Business-overblik: Pelle Dragsted tvinges til salg af billige Frederiksberg-boliger

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Pelle Dragsted fra Enhedslisten gik til kommunalvalg på at stoppe salget af billige boliger på Frederiksberg. Nu ser han ingen anden udvej end at sætte nogle af dem til salg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til ugens første Business-overblik, som trofast er på banen trods sommerferie for mange.

Læs om, at SAS-piloterne droppede forhandlingerne søndag nat og gik hjem for at sove, at stadig flere love giver myndighederne adgang til privat ejendom uden dommerkendelse, at Enhedslistens Pelle Dragsted på trods af sit valgløfte om det modsatte nu alligevel tvinges til at sælge billige Frederiksberg-boliger, samt – først – at politikere vil have Mærsk til at sænke fragtpriserne for at hjælpe danske virksomheder.

Politikere: Mærsk bør sænke priser for at hjælpe danske virksomheder

Den danske rederigigant Mærsk bør sænke sine priser for at hjælpe danske virksomheder, som under coronaepidemien har betalt dyrt for at få varer hjem.

Det mener flere røde partier ifølge Finans, efter at Mærsks franske konkurrent, CMA CGM, efter pres fra en fransk minister fra 1. august vil give omkring ti procents rabat til franske virksomheder for at hjælpe de franske forbrugere.

»Jeg synes virkelig, at Mærsk burde følge trop,« siger Lisbeth Bech-Nielsen, erhvervsordfører hos SF.

Også Enhedslistens Rune Lund mener, »at Mærsk, der tager høje fragtpriser, får historiske overskud og betaler bagateller i skat, skal gøre sin franske konkurrent efter«, så prispresset på danskerne letter.

Mærsk, som i 2021 fik et overskud på 118 milliarder kroner efter skat, vil ikke kommentere opfordringerne, men skibsfartanalytiker Lars Jensen, partner og stifter af konsulenthuset Vespucci Maritime, påpeger, at »mange regeringer flere gange har hjulpet rederierne med at holde sig i live, da det gik knap så godt, gennem mere eller mindre skjulte støtteordninger«.

SAS-piloter dropper natteforhandlinger

Med den nye deadline klokken 12 mandag har SAS og pilotforeningerne travlt med at nå frem til en aftale, hvis man skal undgå en omfattende strejke. Derfor var SAS-ledelsen indstillet på at forhandle natten igennem, men det blev det ikke noget af, skriver norske E24.

Piloterne forlod forhandlingsmødet kort efter klokken 22 søndag aften for at gå hjem og sove, og det udledte ikke ligefrem forstående kommentarer fra SAS.

»Jeg er ganske overrasket over, at de gik. Jeg synes næsten, det er på grænsen til det uansvarlige,« siger SAS' forhandlingsleder, Marianne Hernæs.

Pelle Dragsted tvinges til salg af billige Frederiksberg-boliger

Enhedslistens Pelle Dragsted gik til valg på at stoppe salget af billige boliger i Frederiksberg Boligfond. Nu må han opgive valgløftet og kan ikke se anden udvej end et salg.

Det skriver Børsen.

Salget af de 19 ejendomme med 2.400 lejligheder var tæt på, da kapitalfonden Blackstone i 2018 lavede en omdiskuteret aftale med fonden, men Pelle Dragsted mener, at fonden er vigtig for at sikre billige boliger, så også almindelige mennesker kan bo på Frederiksberg.

Efter seks måneder som næstformand i fonden erkender han nu, at frasalg af mindst én ejendom er uundgåeligt, fordi fonden snart løber tør for penge. En gruppe lejere har nemlig stævnet fonden, og derfor vil banken ikke give nye kreditter eller afdragsfrihed.

Derfor er fire ejendomme med 626 billige lejligheder sat til salg.

»Det er et kæmpe nederlag, men jeg har gjort absolut alt, hvad jeg kunne, for at vi ikke skulle ende dér,« skriver han til Børsen.

Grundlov eller ej – myndigheder vil have adgang

Grundloven garanterer boligens ukrænkelighed, men alligevel får myndighederne i stadigt stigende grad adgang uden dommerkendelse. I en lang række love skrives der ind nærmest rutinemæssigt, at myndigheder kan få adgang uden dommerkendelse, skriver vi her på Berlingske Business.

Det har længe været anfægtet af både politikere, erhvervsliv og retspolitiske eksperter, men alligevel er antallet af love med umiddelbar adgang til privat ejendom steget kraftigt siden 2009. Nu er der 283 love og andre bestemmelser, som giver myndighederne denne ret, og det er en stigning på 26 procent.

Det viser analyse fra den juridiske tænketank, Justitia, som sammen med Dansk Industri advarer mod udviklingen. To juraeksperter opfordrer til en gennemgang af de mange love.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse tre punkter:

  • De bløde råvarer (hvede, bomuld, solsikkeolie, etc.) er faldet med 25-40 procent de seneste uger. Stigningerne i disse har i et større omfang været med til at skubbe inflation mod tårnhøjder. Fortsætter det fald, og hvornår begynder investorerne at tolke det som godt for inflation, økonomien og for aktiemarkedet?
  • De amerikanske aktier sluttede sidste uge af med en pæn stigning. Det amerikanske marked er lukket på grund af nationaldagen, 4th of July. Selvom vi mangler amerikanske aktieimpulser, vil ugen formentlig stige let aktiepositivt i Danmark.
  • Efter den anden udsættelse af strejkevarslet i SAS kommer der næppe endnu en. Enten kommer der en aftale i dag, eller også skal passagerne se sig om efter en et andet luftfartsselskab at komme på sommerferie med. Uanset hvad udgangen kortsigtet bliver, er og vil SAS være økonomisk hårdt presset og nødsaget til endnu en gang at bede investorerne om nye aktiepenge.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +1,05 procent
  • S&P 500: +1,06 procent
  • Nasdaq: +0,90 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.50:

  • Japan Nikkei: +0,50 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,59 procent
  • Kina CSI: +0,14 procent

Tak, fordi du læste med!