Business-overblik: Pensions­kasser frygter ny krise: »Der er absolut grund til at råbe vagt i gevær«

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Christine Lagarde, topchefen for Den Europæiske Centralbank, er også formand for det systemiske risikoråd, der for nylig er kommet med konkrete advarsler til den finansielle sektor. Arkivfoto: Kenzo Triboillard/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

Meget peger på, at vi snart får udskrevet folketingsvalg, men det får det ikke til at skorte på nyheder fra erhvervs- og finansverdenen.

I dag skal vi runde OPEC-landene, der overvejer nyt tiltag, Google, der dropper en app i Kina, pensionskassers frygt for en ny finanskrise, overenskomster i flysektoren, nye energikravs konsekvenser for boligsalg og en dansk bank, der bliver sagsøgt.

Og vi slutter med en hård melding for boligsælgere i september måned.

God læselyst!

Olielande overvejer at skære ned på forsyninger

De olieproducerende lande i OPEC+ overvejer at gennemføre den største nedskæring af produktionen siden coronapandemien.

Når landene mødes på onsdag, er det for at drøfte, om der skal skæres en million tønder olie ned på produktionen om dagen, skriver nyhedsbureauet Bloomberg. Det kan blive et nyt chok for den globale økonomi.

Reduktionen på en million tønder er større end forventet på et tidspunkt, hvor USA og andre lande har bedt om at få produktionen sat op, og det afspejler bekymringerne blandt olielandene for, at den globale økonomi hastigt går tilbage.

Olieprisen skød i vejret til 125 dollar pr. tønde efter Ruslands invasion af Ukraine 24. februar. Siden er olieprisen faldet. Mandag morgen lå den på 87,40 dollar for en tønde i Singapore efter en let stigning. Også benzinpriserne er de seneste ti dage steget igen.

Google trækker stikket på oversættelse i Kina

Google har lukket sin oversættelsesapp, Translate, i Kina og dermed en af de sidste tjenester, som internetgiganten stadig har på verdens største internetmarked.

»Vi har lukket Google Translate i Fastlandskina på grund af lavt brug,« lyder det fra Google ifølge nyhedsbureauerne.

Nu bliver kinesiske brugere stillet videre til Googles oversættelsestjeneste i Hongkong, men den er ikke tilgængelig for kinesere uden for Hongkong.

Googles tjenester i Kina er i mange år blevet spærret af den kinesiske censur. Google lukkede selv sin søgemaskine i 2010 i protest mod censuren, og også internetgigantens øvrige tjenester er utilgængelige i Kina.

Google Translate blev i 2017 gjort tilgængelig gennem en særlig netadresse og mobilapp.

Pensions­kasser frygter ny krise: »Der er absolut grund til at råbe vagt i gevær«

For nylig var det europæiske systemiske risikoråd, der holder øje med finansielle risici i Europa, og som blev oprettet i kølvandet på finanskrisen, ude med tre konkrete advarsler om den finansielle sektor.

Energi- og inflationskrisen presser husholdningerne, der er markante aktivfald, og bankerne skal passe på tab på udlån, lød det kort fortalt.

Og nu bakker de danske pensionskasser Danica Pension og PFA op om advarslen, skriver Børsen.

»Det er en kritisk situation i det finansielle system. Kriser kommer og går selvfølgelig, men de skal løses, og derfor er det godt, at risikorådet nu råber vagt i gevær. Vi oplever det jo i markedet i øjeblikket, og jeg kan sige, at den sidste uge her har været særdeles turbulent og svær at håndtere, så der er absolut grund til at råbe vagt i gevær,« siger Poul Kobberup, investeringsdirektør i Danica Pension, til avisen.

Rådets risikovurdering er et klart signal til politikere og beslutningstagere om, at man skal handle og ikke lade stå til, blandt andet ved at sikre nødvendige rentestigninger via centralbankerne for at tøjle inflationen.

Uroen ulmer for alvor om manglende overenskomst: »De har givet Ryanair utrolig lang snor«

Det irske lavprisselskab Ryanair er tæt på at have været i Danmark i et år. Men endnu er det ikke lykkedes at tegne en overenskomst.

Men det er heller ikke en helt normal overenskomst, som Dansk Metal i øjeblikket forsøger at få plads med det irske selskab. For irerne er normalt ikke meget for de traditionelle aftaler, som andre flyselskaber indgår. Men det kan Dansk Metal være tvunget til at få dem med på, hvis de vil undgå, at sommerens konflikt i SAS blusser op igen.

Alt det skal ikke gå ud over de ansatte i Ryanair, mener både SF og Enhedslisten, der meget gerne ser, at de snart får mulighed for at arbejde under en dansk overenskomst, skriver Berlingske.

»Jeg afventer spændt forhandlingerne. Som udgangspunkt har Ryanair ikke noget at gøre i Danmark, hvis de ikke vil være med på de vilkår, der er på det danske arbejdsmarked,« siger Karsten Hønge, politisk ordfører for SF.

Nye energikrav til 120 milliarder kroner kan gøre boliger usælgelige

Op imod 800.000 familier skal de kommende år bruge 120 milliarder kroner på at energirenovere deres boliger til gavn for klimaet og for at slippe fri af naturgas. Det vil gøre tusinder af dem usælgelige.

Det bliver, ifølge Jyske Bank, en konsekvens af EU-Kommissionens udspil til et nyt bygningsdirektiv, skriver Finans, og vil i snit koste 150.000 kroner pr. bolig.

»Det er et ufatteligt ambitiøst forslag, som vil få alvorlige konsekvenser for det danske boligmarked. Mange ejendomme skal energieffektiviseres så meget, at det næppe er realistisk. Tilbage er at rive dem ned. Det er drastisk,« siger afdelingsdirektør Mikkel Høegh fra Jyske Bank.

Banken spår, at 30 procent af den danske boligmasse skal energiforbedres inden 2033 efter den nye mærkning fra A til G. De cirka 15 procent mindst energieffektive boliger i kategori G skal senest i 2030 være forbedret til kategori F, og i 2033 skal samtlige boliger mindst være i kategori E.

Også i bankernes brancheforening, Finans Danmark, frygter man, at det kan blive meget vanskeligt at sælge ejendomme, der ikke lever op til de nye krav.

Smart opkomlingebank hives i retten efter droppet opkøb

Den digitale danske bank Lunar Bank, der blev stiftet i 2015 og tilbyder både erhvervs- og privatkunder alt fra betalingskort over bankkonti til investering, bliver nu sagsøgt af norske Instabank.

Det sker, efter at Lunar for nylig bakkede ud af købet, som FinansWatch skrev, efter at det norske finanstilsyn i første omgang havde pålagt Lunar et højere kapitalkrav for at gennemføre opkøbet.

»Allerede i går (fredag, red.) sendte vi et varsel om søgsmål til Lunar. Det har vi gjort på vegne af et stort flertal af aktionærerne, og vi regner med, at næsten alle aktionærerne vil være med,« siger Robert Berg, der er adm. direktør i Instabank, til Børsen.

Instabank mistænker Lunar for at ville springe fra købsaftalen.

September var sorteste måned for boligsælgere siden 2008

Boligsælgere måtte i september justere priserne ned med hele 1,628 milliarder kroner, hvilket har gjort måneden til den sorteste siden 2008, da finanskrisen toppede.

Det viser nye tal fra Boliga.dk, som følger prisnedslag på reelle handler på boligmarkedet, skriver Finans. Og nedslagene er sket fra august til september.

Det svarer til et gennemsnitligt nedslag på 37.000 kroner pr. udbudt parcel- og rækkehus, der står for 1,055 milliarder kroner af nedslagene.

»Det er i høj grad blevet købers marked, og sælgerne skal indstille sig på, at udbudspriserne bør justeres ind efter en ny virkelighed. Det kan blive nødvendigt med et pænt prisnedslag, før enderne kan mødes,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, til Finans.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea følger med i mandag:

  • Det har ikke været nogle sjove måneder og sågar kvartaler for investorer, både dem med obligationer og aktier. Amerikanske aktier, målt i lokal valuta, har nu registreret den længste række af kvartaler (tre) med negative afkast siden finanskrisen i 2008. Årsagen er selvfølgelig centralbankernes determinerede indsats for at tæmme inflation via højere renter. Den lave likviditet på tværs af de finansielle markeder er med til at skabe øget volatilitet. Det bliver interessant at følge, om denne uge kan være med til at bryde den negative tendens – meget vil afhænge af ugens dataudgivelser.
  • I dag kommer de vigtige ISM PMI-tal ud fra den amerikanske fremstillingssektor, hvor pulsen tages på den amerikanske forretningsaktivitet. Spørgsmålet er, om de stigende renter og også de svagt faldende energipriser på det seneste har haft en indvirkning på fremstillingsvirksomhederne. Siden juni har ISM-tallene for fremstillingssektoren i USA ligget stort set fladt men stadig over grænsen på 50. Forventningen til dagens tal er også, at dette stadig vil være tilfældet denne måned. Overrasker tallet negativt, kan det føre til en negativ reaktion på markedet.
  • Senere på eftermiddagen og aftenen vil flere Fed-medlemmer holde tale herunder: George, Barkin og Bostic. Barkin og Bostic har dog først stemmeret i centralbankkomiteen i 2024, men deres udtalelser vil dog alligevel give en indikation af, hvad konsensus eller uenighederne er i den amerikanske centralbank.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -1,71 procent
  • S&P 500: -1,51 procent
  • Nasdaq: -1,51 procent

Asien – indeks mandag kl. 6.50:

  • Japan Nikkei: +0,34 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1.10 procent
  • Kina CSI: – 0,55 procent

Tak, fordi du læste med, og god dag!