Business-overblik: Nye boliger med all-inclusive til ældre

Her følger de vigtigste business-nyheder – dem, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi har læst erhvervsnyhederne og tjekket aktiekurserne, før du stod op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Et nyt boligkoncept vil for en fast pris levere en række faciliteter til ældre borgere. Her er det pensionister fra Farum, der i 2000 rejste langt – helt til Gran Canaria for lidt ekstra velvære. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent Midstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til juleugens første nyhedsbrev fra Business. Vi runder en børsnotering, der ikke bliver til noget, samt en opsigtsvækkende melding fra vores nationalbankdirektør. Først citerer vi dog vores kolleger fra Finans, som oplyser:

PFA er på vej med op mod 2.600 lejligheder med hotellignende service tilknyttet hver bolig. Lejlighederne er målrettet seniorer over 65 år, og for 7.000 kroner om måneden får de adgang til sauna, bar, restaurant, pool og rengøring.

Det skriver Finans – en fremtidsforsker vender tommelfingeren op i forhold til boligerne, som foreløbig er på projektstadiet.

PFA Pension har indgået en aftale med det britiske developer- og serviceselskab Audley Group om at opføre op mod 2.600 såkaldte servicerede seniorboliger i Aarhus og København, som aldrende danskere kan købe eller leje.

Målgruppen er ældre, som har lyst til at bo i et seniorfællesskab med adgang til fællesfaciliteter som bibliotek, restaurant, bar, fitness og pool og med mulighed for at tilkøbe ekstra service inden for eksempelvis personlig pleje eller rengøring.

»Vi begynder at bygge i Aarhus og København, så snart vi har fundet egnede lokationer,« siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA Pension, til Finans.

1
Lars Rohde i usædvanlig advarsel

Nationalbankens direktør, Lars Rohde, er bekymret for ligestillingen i Danmark. Så bekymret, at han i et interview til Berlingske siger, at der er behov for at tage »radikale« midler i brug – blandt andet tvungen barsel til mænd og måske snart også kvindekvoter.

»På ligestillingsområdet er vi på niveau med lande som Venezuela og Burundi. Det står alt for sløjt til,« siger Lars Rohde i interviewet.

»Manglen på ligestilling er et stort økonomisk problem, og det har nogle mekanismer i sig, som vi bliver nødt til at få gjort noget ved,« tilføjer nationalbankdirektøren.

Han forklarer, at den manglende ligestilling ikke kun går ud over kvinder, der ikke får lov at udfolde deres potentiale, men også rammer samfundet generelt, idet den offentlige sektor og virksomhederne går glip af en masse talent.

Rohde peger blandt andet på tal, der viser, at andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer ikke har rykket sig de seneste fem år. Samtidigt fremhæver han, at det ikke går væsentligt bedre i den offentlige sektor.

»Der er flere kvinder end mænd i den offentlige sektor, men på chefposterne begynder mændene sjovt nok at være i flertal, og hvis man tager det allerøverste ledelseslag, er kvinderne i klart mindretal. Det er da tankevækkende, når man har en rekrutteringsbase af den karakter,« siger han.

2
Børsnotering udskudt

Børsen kan berette om, at kapitalforvalteren Formuepleje har udskudt en planlagt børsnotering. Denne var oprindeligt planlagt til at finde sted i løbet af første halvår 2020.

Selskabets adm. direktør, Niels B. Thuesen, der også er medejer, erkender nu, at børsnoteringen ikke kommer til at ske i 2020 – heller ikke i andet halvår.

»Jeg var nok lidt for kategorisk, da jeg sagde første halvår af 2020. Det var mit bedste gæt, men tidspunktet for en børsnotering bliver nu tidligst i 2021 og kan blive senere,« siger Niels B. Thuesen til avisen.

Han ejer selv seks procent af Formuepleje og står dermed til en større milliongevinst i form af aktier, hvis det lykkes selskabet at lade sig børsnotere.

Formuepleje vil efter alt at dømme blive værdisat til et beløb i milliardklassen, hvis selskabet lykkes med en børsnotering. Beslutningen om at udskyde processen er blevet truffet på et bestyrelsesmøde tidligere i december.

3
Jobfest i København sætter hovedstaden forrest i dansk økonomi

Det vælter ind med nye job i København, der siden finanskrisen har givet resten af Danmark baghjul i jobræset. Det skriver Berlingske.

Siden begyndelsen af 2008 har hovedstaden slået alle andre landsdele i jobvækst og har eksempelvis set dobbelt så stor en stigning i beskæftigelse, som Østjylland har, viser beregninger fra Dansk Byggeri.

»De fleste vil gerne bo i de store byer, og det får også erhvervslivet til at søge mod byområderne, hvilket igen trækker flere mennesker ind tæt på jobbene og så videre,« siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Den stærke jobvækst i København gør også, at det er i denne del af landet, at den økonomiske vækst har været stærkest. Tal for udviklingen i det regionale BNP findes kun for nogle få år tilbage, men i en opgørelse fra Danmarks Statistik kan man se, at væksten i Region Hovedstaden har været en del højere end i resten af landet fra 2010 og frem til 2018.

Det skal du ifølge Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, holde øje med mandag:

  • Dagen i dag og ikke mindst den kommende uge bliver uden de helt store planlagte begivenheder på de finansielle markeder. Investorerne vil se tilbage på et år med de højeste stigninger på globale aktier siden tiden efter den globale finanskrise. Udgangspunktet gående ind i 2020 er markant anderledes end for et år siden, og investorernes frygt for en recession er blevet mindre, end hvad vi så bare tidligere i år. Det kan dog blive relevant at holde øje med den eventuelle nyhedsstrøm, der kan komme på handelsfronten. Kina har senest sænket tolden på en række varer – herunder svinekød og dele til mobiltelefoner – som dog ikke direkte er relateret til konflikten mellem USA og Kina. Derimod sender det et fortsat signal om velvilje i forhold til langsomt at åbne deres markeder.
  • Der vil være nogle økonomiske nøgletal, der kan være værd at holde øje med, herunder varige forbrugsgoder i USA. Det kan give os en indikation af en eventuel bedring i eksempelvis investeringsaktiviteten, som fortsat ser svag ud på en række parametre.
  • Ikke mindst vil vi få data for nye hussalg i USA. Disse data har et godt stykke tid vist tegn på bedring i lyset af lavere amerikanske renter på boligmarkedet og følger andre aktivitetsbaserede mål fra boligmarkedet. Alt i alt noget der holder os fortrøstningsfulde omkring sundheden blandt de amerikanske husholdninger.

Det sker på markederne

Aktie-futures USA:

S&P 500 +0,5%

NASDAQ +0,4%

DOW JONES +0,3%

Aktier Asien:

NIKKEI +0,1%

HANG SENG +0,1%

SHANGHAI -0,5%