Business-overblik: Postnord i ny knibe – send flere penge

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Selv om selskabet tidligere har fået massive statstilskud, er der nu igen lavvande i kassen, og selskabet har bedt om ekstra statsstøtte. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen.

Så blev det fredag, og måske er julestemningen ved at indfinde sig hos dig. Det er den til gengæld ikke hos Postnord i Danmark, som ifølge Finans.dk endnu en gang er i alvorlige økonomiske vanskeligheder og har bedt om penge hos Transportministeriet.

Transportministeren har også ifølge Berlingske lidt problemer med julestemningen, ikke kun på grund af Postnord, men også fordi han har læst noget op fra et talepapir om taxiselskaber og kapitalfonde, som ikke holder vand. Noget mere opløftet er julestemningen i Bagsværd hos Novo Nordisk, hvor forskningschef Mads Krogsgaard Thomsen ifølge Børsen mener, at arven er sikret hos medicinalkoncernen mange år frem i tiden.

1
PostNord i økonomiske problemer igen: Kræver mere statsstøtte

Hvis du i disse dage går og kigger langt efter gode gammeldags fysiske julekort i postkassen, er der måske en god grund. Antallet af sendte breve og postkort er styrtdykket de sidste ti år, og det har ramt PostNord i Danmark hårdt.

Folketinget er i al hast og fortrolighed blevet bedt om at bevillige mere end 100 mio. kr. til en midlertidig redningsplan for postvæsnet. Det skriver Finans.

Pengene skal sikre en forlængelse af den kontrakt om udlevering af breve i alle egne af landet, som udløber ved udgangen af året. PostNord i Danmark har nemlig fundet ud af, at der er brug for ekstra statsstøtte, hvis postselskabet fortsat skal kunne leve op til sine forpligtelser, og transportminister Benny Engelbrecht vil udskrive en check på 100 mio. kr. for at forlænge den nuværende aftale i et halvt år.

Det er kun to år siden, PostNord i Danmark fik en indsprøjtning i milliardklassen.

Kravet møder kritik fra både de Radikale, Venstre og de Konservative.

»Der skal laves en langsigtet analyse af hele PostNords fremtid. Vi må som samfund spørge os selv, om vi virkelig skal bruge pengene på at bringe papir ud og fragte folks pakker fra Black Friday, eller om vi hellere skulle bruge pengene på børnene og hjemmeplejen,« siger de Radikales postordfører, Andreas Steenberg, til Finans.

2
Minister angribes for at tale usandt i sag om omstridt taxilov

Der var klar enighed blandt partierne bag den nye taxilov om, at udenlandske kapitalfonde ikke måtte eje danske taxiselskaber. Sådan sagde transportminister Benny Engelbrecht (S) onsdag i Folketingets spørgetime.

Men flere af forligspartierne forstår ikke, hvordan ministeren kan sige den slags i Folketinget. De havde nemlig ikke noget ønske om at forbyde kapitalfonde som ejere af danske taxiselskaber, skriver Berlingske.

Det får nu to professorer til at mene, at sagen bør undersøges nærmere, for en minister skal tale sandt i Folketinget. Benny Engelbrecht derimod siger, at han blot talte fra et papir, som hans embedsmænd havde forberedt.

»Begge dele kan ikke være rigtigt. Det, ministeren siger, kan ikke være korrekt, hvis det, repræsentanterne fra forligskredsen siger, er rigtigt. Overordnet er en minister forpligtet til at sige det, som er rigtigt, eller det, som han tror, er rigtigt. Derfor bør det her blive undersøgt nærmere,« siger Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, til Berlingske.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Supermolekyle sikrer væksten i Novo – også når topledelsen går på pension

Mens der tilsyneladende er ballade i luften omkring transportministeren, er selvtilliden for alvor tilbage hos medicinalkoncernen Novo Nordisk i Bagsværd.

»Lige nu står vi produktmæssigt temmelig stærkt mere end ti år frem. Måske er arven endda sikret, til efter at Lars Fruergaard (Novo Nordisk topchef, red.) forlader selskabet,« siger Mads Krogsgaard Thomsen, der er koncerndirektør med ansvar for forskning, til Børsen.

Vækstmiraklet er det lille molekyle ved navn Semaglutid, som både sælges i sprøjte og i tabletform mod diabetes i øjeblikket, men som også er ved at blive udvikle til behandling af så forskellige sygdomme som fedme, fedtleversygdommen NASH, hjertesygdom samt nyresygdom.

Mads Krogsgaard Thomsens spådom bekræftes af senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen, der til Børsen siger, at Semaglutid kan være rygraden i Novo Nordisks omsætning og indtjening de næste mange år frem i tiden.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen leverer her sit bud på, hvad investorerne skal holde øje med i dag:

 • Det er første fredag i den nye måned og dermed tid til den amerikanske jobrapport. De seneste nøgletal har været til den svage side, og også jobtallene begynder at være svagere. Der er derfor god grund til at holde øje med, om svækkelsen aftager.
 • OPEC-landene blev sammen med Rusland enige om i 2020 at reducere olieproduktionen med 500.000 tønder dagligt. Olieprisen reagerer ikke synderligt på det. Reduktionen var mere eller mindre ventet. OPEC-landenes udfordring er, at USA er eksportsulten, og ved uændrede oliepriser vil USA benytte muligheder til at øge sin eksport.
 • SAS fløj ind i regnskabsturbulens, og aktien faldt med 15 procent. Svage forventninger, en efterregning efter strejken i april/maj, hvor selskabet indgik dyre overenskomster og svækkede hovedvalutaer (SEK/NOK) giver udfordringer. Samtidig var aktien steget meget de seneste uger. Har investorerne fået »raset« ud?

Det sker på markederne

Der er fin stemning på de asiatiske aktiemarkeder på ugens sidste handelsdag, hvor nye udtalelser fra USAs præsident, Donald Trump, om fremskridt i handelskonflikten har sendt markederne op.

Indeks og udvikling i procent

Aktier USA

 • S&P 500: +0,15 pct.
 • Nasdaq: +0,05 pct.
 • Dow Jones: +1,16 pct.

Aktier Asien

 • Nikkei 225: +0,3 pct.
 • Topix: +0,01 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: +0,7 pct.
 • China Shanghai Composite: +0,03 pct.
 • China CSI 300: +0,2 pct.
 • Taiwan Taiex: -0,01 pct.
 • Sydkoreas Kospi: +0,9 pct.
 • Indiens BSE Sensex: +0,1 pct.
 • Singapores STI: +0,1 pct.
 • Sydney ASX 200: +0,4 pct.

Indeksværdi klokken 06.15.

Ritzau/FINANS