Business-overblik: Priserne dykker, og insolvens truer nye boligejere

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Der har været fuld fart på det danske boligmarked i de senere år, men nu er det blevet nye tider. Markedet er gået i stå, og priserne står til at falde ganske pænt, især i de dyreste områder. Det kan give en ubehagelig situation for specielt nye boligejere uden meget eller ingen friværdi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens bud på de vigtigste nyheder om økonomi og erhvervsliv.

I dagens overflyvning skal vi forbi landets mange bagere, der har svært ved at klare elregningen. Vi skal også høre om detailhandlen, der kan blive tvunget til at sætte priserne ned, og vi skal høre om boligejere, der kan komme i en svær klemme. Men vi lægger ud med endnu en skidt nyhed fra aktiemarkederne.

Private investorer er nede i kulkælderen

De private investorer er bestemt ikke i godt humør i disse dage. Tårnhøj inflation, krigen i Ukraine og store kursdyk på aktiemarkederne er ikke gode nyheder. Det har gjort, at de små investorers humør er røget ned på det laveste niveau siden finanskrisens værste dage i 2009. Det viser en undersøgelse fra American Association of Individuel Investors (AAII), skriver finans.dk.

AAII, der svarer til Dansk Aktionærforening, har undersøgt, hvilket syn de amerikanske private investorer har på aktiemarkedet.

I den seneste ugentlige undersøgelse svarede 60,9 procent af medlemmerne, at de regner med, at aktiemarkedet vil falde yderligere, mens 21,4 procent er »neutrale«. Der er kun 17,7 procent, der mener, at aktierne vil stige.

American Association of Individuel Investors fremhæver, at målingen er blandt de 20 laveste i undersøgelsens historie, der går tilbage til 1987.

Elregning får bagere til at knække på stribe

De store elregninger gør ondt på landets små bagere. Mads Frederiksen er én af dem. Han har netop modtaget en elregning, der er tre gange så høj som normalt. Det skriver Berlingske.

Mads Frederiksen ejer bageriet Baker Street i Karlslunde. Lige nu kæmper han ligesom mange andre små virksomheder for at holde forretningen oven vande.

Men det er nærmest en umulig opgave.

Hos brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) oplever man, at flere bagere henvender sig, fordi de er plaget af de historisk høje energipriser, der i skrivende stund ligger på knap 1.300 kroner pr. megawatt-time for gas og 246 kroner pr. megawatt-time for el.

BKD repræsenterer 600 bagere, hvilket svarer til 75 procent af de danske bager- og konditormestre.

»Det er sjældent, at bagerne vrider sig i smerte, men det gør de nu. De er desperate, og det er de selvfølgelig, fordi de har absurd store omkostningsstigninger,« siger Henrik Mühlendorph, der er administrerende direktør i BKD.

Stor risiko for nye boligejere

De nye boligejere kan få det meget svært i de kommende måneder og år. Boligmarkedet er gået i stå, og priserne falder. Det kan betyde, at mange nye boligejere kan ende med at blive insolvente. Det skriver Dagbladet Børsen.

Det er Nykredit, der har lavet en ny analyse. Heri spår Nykredit, at der kommer et fald i boligpriserne på 13 procent i hovedstadsområdet. Det vil i høj grad ramme nye boligejere.

Hvis de har købt bolig inden for det seneste år og har en stor belåningsgrad, er der en stor risiko for, at de blive insolvente.

»De, der ikke har været på boligmarkedet så længe, vil opleve en periode, hvor deres bolig er mindre værd, end da de købte den. Og vi taler jo prisfald over fem procent, så for mange, der har fuld belåning, vil det betyde insolvens,« siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Hun fremhæver, at vi skal tilbage til årene lige efter finanskrisen for at se en lignende udvikling.

For den enkelte familie er det ikke nødvendigvis et problem, at den bliver insolvent, hvis den vel at mærke bliver boende i boligen. Men med den stigende ledighed kan nogle blive tvunget ud i den situation, at de skal sælge boligen, men ikke har råd til at gøre det.

For boligejere, der har haft friværdi med til at købe nyt hus, er udsigterne knap så ubehagelige. Der har været store stigninger på boligmarkedet de senere år, og det burde gøre, at de fleste familier har en stor så stor friværdi, at de kan klare prisfaldene.

Ikke set siden 1990: Kinas vækst falder bagud i forhold til resten af Asien

Vi bevæger os et smut mod Asien, hvor Verdensbankens nye prognose viser, at Kinas økonomiske produktion vil sakke bagud i forhold til resten af de asiatiske lande. Det er ikke set siden 1990.

Helt konkret er forventningerne i den nye prognose en nedjustering til 2,8 procent sammenlignet med 8,1 procent sidste år.

Ifølge Verdensbanken kan udviklingen tilskrives den kinesiske præsident, Xi Jinpings, hårde og kontante corona-politik samt en nedsmeltning af verdens største ejendomsmarked.

Og forventningerne er, at Xi Jinping vil fortsætte efter 2022 med at føre en hård politik, når det kommer til corona.

Samlet set havde Kina et BNP-mål på omkring 5,5 procent i år, hvilke ville være et lavpunkt i tre årtier. Billedet ser dog noget anderledes ud, når det kommer til lande i resten af Østasien og Stillehavet, hvor økonomien ser ud til at blive stærkere.

Læs hele artiklen hos Financial Times.

Her er tre ting, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på de store valutaer.

Pengepolitikken og de stigende renter optager mange investorer. Derfor er det naturligt, at der bliver lyttet til den række af centralbankmedlemmer, både fra Federal Reserve og ECB, som taler i dag

Der var nærmest tumultagtige scener mandag fra morgenstunden, da det britiske pund tog endnu et styrtdyk. Her tirsdag er der mere ro, og valutakrydset GBP/USD ligger tæt på 1,08 og et stykke væk fra den paritet over for USD, som vil være endnu en negativ milepæl for den meget pressede og udfordrede engelske økonomi.

Den amerikanske dollar har, indtil videre, stabiliseret sig lidt over 7,70 i dansk regning. En stærk og stigende dollar er udtryk for ekstrem investornervøsitet svarende til den meget markante nedtur, vi har set de seneste uger i risikofyldte aktiver. Er USD ved at toppe ud, vil det være et positivt og velkomment signal for investorer i risikofyldte aktiver.

Markederne lige nu

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones -1,11 procent
S&P 500 -1,03 procent
Nasdaq -0,60 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.40:

Japan Nikkei +0,56 procent
Hongkong Hang Seng -1,06 procent
Kina CSI +0,26 procent

Tak, fordi du læste med!