Business-overblik: Økonomisk selvmål koster populært museum kassen

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Arken Museum for Moderne Kunst har ved at indgå en såkaldt renteswapaftale i 2009 tømt kassen på sig selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser, og velkommen til ugens sidste Business-overblik.

I dag skal vi omkring klimamærker på finansloven, en nystartet talentjagt og et økonomisk selvmål. Men vi starter med et italiensk luksusbrand, som har fart på i øjeblikket.

Italiensk modehus på vej mod milliardstor indtjeningsrekord

Det italienske luksusbrand Versace er godt på vej til at slå sine egne indtjeningsforventninger. Det skriver Bloomberg.

Administrerende direktør i holdingselskabet bag Versace, Capri Holdings Ltd, John D. Idol, fortalte på en konference hos den amerikanske storbank Morgan Stanley, at »det er et spørgsmål om, hvornår« selskabet runder en indtjening på to milliarder dollar. Det svarer til over 13 milliarder danske kroner.

Den udmelding fik Capri Holdings Aktiekurs til at stige med mere end seks procent torsdag. Det betyder, at Capri Holdings aktiekurs er steget med mere end 47 procent i år.

Udover Versace ejer Capri Holdings også brandsene Michael Kors og Jimmy Choo.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Radikale kræver klimamærke på fødevarer

De radikale tager et centralt krav om et klimamærke på fødevarer med til finanslovforhandlingerne. Et klimamærke vil vise forbrugeren, hvilke fødevarer der er mest klimavenlige, fortæller fødevareordfører Zenia Stampe til Børsen.

»Derfor skal klimamærket dække over forskelle mellem kategorier og ikke de enkelte varer. Det vil betyde, at forbrugeren kan vurdere forskellen på for eksempel kyllingekød, røde bøffer og plantebaseret kød, men at en rød bøf ikke markeres klimavenlig, fordi dens aftryk er lidt mindre end en anden,« siger Zenia Stampe.

Konkret foreslår De Radikale, at der afsættes ti millioner kroner i 2022 til at udvikle en model og en klimadatabase for forskellige fødevarer. Det skal så munde ud i et klimamærke, som minder om for eksempel nøglehulsmærket, skriver Børsen.

Dagbladet har været i kontakt med fødevareminister Rasmus Prehn (S), men han vil ikke svare konkret på, om regeringen vil afsætte penge til et klimamærke på finansloven.

Talentjagten går ind – nu kan du nominere kandidater til Talent 100

Nu starter den store talentjagt i dansk erhvervsliv.

Fra i dag kan du og din virksomhed nominere en medarbejder, kollega eller samarbejdspartner til Berlingskes traditionsrige Talent 100-liste. Årets liste bliver den 18. gang, listen bliver lavet – og i år bliver fejringen større og bedre end nogensinde.

Blandt tidligere prominente navne på listen kan nævnes Bjarke Ingels, Tommy Ahlers og Susanne Mørch Koch.

Så hvis du kender en, der skal være med på listen i 2022, kan du følge dette link og nominere vedkommende.

Følg Morgenposten på mobil

Økonomisk selvmål koster populært museum kassen

Et af landets bedst besøgte kunstmuseer har tømt sig selv for penge.

Ledelsen på Arken i Ishøj indgik i 2009 en såkaldt renteswapaftale, der skulle sikre museet mod stigende renter. Med aftalen fastlåste man et lån på næsten 28 millioner kroner frem til 2039 til en rente på 4,63 procent.

I mellemtiden er renten stort set kun faldet, og det har betydet store ekstraudgifter til Arken. Finans kan fortælle, at Arken derfor sidste år valgte at indfri aftalen og tage et tab på næsten 11 millioner kroner. Det betød et underskud på godt ti millioner kroner i årsregnskabet, og det fik egenkapitalen til at skrumpe til -1,1 millioner kroner.

Arken indgik i sin tid aftalen, fordi ledelsen forventede, at renten ville stige. Den beslutning har de fortrudt nu.

»Jeg er da enormt ærgerlig over, at den beslutning blev truffet i 2009, og det har været meget kedeligt hvert eneste år, når der er blevet lavet årsregnskab, at se på, at der stod sådan en post,« siger Arkens direktør, Christian Gether, til Finans.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger med i fredag:

  • PMI-nøgletal fra Japan, Tyskland, Eurozonen og Kina samt den amerikanske arbejdsmarkedsrapport, som frigives den første fredag i måneden, vil være i investorernes fokus.
  • De danske aktier fik sig en gevaldig nedtur i går. Forrest eller bagest i feltet, om man vil, lå blandt andet AMBU, Vestas, Ørsted og DSV. Investorerne forbereder sig på et 2022, hvor stigende renter er en udfordring for selskaber med en høj prisfastsættelse. Kommer der en stabilisering i dag?
  • I denne uge er investorerne for alvor blevet nervøse for, hvad rentestigninger i 2022 vil betyde for aktierne, men interessant nok har det, som gør aktieinvestorerne nervøse, endnu ikke haft nogen effekt i netop rentemarkedet på eksempelvis de tiårige statsobligationer. Det er fortsat værd at holde godt øje med.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +1,82 procent
  • S&P 500: +1,42 procent
  • Nasdaq: +0,83 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.30:

  • Japan:– Nikkei +0,55 procent
  • Hongkong – Hang Seng: -0,67 procent
  • Kina – CSI: +0,68 procent