Business-overblik: Projektsalg i København rasler ned

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

God morgen på endnu en solbeskinnet forårsdag, der blandt andet byder på nyheden om, at det går meget trægt med projektsalget af ejerlejligheder i København. Men først til en nyhed fra Novo Nordisk, der lancerer ny klimastrategi.

1
Novo vil være klimaneutral i 2030

Nu skal klima for alvor på dagsordenen hos Novo Nordisk. Den stor medicinalkoncerne vil lancere en ny klima- og miljøstrategi, som helt skal fjerne virksomhedens klima og miljøaftryk på længere sigt.

Det skriver Berlingske Business.

I første omgang skal drift og transport være kilmaneutral i 2030. Herudover vil Novo arbejde på at fjerne negative miljøpåvirkninger fuldstændig. Her er der dog ikke sat årstal på. Strategien hedder »Circular for Zero«, og for at den kan opfyldes, vil det kræve, at alle i koncernen ændrer adfærd. Lige fra topchefen og til rengøringsassistenten.

»Fra næste måned er det slut med at tage flyveren for at samles til møder i direktionen i København. Fremover holder vi virtuelle møder. Det stiller nogle krav til, at vi tager hensyn til dem, der ikke sidder omkring det store mødebord. Men med den teknologi, vi har i dag, behøver vi ikke længere flyve til alle møder,« forklarer topchefen i Novo Lars Fruergaard Jørgensen til Berlingske.

2
Projektsalg i København rasler ned

For ikke længe siden var der fuld fart på, men nu er det for alvor begyndt at gå mere trægt med salget af projektlejligheder i København. Ifølge Dagbladet Børsen viser nye tal fra ejendomsmæglerkæden Home og Danske Bank, at projektsalget er det laveste siden 2013.

Mere præcist viser tal fra Home og Danske Bank, at projektsalget her i 1. kvartal i år kun udgjorde knap hver tiende handel. Det skal sammenlignes med, at tilbage i 2015 var det hver tredje ejerlejlighed, der blev solgt som projektsalg. Dengang toppede projektsalget.

Ejendomsmægler i Home Lone Høegh Henriksen mener, at der er flere årsager til den faldende interesse for projektsalget.

»Der sælges fortsat projektsalg i København, men der er ikke påbegyndt så meget nyt byggeri, og for de projekter, hvor der først er aflevering efter 1. januar 2021, betyder usikkerhed omkring de nye ejendomsskatter mere nu. Det giver også en vigende interesse, at køberne af disse boliger ikke opnår skatterabat for stigningerne i skatten det første år,« siger Lone Høegh Henriksen.

Hans Møllnitz Olsen, der er køber mægler hos boligportalen Bolighed, fremhæver, at nye ejendomsvurderinger først bliver sendt ud i 2020, og det betyder, at mange købere ikke ved, hvor de står.

Der er store stigninger i vurderingerne på vej i København, og hvis skatterne stiger, falder priserne sandsynligvis, påpeger han.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Nemlig.com vil uddele pakker

Det store onlinesupermarked Nemlig.com overvejer at begynde at uddele pakker. Stadig flere danskere får deres dagligvarer leveret til døren af Nemlig.com, og den service kan virksomheden bruge til også at uddele pakker.

Det skriver finans.dk.

»Der er et kæmpe flow af pakker, og vi er allerede ude ved kunderne, så det er klart, at det er en interessant mulighed for os,« siger Mikaal Pileman, der er kommerciel direktør i Nemlig.com.

Han påpeger, at det ikke vil være den helt store investering for virksomheden at gøre det muligt også at levere pakker.

»Visionen er at skabe et bedre liv for danskerne, og i det indgår, at man i princippet ikke behøver at rende ned på posthuset eller stå i kø i dagligvarebutikkerne,« siger Mikael Pileman.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg hos Nordea Andreas Østerhede påpeger tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • På den økonomiske front har fået data fra Kina i løbet af natten i form af de officielle erhvervstillidstal, som kom ud svagere end ventet. Markedsreaktionen er blandet, og det kan tyde på, at investorerne ser det som en funktion af de stimulanstiltag, som regeringen har iværksat og i fremtiden planlægger. Det vil sige, at et tal der er svagere end ventet, også kan give en fortsat tro på en hjælpende hånd fra regeringen.
  • Senere på dagen vil der fortsat være fokus på data, hvor vi får de foreløbige BNP-tal fra eurozonen, Frankrig og Italien. Det er særligt spændende, fordi andre store økonomier har vist mere styrke end ventet, og med Europa som en åben og eksportorienteret økonomi, vil investorerne spejde efter eventuelle økonomiske bedringstegn.
  • Investorernes fokus på regnskaber fortsætter i dagens løb, hvor vi vil have regnskab fra blandt andet Apple, General Electric og General Motors og McDonalds. Der vil være selskabsspecifikke områder der kan rykke ved selskaberne i forbindelse med disse regnskabsaflæggelser, men overordnet set vil investorerne spejde efter indikationer af fremtidig indtjening og omsætning.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier falder tirsdag, efter skuffende aflæsninger af Kinas PMI-aktivitet, der ikke blot faldt, men også skød under forventningerne. Det har fået bekymringer om svækkelsen af verdens næststørste økonomi til at blusse op.

Nikkei 225 i Japan: Lukket

Hongkongs Hang Seng: -0,6 pct.

China Shanghai Composite: 0,5 pct.

Sydkoreas Kospi: -1,0 pct.