Business-overblik: Nye låneregler lukker bankfilialer i København

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Der er kommet nye og strammere regler for lån til boligejere i de store byer. Det giver færre handler, og det kan være med til at lukke bankfilialer i specielt København. Sparekassen Sjælland-Fyn har besluttet at lukke tre ud af sparekassens otte filialer i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

God morgen og hermed dagens nyhedsoverblik. I dag med nye låneregler, der kan slagte bankfilialer i København, om SFs udspil til en ny formueskat, samt om logistik- og transportkæmpen DSV, som har overhalet Mærsk i markedsværdi. Vi starter hos bankerne.

1
Nye lånregler rammer bankfilialer

Der er indført nye og strammere regler for lån til boligejerne i de større byer, specielt København og Aarhus. Men som et resultat af de nye regler må indbyggerne i landets to største byer sandsynligvis vænne sig til, at der vil være færre banfilialer i bybilledet fremover.

Det skriver Finans.

De nye regler giver færre bolighandler, og det giver mindre at lave for de ansatte i bankfilialerne. Eksempelvis har Sparekassen Sjælland-Fyn allerede besluttet at lukke tre af Sparekassens otte filialer i København. Bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull mener, at der kan være flere filiallukninger på vej.

Især i København kan flere filialer blive nedlagt.

Bankerne er nødt til at sortere flere potentielle købere fra på grund af »de lidt rigide regler, at bankerne må sige nej til at låne dem penge,« siger Lars Krull.

2
SFs formueskat rammer Nordsjælland

Det kommer til at koste dyrt for mange indbyggere nord for København, hvis SFs forslag til en ny formueskat går igennem. I eksempelvis Gentofte Kommune vil lidt over 22 pct. af indbyggerne komme til at betale den ny formueskat, som SF ønsker skal være på en halv pct. af formuer på over fem mio. kr. Her indregnes både ejendomsfriværdi og pensionsopsparing efter skattebetaling med mere.

Det skriver Berlingske.

Det er den liberale tænketank Ceops, som for Berlingske har regnet på konsekvenserne af den ny formueskat. Hvis forslaget bliver vedtaget, kommer det til at koste 23.600 kr. i gennemsnit for dem, der bliver ramt af formueskatten.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
DSV vipper Mærks af pinden

Det går godt for transportkæmpen DSV. Faktisk så godt, at koncernen nu har overhalet landets anden store transportkoncern, Mærsk, i markedsværdi. Danmarks to største transportselskaber har byttet plads, når det kommer til markedsværdi. For to år siden var DSV kun en tredjedel så meget værd som Mærsk.

Det skriver Finans.

Det afgørende punkt for DSV kom mandag, da koncernen fik lov til at overtage den schweiziske virksomhed Panalpina, som DSV i månedsvis om at få lov til at købe. Det fik DSVs markedsværdi til at overstige Mærsk.

DSVs strategi bliver rost af analytikerne.

»DSV har været enormt fremsynede, de har været driftige, og de har været exceptionelt dygtige til at eksekvere. Hvis ledelsen er dygtig til at eksekvere på en strategi, man forstår, så er man også villig til at satse på dem,« siger Tue Østergaard, aktiechef i ABG Sundal Collier til Finans.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg hos Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med:

  • I dag bliver fokus på de pengepolitiske temaer og Feds årlige konference i Jackson Hole Wyoming skydes i gang. Konferencen løber indtil på lørdag. Det er ikke blot interessant, fordi man tidligere på denne konference har fået information, der har rykket markederne, men også fordi emnet på årets pressekonference »Udfordringer for pengepolitik« optager investorerne. Det annoncerede emne er rimeligt bredt. Men det er en udfordring for verdens centralbanker, at der for tiden er begrænset skyts tilbage i det pengepolitiske arsenal.
  • På datafronten vil dagens og ugens højdepunkt være erhvervstillidstallene fra de store økonomier i verden. Det er målinger, der er lavet i august, og det er derfor vigtigt at se, hvor meget eskaleringen af konflikten mellem USA og Kina i starten af august betyder for virksomhedernes forretning. Og det er i vores optik her, risikoen ligger for investorer rundt omkring i verden. Man vil høre mange sige, at de beløb både Kina og USA pålægger hinanden i straftold er små relativt til økonomiernes samlede størrelse, så er risikoen i højere grad et selvforstærkende chok til virksomhedernes forventninger.
  • Det kan heller ikke udelukkes, at der vil komme flere geopolitiske nyheder af betydning. I går sagde Trump, at der ikke kommer de skattelettelser, som han tidligere annoncerede, at han ville bringe til bordet, både vedr. beskatning af kapitalafkast og indkomst. Ikke mindst blev tonen overfor Danmark skærpet på Twitter, efter Mette Frederiksen tidligere på ugen afviste salget af Grønland til USA.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger uden de store udsving torsdag, da usikkerhed om udsigterne for både de amerikanske renter og muligheden for den forventede globale finanspolitiske stimulans har suget livet ud af markedet.

Indeks:

  • Nikkei 225 i Japan: 0,0 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -0,9 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,2 pct.
  • Sydney ASX 200: 0,4 pct.