Business-overblik: Realkreditgigant strammer grebet om pressede flekslån

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Mange boligejere har udnyttet det rekordlave renteniveau til et skifte fra korte flekslån til femårige flekslån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik.

Vi skal i dag høre om fitnesscentre, der ikke ønsker at genåbne, selvom de må. Vi skal også høre om, hvordan coronavirussens hærgen i Indien skaber problemer for danske virksomheder, og så skal vi forbi regnskabet fra Novo Nordisk, der topper som den stærkeste pengemaskine.

Vi begynder med en opfordring fra den økonomiske ekspertgruppe, som rådgiver regeringen under coronakrisen.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Regeringen bør overveje pandemiforsikring til virksomheder

I Danmark er vi som bekendt midt i genåbningen, og selvom det går den rette vej, kan der på ny opstå problemer med pandemien. Det kan få alvorlige økonomiske konsekvenser, og derfor bør regeringen overveje et beredskab mod fremtidige smittebølger. En af nøglerne i det beredskab kan være en pandemiforsikring til virksomheder, skriver Finans.

Forslaget kommer fra regeringens økonomiske ekspertgruppe med overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen i spidsen. Ekspertgruppen har netop afleveret en rapport med anbefalinger om udfasning af hjælpepakkerne til regeringen.

»Vi har en anbefaling om, at man bør overveje det. Der er stigende diskussion – også internationalt – om, hvad man gør, hvis smittebølger bliver en »ny normal«,« siger Torben M. Andersen. Han påpeger, at det kan blive nødvendigt med statsligt engagement for at kunne få en sådan forsikringstype etableret.

Coronakaos i Indien rammer danske virksomheder

Indien er hårdt ramt af coronavirus, og i denne tredje bølge har 220.000 mistet livet. Det trækker nu også sine spor til en række store danske virksomheder. Både A.P. Møller - Mærsk og Vestas har mange ansatte i Indien, og bekymringen er stigende i de to virksomheder, skriver Børsen.

A.P. Møller - Mærsk har over 12.000 ansatte i Indien og har mistet kolleger til corona de senere uger, fortæller administrerende direktør i A.P Møller – Mærsk Søren Skou.

Han fremhæver, at situationen er drevet af mangel på ilt og behandlingskapacitet.

Vestas har 2.600 ansatte og produktion i Indien. Krisen kan ramme virksomhedens og underleverandørernes produktion. I øjeblikket kører det hele for fuld styrke, men det er blevet dyrere at producere.

Virksomheden DK Company importerer hvert år mere end 25 millioner stykker tøj fra Asien, og situationen i Indien er blot den seneste begivenhed i en række af flere, som får virksomheden til at overveje en ny indkøbsstrategi.

Realkreditgigant strammer grebet om pressede flekslån

Boligejere med F1-lån risikerer at få en højere rente end nødvendigt. Det får Totalkredit til at stramme grebet og ændre betingelserne, så løbetiden til næste refinansiering forkortes fra normalt 12 måneder til 9. Det skriver Finans.

Årsagen til ændringen er, at de obligationsserier, som ligger bag F1-lånene, efterhånden er blevet så små. Boligejere har i stor stil svigtet de tidligere dominerende korte flekslån til fordel for femårige flekslån og lån med fast rente i takt med, at renten er styrtdykket.

Hvor F1-lån i 2013 hos Totalkredit udgjorde omkring 25 procent, er andelen nu under to procent, skriver Finans.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Trist dag for fitnesscentre midt i genåbningen

Torsdag er en stor gensynsdag for en række fitnesscentre, der endelig kan genåbne. Det er dog ikke alle centre, som vil fejre dagen, skriver Berlingske.

I dag vil 19 fitnesscentre således stå mennesketomme. Kaare Solhøj Dahle fra Local Fitness kan ikke genåbne med kravet om coronapas og fuld bemanding, for det vil koste ham knap en halv million kroner om ugen.

Samtidig sker der ifølge branchedirektør for Dansk Fitness og Helse Organisation Morten Brustad en forskelsbehandling med hensyn til retningslinjer for foreningsidrætten og for den private sektor som fitnesscentre.

»Jeg var til møde i aftes i Kulturministeriet, og der blev der taget hensyn til foreningsidrætten, som jeg også gerne så ske i den private sektor såsom fitnesscentrene,« siger Morten Brustad.

Novo Nordisk er mester i at tjene penge

Det kan godt være, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) mener, at bankerne er grådige, men det er dog et helt andet selskab, som er uhyre god til at tjene penge, og det er medicinalselskabet Novo Nordisk. Koncernen er netop kommet med regnskab, og det kan andre medicinalselskaber blot set misundeligt efter, skriver Finans.

I årets første tre måneder tjente Novo Nordisk 12,6 milliarder kroner efter skat ud af en omsætning på 33,8 milliarder kroner. Med den indtjening når Novo op på en overskudsgrad, der langt overgår store udenlandske medicinalkoncerner. Eksempelvis havde Pfizer i samme tidsrum en indtjening på 30,2 milliarder kroner ud af en omsætning på 90,2 milliarder kroner.

»Hvis man har en stærk innovationspower i virksomheden og har en styrkeposition, hvor man selv kan opfinde en stor del af sin portefølje, så sidder man også og tager hele risikoen i produktudviklingen og med hensyn til at opbygge produktionsapparatet,« siger Lars Fruergaard Jørgensen, administrerende direktør i Novo Nordisk til Finans.dk.

Han fremhæver, at når man lykkes, så sidder man selvfølgelig også med afkastet.

Jannick Lindegaard Denholt, analytiker i ABG Sundal Collier, mener, at det store overskud i Novo er »et tegn på, at Novo Nordisk har en fokuseret strategi og den rigtige portefølje«.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen, Nordnet, har også i dag fokus på de mange regnskaber, der offentliggøres:

  • Kan Coloplast fortsætte med at imponere, spørger investorerne? For et år siden drog selskabet i første kvartal fordel af, at kunderne købte ekstra ind i marts på grund af coronanedlukningen. Set i det lys bliver det et svært sammenligningskvartal. Kan Coloplast overraske positivt?
  • GN Store Nord har allerede løftet lidt af sløret for, hvordan selskabet ser udviklingen i 2021 efter en opjustering for nogle uger siden. Alligevel vil investorerne gerne vide mere om, hvor markant GN Store Nord ser muligheder i sin audiodivision, som var den, der bar opjusteringen
  • Netcompany er en af de seneste års store succeshistorier. Prisfastsættelsen, vækst og profitabilitet går hånd i hånd. Der er hverken plads til at skuffe med hensyn til vækst eller indtjening, hvis investorerne skal forblive i godt humør. Kan Netcompany balancere denne udfordring?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +0,29 procent
  • S&P 500: +0,07 procent
  • Nasdaq: -0,37 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +1,72 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,17 procent
  • Kina CSI: -0,22 procent