Business-overblik: Politikere er skeptiske over for at sælge Ørsted for at oprette milliardstor klimafond

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Dansk Erhvervs nye administrerende direktør, Brian Mikkelsen, har en række klare ønsker til regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Godmorgen.

En ny dag truer, fyldt med gode erhvervsnyheder. Vi skal først omkring et af de helt varme emner i øjeblikket, klimaet, og et forslag fra Dansk Erhverv i Politiken om at sælge Ørsted og oprette en klimafond – et forslag, som ikke får den helt varme velkomst fra politisk hold.

Vi skal også høre, om topcheferne har penge til lønstigninger, og om, hvordan det går med andelen af kvindelige iværksættere i Danmark. Vi slutter af med en minister, der er på vej med et opgør med kviklån.

1
Politikerne er skeptiske over for at sælge Ørsted for at lave klimafond

Den grønne omstilling kræver finansiering, og nu er adm. direktør Brian Mikkelsen fra brancheorganisationen Dansk Erhverv på banen med et kreativt, men kontroversielt forslag: Sælg statens aktier energiselskabet Ørsted og brug de 120 mia. kr. et salg – det kunne indbringe midler til at oprette en klimafond, der kan finansiere grøn forskning og ny teknologi, lyder hans forslag i et debatindlæg i Politiken.

Men udsigten til en nem løsning på finansieringsproblemet får ikke politikerne fra Venstre og de Konservative til at klappe i hænderne.

»Det er positivt, at dansk erhvervsliv spiller konstruktivt med i den grønne dagsorden. Når det er sagt, har Socialdemokratiets holdning til Ørsted ikke ændret sig: Vi mener ikke, at det nuværende ejerskab skal ændres«, siger Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Thomsen, til Politiken.

Også Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, er skeptisk over for et salg.

»Det er ikke noget, Venstre støtter på nuværende tidspunkt«, siger han til avisen med henvisning til, at Ørsted står bag kritisk infrastruktur i form af store kraftværker i Danmark.

Imens forhandler klimaordførerne videre om en ny klimalov på Christiansborg fra kl. 8 i dag, tirsdag, og i USA har præsident Donald Trump gjort alvor af at melde USA ud af Paris-aftalen om at reducere den globale opvarmning.

2
Topchefer før lønslag: Glem alt om mere i lønposen

Lav ledighed og højkonjunktur burde være opskriften på højere løn, når overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked går i gang i løbet af et par måneder. Men det bliver måske ikke så let. Det er Børsen, som tirsdag skriver, at landets topchefer har skruet gevaldigt ned for, hvor meget de forventer lønninger vil stige i de kommende måneder.

En undersøgelse blandt landets topchefer viser, at 29 pct. af topcheferne forventer stigende lønninger de næste seks måneder. En slags temperaturmåler for, hvor ophedet arbejdsmarkedet er. Derimod forventer 65 pct. uændrede lønninger og fem direkte faldende lønninger. Det er kun et år siden, at 61 pct. af topcheferne i en lignende måling forventede stigende lønninger, mens kun 36 pct. forventede uændrede lønninger.

»Sidste år var situationen sådan, at jeg måtte give mine ansatte lønstigninger på op til ti pct. for at holde på dem, men sådan er det ikke længere. Der er kommet mere ro på arbejdsmarkedet, og i dag har jeg ikke samme forventninger til, at lønnen vil stige så meget som tidligere,« siger Bjarne Johansson til dagbladet Børsen.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening steg de private lønninger på DA-området med 2,4 pct. i andet kvartal. Der kommer nye løntal 15. november.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Andelen af kvindelige iværksættere skrumper

Selv om der de seneste år er kommet øget fokus på diversitet og ligestilling i iværksætterverdenen, er der fortsat et stort skel mellem antallet af mandlige og kvindelige virksomhedsstiftere, skriver Berlingske.

Faktisk bliver andelen af kvindelige iværksættere mindre og mindre, og kun 25 pct. af de nye virksomheder i 2017 blev stiftet af kvinder. Dermed har andelen af kvindelige iværksættere været faldende siden 2012.

»Det er bekymrende og opsigtsvækkende, at der faktisk er et fald. Der er kommet flere rollemodeller og flere initiativer, men det har ikke slået igennem endnu,« siger Christian Vintergaard, som er adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab, til Berlingske.

4
Kollerup klar til opgør med kviklån: Jeg ville græde tørre tårer, hvis de forsvandt

I dag begynder forhandlingerne om regulering af kviklån. Men forud for forhandlingerne har erhvervsminister Simon Kollerup (S) allerede gjort det klart, at han ønsker en stram regulering, fordi han finder branchens metoder for både tvivlsomme og samfundsskadelige.

»Hvis kviklånsfirmaerne forsvandt fra Danmark, ville jeg græde tørre tårer. Kviklån har vist sig at være en ublu forretningsmetode, som er til skade for vores ønske om at have et godt samfund,« siger erhvervsministeren til Politiken.

Et notat fra Erhvervsministeriet viser, at de årlige renter på et kviklån i gennemsnit løber op i 700-800 pct. Det tal mener ministeren er helt »vanvittigt«.

Socialdemokratiet luftede allerede inden valget tanker om at lægge et loft på 25 pct., og det er stadig en mulighed fortæller ministeren til Politiken.

Digitale Långivere, som er organiserer virksomhederne bag kviklån, har selv foreslået, at omkostningerne til kviklån aldrig må være større, end det beløb man har lånt.

Altså, hvis man låner 10.000 kroner, skal tilbagebetalingsbeløbet aldrig være mere 20.000 kroner.

Digitale långivere har ved samme lejlighed foreslået en maksimal strafrente på 25 pct. om året, hvis man ikke betaler pengene tilbage til tiden.

Her er tre ting, investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre ting, som han holder øje med tirsdag:

  • Nøgletalsmæssigt vil fokus blandt andet være på amerikanske PMI-tal fra servicesektoren.
  • Der kommer en række danske regnskaber fra blandt andet Coloplast, Alm. Brand og Lundbeck. Mest investorinteresse knytter der sig dog til regnskabet fra Pandora. Kan de begynde at se en vending? Slår omkostningsbesparelser igennem og er ny kollektion blevet vel modtaget?
  • I USA blev der sat endnu en ny stribe aktierekorder. I Tyskland steg DAX indekset med 1,35 pct., og også de danske aktier blev mere værd. Er der kortsigtet plads til endnu mere?

Det sker på markederne

Udvikling i pct.:

Nikkei 225: +2,02
Topix: +1,8
Hongkongs Hang Seng: +0,6
China Shanghai Composite: +0,7
China CSI 300: +0,8
Taiwan Taiex: +0,4
Sydkoreas Kospi: +0,5
Indiens BSE Sensex: +0,1
Singapores STI: +0,4
Sydney ASX 200: +0,2

Indeksværdi klokken 6.00/Ritzau Finans