Business-overblik: Pensionen bør sættes fri fra arbejdsgiverne

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

En række branchefolk opfordrer til, at pensionen frigøres fra arbejdsgiverne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen / Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Denne tirsdag skal vi forbi pensionsverdenen, vi kigger på, at kvinderne i stigende grad kommer ind i virksomhedernes bestyrelser, og så tager vi et smut ind i budenes verden, hvor Berlingske kan give et indblik ind i, hvem der cykler rundt i København med de blå Wolt-udbringningskasser på ryggen.

1
Fremadstormende budtjeneste bygger på løst ansatte udlændinge

Leveringstjenesten Wolt, der bringer mad ud til sultne danskere, hiver store dele af sine cykelbude ind fra udlandet. De bliver tilknyttet virksomheden som selvstændige, har ingen overenskomst, og så kommer mange kun kortvarigt forbi Danmark på et særligt visa.

Det skriver Berlingske tirsdag.

I Danmark er der på få år blevet tilknyttet flere end 1.000 bude, som nu suser rundt på landets gader og stræder. Og Wolt, der blev grundlagt i Finland i 2014, bliver ved med at brede sig.

Wolt oplyser, at knap 50 procent af deres bude i Danmark er udlændinge, og at 70 procent af dem er tilknyttet firmaet i fire-seks måneder.

Mange af budene er på det særlige Working Holiday Visa, der er en visumaftale med en række lande, som giver opholdstilladelse i maksimalt 12 måneder. Det er en gensidig aftale mellem Danmark og landene, og formålet er, at unge mennesker skal tage på arbejdsferie for at lære hinandens kultur og levevis bedre at kende.

2
Branchefolk: Sæt arbejdsgiverpensionen fri

Det danske pensionssystem skal ændres fundamentalt. Du skal som lønmodtager selv kunne bestemme, hvem der skal stå for at investere opsparingen. Det er det friske forslag i en kronik skrevet af fire branchefolk - heriblandt to tidligere pensionsdirektører - i Finans.

Mens firmaerne fortsat skal kunne vælge en fælles leverandør af syge- og ulykkesforsikringer til de ansatte, vil medarbejderne selv have råderet over opsparingen.

»Det vil give større konkurrence og bedre pensioner, hvis den enkelte kan få lov til at vælge den kapitalforvalter, der leverer det bedste produkt,« siger den tidligere Danica-direktør Jørgen Klejnstrup i Finans.

Det forslag kommer en rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i forkøbet. Her har styrelsen kigget på blandt andet erfaringerne fra det svenske system, hvor den enkelte lønmodtager netop har mulighed for at vælge sin foretrukne kapitalforvalter.

3
Headhuntere under pres for at finde flere kvinder

Der kommer flere og flere kvinder i de store danske virksomheders bestyrelser, og headhunterne er under pres for at finde endnu flere egnede bestyrelsesfolk af det kvindelige køn. Det skriver Børsen.

Dansk Industri har gennem en årrække fulgt udviklingen i 27 af Danmarks største børsnoterede selskaber i Large Cap-indekset. Deres analyse viser, at andelen af kvinder i selskabernes bestyrelser er steget til at udgøre 30,4 pct. i 2019 mod blot 11 pct. for ti år siden. Dermed nærmer de sig gennemsnittet for den private sektor, hvor det er 33 procent.

Presset for at kunne finde endnu flere kvinder og dermed øge andelen bliver dog blot større. Sådan lyder det blandt andet fra Lene Skole, der er adm. direktør for Lundbeck Fonden og medlem af bestyrelserne i Ørsted, Tryg og Falck.

»Presset på headhuntere og presset fra nomineringsudvalg og bestyrelsesformænd er steget kraftigt for at finde de rigtige og velkvalificerede kvinder til bestyrelser,« siger hun til Børsen.

Det er dog ikke alle steder, at udviklingen er nået op på det niveau, som man kan præstere i bestyrelseslokalerne. Analysen fra DI kan nemlig også afsløre, at kun 12,2 pct. af topcheferne i danske virksomheder med over 50 ansatte er kvinder.

4
Erhvervsanalyse: Carlsberg har sparet sig til succes, men hvad nu?

Carlsbergs topchef siden 2015, Cees t'Hart, har genskabt optimismen i bryggeriet ved at spare og fokusere på kerneforretningen i Carlsberg. Aktionærerne jubler. Første del af rejsen er vel overstået. Men hva' nu? Hvor skal Carlsberg placere sig i fremtiden?

Det skriver Berlingskes erhvervskommentator Jens Christian Hansen om i dagens erhvervsanalyse.

Tre forhold investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på disse tre punkter i dag.

 • DFDS aflægger halvårsregnskab. Aktien er over det seneste år faldet meget på frygt for, hvad et Brexit kan betyde for deres forretning. Indtil videre har det ikke haft nogen større økonomisk effekt, men investorerne frygter, at det kan komme. Det seneste britiske nøgletal advarede om risikoen for, at en recession kan være tættere på, end DFDS bryder sig om.
 • Den tyske tillidsindikator, ZEW, bliver offentliggjort i dag kl. 11.00. Den tyske økonomi kører stadig i slæbegear. Deler investorerne den opfattelse?
 • Noget kunne tyde på, at den venstreorienterede opposition kan komme til magten ved det kommende valg i Argentina. Efter weekendens primærvalg faldt aktierne mandag en med en tredjedel, valutaen, pesoen, styrtdykkede over for den amerikanske dollar, og renterne steg markant. Får den udvikling nogen aktiemarkedseffekt (i det mindste i Emerging Markets)?

Det sker på aktiemarkederne:

De asiatiske aktiemarkeder dykker ifølge Ritzau Finans tirsdag efter en opblussen af frygten for en langtrukken kinesisk-amerikansk handelskrig, protester i Hongkong og et kraftigt fald i værdien af den argentinske peso, hvilket har sendt investorer på flugt mod sikre havne som obligationer, guld og japanske yen.

 • Nikkei 225: -1,2
 • Topix: -1,1
 • Hongkongs Hang Seng: -1,9
 • China Shanghai Composite: -0,7
 • China CSI 300: -0,9
 • Taiwan Taiex: -0,9
 • Sydkoreas Kospi: -0,6
 • Indiens BSE Sensex: -0,6
 • Singapores STI: -0,8
 • Sydney ASX 200: -0,4