Business-Overblik: Nyt shoppingcenter i hovedstaden ryger på tvangsauktion

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Velkommen til dagens Business-Overblik, der både runder udsigterne i dansk økonomi, status på hjemmearbejdsfronten og et shoppingcenter, der nu ryger på tvangsauktion. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

God morgen, og velkommen til dagens Business-Overblik.

Vi har samlet de største historier i erhvervspressen denne tirsdag, og serverer dig her en kort overflyvning, så du er klædt godt på fra morgenstunden.

God læselyst. Og god dag!

Opsigtsvækkende strid i »hippiebank«

Et opgør mellem to kunder afslører, at Danmarks alternative pengeinstitut, Merkur Andelskasse, smider fløjlshandskerne langt væk, når dårlige betalere skal presses. Indtil videre fastholder andelskassen kursen over for den mangeårige kunde Niels Holck. Det skriver Berlingske.

Striden er foreløbig kulmineret med, at Niels Holck har stævnet det lille pengeinstitut med krav om erstatning for en hårdhændet håndtering af et millionforlig, han havde indgået med andelskassen. Merkur opsagde uden varsel forliget og solgte retten til at opkræve 780.000 kroner til anden side.

»Jeg frygter, at min sag skyldes en systemisk fejl i Merkur Andelskasse. Jeg håber på, at det, at jeg træder frem, kan få belyst den fulde sandhed om, hvor mange af bankens kunder der har mødt den ubehagelige kultur i kreditafdelingen,« siger Niels Holck.

Stort væksthop venter dansk økonomi

De kommende måneder kan blive et rigtig pænt væksthop for dansk økonomi, der har været presset af den omfattende nedlukninger henover vinteren og det tidlige forår. Det skriver Finans.

For når man ser på udviklingen i en række nøgleparametre, så er der forårsstemning på vej. De seneste tal for forbrug med kreditkort og MobilePay, udviklingen i antallet af jobopslag og stigningen i boligpriserne og bilsalget peger nemlig alle på, at opsvinget i dansk økonomi har speederen i bund.

»Det er rart at få bekræftet, at folk er klar til at bruge penge igen, når det er muligt. Det, som nu er spørgsmålet, er, hvor kraftig genopretningen bliver,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Der er fart på togtransporten hos Mærsk

Coronakrisen har stillet nye krav til de globale forsyningskæder, som har fået sig en gevaldig rystetur det seneste år. For Mærsk har det betydet, at der er kommet masser af fut i togtransporten. Det skriver Børsen.

Udviklingen skyldes i høj grad, at togtransporten har været en god mulighed for at få varerne både hurtigt og sikkert frem.

»Væksten på jernbanerne fra Asien til Europa er vokset med over 300 procent det seneste år. Normalt ser vi årlige vækstrater på 60 procent, men coronakrisen har virkelig accelereret jernbanetransport, og det er suverænt den hurtigst voksende transportform lige nu. Jeg har lavet det her i 33 år, og jeg har aldrig set noget lignende,« siger Karsten Kildahl, chef for Mærsk i Europa.

Nyt shoppingcenter ryger på tvangsauktion

Den britiske kapitalfond Tristan har begæret shoppingcentret Kronen i Vanløse konkurs. Centret skal nu på tvangsauktion. Det skriver Børsen.

Shoppingcentret er blandt de nyeste i hovedstadsområdet og stod færdig i 2017. Den samlede offentlige vurdering er 1,3 mia. kroner Men det er ikke lykkedes at generere de forventede indtægter, og derfor gik selskabet bag konkurs i februar. Det har dog ikke været muligt at finde en køber, og derfor ender det nu på tvangsauktion.

»Det skyldes dels måden, ejendommen er struktureret på. Den består af et shoppingcenter, dels et fitnesscenter, dels er der beboelseslejligheder. For at få casen til at ende i et salg er vi nødt til at køre den hen over tvangsauktionen,« siger Søren Aamann, der er valgt ind som kurator.

Hjemmearbejde har konsekvenser for unge på arbejdsmarkedet

Danica Pension har registreret en stigning på 38 procent i antal psykologbesøg blandt deres medlemmer mellem 25 og 34 år i 2020 sammenlignet med gennemsnittet for 2018 og 2019. Det er en stigning på mange tusind behandlinger. Det skriver Berlingske.

Tallene afspejler en generel kedelig tendens med faldende mental sundhed, forklarer Vibeke Koushede, der er institutleder ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet og professor i mental sundhedsfremme.

»Hen over de seneste 20 år har vi set en negativ udvikling i mental sundhed og en stigning i angst, depression og stress. De 25- til 34-årige var en af de grupper, der også var allermest presset før corona,« siger hun.

Og særligt hjemmearbejdet kan have konsekvenser for mange:

»Den sociale isolation har en stor betydning. De unge er sociale mennesker, og de har behov for at mærke støtten fra andre. Mange af dem er jo nye på arbejdsmarkedet, og der har man brug for at mærke støtte fra ledere og kolleger,« siger Camilla Thind Sunesen, chef for sundhedsløsninger hos Danica Pension.

Tre forhold investorerne skal holde øje med

Senior strateg i Nordea Simon Kristiansen fokuserer i dag på tre forhold, som investorer bør holde øje med:

Vigtigst i dag bliver nye tal for inflationen i USA. Sidste uges prisindeks for producenterne i USA var overraskende højt, hele 4,2 pct. i forhold til analytikernes forventning om 3,8 pct. Den overskyggende bekymring i investeringsmarkederne de seneste par måneder har været risikoen for, at den store økonomiske stimulans og det uforløste forbrug vil føre til accelererende inflation, når økonomien åbner op.

Analytikerne forventer, at inflationen, målt via CPI, stiger til 2,5 pct. (ikke sæsonjusteret) i forhold til samme måned sidste år. En måling der ligger væsentlig over markedsforventningen vil formentlig føre til en videre stigning i den lange rente på amerikanske statsobligationer og et fald i mere rentefølsomme aktier, herunder teknologi.

Tættere på vores egne breddegrader får vi nye ZEW tal. Zew målingen afspejler vurderingen af Tysklands økonomiske situation blandt institutionelle investorer og økonomer. Analytikerne forventer en stigning i forhold til sidste måneds tal. Den seneste rundspørge falder sammen med, at Tyskland prøver at afværge en tredje bølge af coronavirus, der i weekenden fik Angela Merkel til at opfordre til øgede coronarestriktioner.

Storbritannien har været hurtigst i Europa med vaccineudrulningen, og siden i går har man kunne nyde en kold pint på den lokale pub. Knap så godt går det for den britiske økonomi, og februars BNP data forventes ikke at stige nok til at kunne udligne sidste måneds 2,9 pct. fald. Lidt senere på dagen får vi tal for eksporten. Storbritanniens eksport til EU faldt mere end 40 pct. i januar, og importen faldt 30 pct. Der vil derfor være fokus på, om dette var et engangs brexit-flop, eller en varsling om hvad der venter i fremtiden.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones: -0,16 procent
  • S&P 500: -0,02 procent
  • Nasdaq: -0,36 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.15:

Japan Nikkei: +0,99 procent
Hongkong Hang Seng: +0,96 procent
Kina CSI: -0,01 procent