Business-overblik: Overhaler Tesla og Volkswagen – her er årets mest solgte elbil i Danmark

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Antallet af nyregistreringer af elbiler i årets første seks måneder er landet. Find top ti længere ned i dagens Business-overblik. (Arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: TOMS KALNINS/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til tirsdagens Business-overblik, der som altid samler de største erhvervshistorier til dig fra morgenstunden.

Kigger man på datoen, skulle man tro, at der ville være gået agurketid i den i det danske medielandskab. Men sådan er det langtfra.

Naturligvis dominerer søndagens tragiske skyderi i Field's fortsat nyhedsbilledet. Her hos Berlingske kan du både finde en rekonstruktion af forløbet og et forsøg på at tegne et billede af en plaget mand, som nu er mistænkt for drabene.

I aften klokken 20.00 er der desuden en mindehøjtidelighed for ofrene ved Field's på Amager.

I denne artikel retter vi nu opmærksomheden mod erhvervslivet.

For der er fortsat gang i nyhedsstrømmen, selvom mange allerede er stemplet ud og gået på sommerferie.

Det er ikke helt tilfældet for piloterne hos SAS. De er derimod begyndt at strejke. Og det er netop dér, vi starter.

Det endelige sammenbrud lurer i horisonten

Berlingske skriver nemlig, hvordan titusindvis af passagerer vil opleve aflyste afgange hos SAS i årets travleste periode. For piloterne strejker, og det rejser spørgsmålet, om et endeligt sammenbrud lurer i horisonten for SAS.

I Dansk Metal, som er paraplyorganisation for Dansk Pilotforening, lyder anklagen fra erhvervspolitisk chef Emil Drevsfeldt Nielsen, at SAS decideret »spekulerer i rekonstruktion« – og har gjort det hele tiden.

En påstand, som bestyrelsesformand Carsten Dilling dog afviser.

»Vi har ikke forhandlet i 17 dage for at spekulere i noget som helst. Vi har forsøgt at nå en aftale med piloterne,« siger Dilling til Berlingske.

Berlingske har desuden været en tur i Københavns Lufthavn for at tale med nogle af de rejsende, som nu er efterladt i vildrede. Den reportage kan læses her.

Også politisk er der ballade om SAS. Mandag eftermiddag meddelte Dansk Folkeparti, at de trækker sig fra aftalen om nye investeringer i SAS som følge af strejken. Der er dog stadig et markant flertal for at investere mere, såfremt selskabet også formår at tiltrække privat kapital.

Rejsearrangører står fortvivlede tilbage – investorer ligeså

Det er ikke kun passagererne i lufthavnen, som lige nu kæmper for at finde hoved og hale i hele situationen. Også mange af landets rejsearrangører kæmper for at finde alternativer til deres berørte kunder, skriver Finans.

»Vi kender reelt set ikke til omfanget af strejken. Vi har fået information fra SAS om, hvordan det påvirker programmet i dag, men ikke de næste par dage. Så vi står i lidt af en venteposition i forhold til, hvad der skal ske,« siger Martin Smidstrup, chef for Sunweb i Skandinavien, til mediet.

Budskabet er det samme fra andre rejsearrangører som Bravo Tours og Apollo.

Mandagens strejke kan ligeledes gøre ondt værre for SAS, som er på udkig efter private investorer som led i selskabets genopretningsplan. Finans skriver, hvordan flere prominente investorer nok tvivler endnu mere på SAS.

»Det er som at få en våd klud i ansigtet. Jeg tror, at de, som kigger på det her, parkerer den bare nu. Lige nu er der ingen grund til at bruge mere tid på det, for SAS har rigeligt at gøre med at få styr på de helt indledende manøvrer, før vi kan komme ud over rampen,« siger Lars Hytting, aktiechef i kapitalforvaltningsselskabet Artha, der forvalter 17 milliarder kroner med fokus på danske og nordiske aktier.

Michelin-stjerner uddelt

Mandag eftermiddag blev der uddelt nordiske Michelin-stjerner i Stavanger.

Cremen af den danske restaurantscene var til stede, og antallet af stjerner i Rigsfællesskabet blev forøget fra samlet 38 til 41.

Læs Berlingskes overblik her.

Berlingskes mad- og vinredaktør, Søren Frank, har i øvrigt kommenteret uddelingen af stjerner, som også bød på et par negative overraskelser. Det kan du læse her.

Årets mest solgte elbil

Det var Tesla, der i høj grad banede vejen for elbiler, men Elon Musk Model Y indtager blot sjettepladsen blandt de mest solgte elbiler indtil nu i 2022 i Danmark, hvis man kigger på antallet af nyregistreringer. Det skriver Børsen.

Derimod er det Skodas elektrisk SUV Enyaq IV, som er den mest solgte ifølge De Danske Bilimportørers tal for nyregistreringer i årets første seks måneder.

»Indregistreringstallene er generelt faldende grundet den globale forsyningskrise. Det er dog bemærkelsesværdigt, hvor hurtigt skiftet til de grønne biler går i Danmark,« lyder det fra Mads Rørvig, administrerende direktør i De Danske Bilimportører, ifølge avisen.

Top ti over mest solgte elbiler i år lyder således:

 1. Skoda Enyaq IV
 2. Polestar 2
 3. Audi Q4
 4. Ford Mustang Mach-E
 5. Volkswagen ID. 4
 6. Tesla Model Y
 7. Kia Niro
 8. Volkswagen ID. 5
 9. Volkswagen ID. 3
 10. Hyandai Kona

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse tre punkter:

 1. Dagens PMI-tillidsindikatorer for Tyskland og eurozonen vil give et fingerpeg om, hvorvidt virksomhederne er på vej ned i et væksthul med hensyn til fremtidige forventninger. De seneste nøgletal har været svage, men endnu ikke skræmmende svage.
 2. Dagen efter »4th July« åbner de amerikanske investorer igen for aktiemarkederne. Formentlig starter ugen for amerikanerne medmindre stigninger, og det kan meget vel smitte positivt af på de danske aktier også.
 3. Tesla offentliggjorde lørdag »leverancetal« for 2. kvartal. De var som forventet meget svage på grund af nedlukning i Kina. I dag får vi så investorernes svar på, om de var tilstrækkelig forberedt på svage tal?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag (mandag var helligdag):

 • Dow Jones: +1,05 procent
 • S&P 500: +1,06 procent
 • Nasdaq: +0,90 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.35:

 • Japan Nikkei: +0,68 procent
 • Hongkong Hang Seng: +0,57 procent
 • Kina CSI: -0,19 procent

Er man til Tour de France, der søndag forlod Danmark og nu er ankommet til Frankrig, byder dagen i dag på fjerde etape, hvor rytterne skal køre 172 kuperede kilometer fra Dunkerque til Calais.

Tak, fordi du læste med!