ligesom Klarna en hybrid mellem bank og betalinger, og Klarna er dem, man skal slå i Sverige. Når man er i betalinger, så kommer man til at møde dem alle steder, som den mastodont de er,« siger Lunar-direktør Ken Willum Klausen til Børsen.

Lunars nye model adskiller sig fra mange andre købssituationer på nettet, da man ikke skal identificere sig i lige så høj grad. Her skal man bare indtaste sit telefonnummer, og så klarer Lunar resten.

Indtoget på betalingsmarkedet kommer få måneder efter, at Lunar rejste 1,5 milliarder kroner hos Bestseller-chef Anders Holch Povlsens holdingselskab Heartland.

Regeringen opfordres til indgreb mod rakethøje elpriser

Danske elkunder stod torsdag til at betale en historisk høj pris for el. 2,25 kroner per kw/h var prisen torsdag sammenlignet med 0,20 kroner i  2020. Det får nu Dansk Energi til at komme med et forslag om en reduktion af elafgiften, skriver Finans.

»De høje elpriser vil efter alt at dømme gælde vinteren over. For forbrugerne vil det betyde store prisstigninger. Da elafgiften rammer socialt skævt, bør regeringen fremrykke en sænkning af elafgiften,« siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi til Finans.

Danmark har den højeste elafgift på almindeligt forbrug i EU. Afgiften er på 0,90 kroner eksklusiv moms per kw/h. I regeringens seneste reformudspil »Danmark kan mere I«, lægges der op til, at man sænker elafgiften frem mod 2030 og målet er at sænke afgiften til 0,71 kroner i 2022. Danskerne forventes at betale i omegnen af 11,2 milliarder kroner i samlet elafgift i 2021, skriver Finans.

Amerikanske politikere enige om at hæve gældsloftet -–skaber god stemning på aktiemarkedet

Den republikanske og demokratiske leder i det amerikanske senat, henholdsvis Mitch McConnell og Chuck Schumer, er blevet enige om en aftale, der skal hæve det amerikanske gældsloft. Det skriver Yahoo Finance. De to ledere arbejder nu på at få stemt aftalen igennem, og hvis det sker, undgår USA at komme i betalingsstandsning..

Hvis aftalen går igennem bliver det amerikanske gældsloft hævet med 480 milliarder frem til 3. december. Løsningen er derfor kortsigtet, og man skal forhandle en ny forøgelse af gældsloftet til december.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, har på ugens sidste børsdag den amerikanske jobrapport i fokus:

  • Ugens helt store højdepunkt kommer, når den amerikanske jobrapport lander klokken 14:30 dansk tid. Den er ekstra vigtig; ikke nok med at den skuffede sidste måned, dette er også sidste jobrapport, inden den amerikanske centralbank Fed mødes 3. november. Centralbankspolitikerne forventes at annoncere en tilbagerulning af de store opkøbsprogrammer, som blev indført som værn mod coronakrisen. Skuffende tal, som i august, vil gøre den udmelding mindre sandsynlig. Derfor vil alles øjne være rettet mod udgivelsen, hvor analytikerne forventer en stigning på 500.000 nye amerikanere på lønningslisten.
  • Det har næppe gået nogen forbi, at den kinesiske økonomiske vækst forventes at have lidt et knæk under både Evergrande-skandalen og energikrisen. Helt hvor slemt det står til, får vi tegn på, når vi i dag får PMI-tal for både service- og fremstillingssektoren. Sidstnævnte har haft det særlig svært på grund af strammere emissionskrav og højere energipriser.
  • De amerikanske politikere sparkede dåsen længere ned af vejen, da de udskød beslutningen om gældsloftet til start december. Det var en utvetydig god nyhed, da det fjerner risikoen for en teknisk konkurs i USA, i hvert fald i denne måned, og giver politikerne lidt arbejdsro. Der blev da også taget positivt imod nyheden på aktiemarkedet hvor det amerikanske S&P 500 indeks steg, det samme gjorde prisen på de helt korte amerikanske statsobligationer. Det ændrer imidlertid ikke ved, at vi kan stå i samme situation igen om seks uger. Det bliver derfor interessant at se, hvordan markedet reagerer, når det har haft lidt mere betænkningstid, og afventer nyheden om jobrapporten.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +0,98 procent
  • S&P 500: +0,83 procent
  • Nasdaq: +1,05 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +1,64 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,26 procent
  • Kina CSI:  +0,33 procent