Business-overblik: Pludselig blev 303 lejemål på Frederiksberg sendt i armene på Blackstone – nye oplysninger fortæller hvorfor

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Beboerne i den Sønderjyske Landsby på Frederiksberg protesterede mod Blackstone. I efteråret gik handlen så fløjten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Godmorgen!

En af dansk erhvervslivs største profiler Henrik Poulsen smed sent mandag eftermiddag en bombe, da han annoncerede sin afgang som Ørsted-topchef. Uden et nyt job på hånden. Vi giver dig naturligvis overblikket over den overraskende udvikling.

Men først skal vi runde Berlingskes egen tophistorie:

1) Ansatte i Banedanmark spiste og drak på leverandørernes regning

Stribevis af offentligt ansatte medarbejdere i Banedanmark har haft så nært et forhold til private virksomheder, at ansatte blandt andet har været inviteret til julefest med hotelovernatning og fri bar.

Regningen tog firmaer, som samlet har vundet opgaver for millioner af kroner hos statens jernbanestyrelse. Ifølge eksperter minder det om korruption, og Banedanmarks økonomidirektør kalder flere eksempler for »helt uacceptabel for en offentlig styrelse«.

»Eksemplerne indgår i Kammeradvokatens undersøgelse. Den er ikke færdig, og det er derfor ikke muligt at konkludere endeligt på det samlede billede eller resultatet af undersøgelsen eller de yderligere skridt, der vil blive taget, før Kammeradvokatens undersøgelse er afsluttet forventeligt til efteråret,« skriver økonomidirektøren til Berlingske.

2) Henrik Poulsens exit skaber usikkerhed

Vi skal som sagt runde Ørsted-topchefen Henrik Poulsens overraskende exit. Berlingske giver dig her en kort rekonstruktion af forløbet:

Mandag klokken 17.13 sendte energikæmpen Ørsted en fondsbørsmeddelelse ud: »Henrik Poulsen har opsagt sin stilling«, lød den skelsættende sætning på seks ord, som udgør en af årets største erhvervsnyheder.

Kort tid efter sagde hovedpersonen selv følgende om årsagen til sin afgang: »Jeg er nået til et punkt, hvor jeg har brug for at genopfinde mig selv en lille smule og kaste mig over nogle nye udfordringer.« Læs interviewet i Berlingske her.

Analytikernes dom var klar, da Berlingske ringede dem op: Henrik Poulsens topchefexit er et tab for Ørsted. Han har nemlig gjort det ualmindeligt godt, lød det. Siden han tiltrådte som ny direktør i det daværende DONG i 2012, er virksomhedens markedsværdi steget med flere hundrede procent. »Det er en kaptajn, der forlader sit skib, og det skaber noget kortvarig usikkerhed. Det kommer man til at kunne se på aktien i morgen (i dag, red.),« lød vurderingen fra Sydbanks aktieanalytiker Per Fogh.

3) Renteswap

Et af 2019s mest omdiskuterede ejendomshandler ville aldrig have været på tapetet, hvis ikke det var fordi, sælgeren havde benyttet sig af såkaldte renteswap med Danske Bank og Nordea, skriver Børsen.

Der er tale om Frederiksberg Boligfond, der kom i vælten i 2018, da fonden landede en aftale med kapitalfonden Blackstone, der ville købe en stribe ejendomme. 303 lejemål i den Sønderjyske By er de mest omtalte.

»Vores gæld var blevet så stor, at vi besluttede at afhænde de tre ejendomme. Dels for at nedbringe swappen og vores gæld. Det var en nødvendig men ikke let beslutning. Målet var bl.a. at sikre, at vi på lang sigt kunne udvikle og vedligeholde fondens resterende 17 ejendomme og ca. 2.000 lejemål,« siger Flemming Brank, formanden for Frederiksberg Boligfond til Børsen.

Renteswap-aftaler sker ofte ved, at bank og kunde laver en aftale om, at kunden f.eks. låser sig fast til en fast rente over en given periode. Det kan både gå godt og skidt for kunden, alt efter hvordan renten udvikler sig efterfølgende.

Blackstone-handlen blev sløjfet i efteråret efter massiv kritik.

Historien er interessant, fordi den dels kaster nyt lys over forløbet om Blackstone-handlen, der altså aldrig blev til noget, og samtidig viser den, hvor alvorlige konsekvenserne af en renteswap kan være for virksomheder og enkeltpersoner.

Danske Bank og Nordea afviser at have rådgivet for dårligt om renteswap.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er tre ting, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet vil opfordre investorerne til at holde øje med:

  • Ørsteds meget succesfulde topchef Henrik Poulsen meddelte i går overraskende, at han senest om syv måneder stopper i Ørsted. Investorerne har, mildt sagt, været meget begejstrede for Henrik Poulsen som topchef og fra dagens handelsstart kan Ørsteds aktiekurs komme under pres.
  • Fed viste sig endnu engang at være investorernes allierede. Det var ikke mindst Feds påbegyndelse af individuelle opkøb af virksomhedsobligationer, som vendte gårsdagens nedtur til en forsigtig aktieoptur.
  • Der er lagt op til en europæisk aktierevanche efter gårsdagens amerikanske vending, som bliver fulgt op af stigninger i Asien. Der er plads til initielle stigninger på to procent eller endda lidt mere i Europa fra handelsstart.

Det sker på markederne

USA lukkekurser mandag
Dow Jones +0,62 pct.
S&P 500 +0,83 pct.
Nasdaq +1,43 pct.

Indeks tirsdag kl. 06.45
Japan Nikkei +4,09 pct.
Hongkong Hang Seng +2,95 pct.
Kina CSI +0,87 pct.