Business-overblik: Pensionskunder risikerer at blive snydt

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Pensionskunder risikerer at blive snydt for en del af deres opsparing, når de flytter den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Godmorgen og velkommen til en uge, hvor den store udenlandske dagsorden er handelskrigen mellem Kina og USA. På de hjemlige breddegrader skriver vores kolleger på Finans om, hvordan pensionskunder risikerer at blive snydt.

Risikoen opstår, når danskere skifter pensionsselskab, og årsagen er, at landets pensionsselskaber placerer en stadig større andel af formuen i alternative investeringer som vindmølleparker, ikke-børsnoterede virksomheder og ejendomme.

For den type investeringer er det svært at opgøre den præcise markedsværdi på daglig basis. Derfor er det svært at sikre, at værdien af pensionsopsparingen er opgjort korrekt for kunder, der forlader selskaberne.

»Pensionsselskaberne har store problemer med at fastsætte værdien af deres alternative investeringer korrekt. Værdisætningen sker med forsinkelse, både når markederne falder og stiger,« siger pensionsrådgiver Jørgen Svendsen, der er partner i AFPR - aktuarbaseret forsikrings- og pensionsrådgivning, til Finans.

Pensionsselskaber satser stadig mere på alternative investeringer, som år efter år udgør en stigende andel af den samlede formue. I landets tre største selskaber, PFA Pension, Danica Pension og Velliv, fylder de en femtedel af den samlede formue. AP Pension er med 16 pct. ikke langt efter.

Samtidig med at en stigende andel af formuen bliver sværere at værdisætte korrekt, vælger stadig flere danskere at skifte pensionsselskab. Alene sidste år flyttede kunder flere end 150.000 pensionsordninger med en samlet værdi på 53 mia. kr. fra et pensionsselskab til et andet.

Fra vores egen avis kan vi fortælle, at ...

1
Udlandet er sultent efter danske virksomheds-opkøb

Da kapitalfonden Axcel i april solgte IT-virksomheden EG til den amerikanske kapitalfond Francisco Partners for 3,7 mia. kroner, gjorde Axcel ikke bare en god forretning. De skrev sig også ind i den tendens, der har været dominerende i et 2019, der har været præget af skyhøj aktivitet blandt danske virksomhedshandler.

Udlandet køber ind i Danmark. Udenlandske investorer har således stået for 64 af de 129 opkøb, der har været foretaget i årets første seks måneder. Det er en stigning på 39 procent i forhold til andet halvår af 2018.

Det viser nye tal fra rådgivningsfirmaet Nordic Knowledge Partners, der har screenet det danske marked i perioden fra juli 2018 til juli 2019.

Firmaets direktør Andreas von Buchwald tilbragte fire år hos netop kapitalfonden Axcel, inden han i 2015 var med til at stifte Nordic Knowledge Partners. Virksomheden er en specialiseret vidensleverandør til blandt andet kapitalfonde og rådgiver blandt andet i forbindelse med salg og opkøb af virksomheder.

Nordiske aktiver og særligt danske er ifølge Andreas von Buchwald blevet mere attraktive, også for internationale investorer. Det skyldes ikke prissætningen af de danske virksomheder, der fortsat er høj. Det skyldes i stedet blandt andet, at renterne er så ekstremt lave, så det er billigt at finansiere opkøb og en række andre makroøkonomiske forhold.

»Blandt andet spiller Brexit en rolle. Mange, der ellers ville investere i England, kigger i stedet mod Nordeuropa. Derudover er mange af virksomhederne attraktive, fordi de til en vis grad går fri af handelskrigen mellem USA og Kina,« siger Andreas von Buchwald.

Om netop handelskrigen skriver Børsen, at den...

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Giver bonus for danske firmaer

Danske virksomheder med produktion i Asien får markant flere henvendelser fra kunder, der vil flytte produktion ud af Kina for at undgå toldsatser

Den højspændte handelskrig mellem USA og Kina giver nu medvind til en række danske virksomheder. For at undgå smertefulde toldsatser leder internationale koncerner med stigende intensitet efter nye leverandører uden for Kina, og det har medført markant flere henvendelser og nye ordrer hos en række danske virksomheder med produktion i Asien.

»Vi har set en pæn stigning i antallet af henvendelser af den her type. Det er virksomheder, som har fået produceret produkter i Kina, som er blevet toldbelagt,« siger Bo Lybæk til Børsen.

Han er adm. direktør i elektronikkoncernen GPV, der sidste år omsatte for 1,2 mia. kr. og har en stor fabrik i Thailand. De internationale koncerner undersøger mulighederne for at få fremstillet produkter i lande som Thailand og Vietnam i stedet for i Kina. Foreløbig er det mest på føler-niveau, men der fortælles også om nye ordrer, og der er forventninger om nye aftaler forude.

»Scancom har gennem de seneste seks-otte måneder mærket en markant stigende interesse fra amerikanske selskaber, som historisk set har købt op til 90 pct. af deres indkøb i Kina, og de er presset med hensyn til alternativer,« oplyser Stig Maasbøl, topchef i udendørsmøbel-koncernen Scancom, i en mail til Børsen.

Scancom har syv fabrikker og 5000 ansatte i Vietnam.

Og så skal vi ikke glemme, at en af handelskrigens hovedpersoner, præsident Donald Trump, er på vej til Danmark. I den anledning skriver Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Bie om de ting, som statsminister Mette Frederiksen IKKE skal tale med den amerikanske præsident om.

 

Det sker på markederne

USA:

S&P 500 -0,7%

NASDAQ -1,3%

DOW JONES -0,4%

ASIEN:

NIKKEI -2,4%

HANG SENG -2,8%

SHANGHAI -0,8%