Business-overblik: Nu stævnes Skattestyrelsen selv i udbyttesag

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

(ARKIV) SKAT, Skattestyrelsen i Østbanegade på Østerbro i København. 70 ud af 200 it-systemer i Skat er forældede, viser rapport fra ekspertgruppe. Folk har en tendens til at glemme, at offentlig it er dyr i drift, mener ekspert. Det skriver Ritzau, onsdag den 29. august 2018.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen og velkommen til et overblik på ugens sidste dag. Ud over vores egen artikel om Erhvervshus Hovedstaden har vi har udvalgt et par gode historier fra vores kolleger på Finans.dk og Børsen.

Vi begynder med Børsens tophistorie om, at...

Skattestyrelsen sagsøges i udbyttesag

En 81-årig storinvestor i USA stævner den danske Skattestyrelsen for at få udbetalt endnu mere refusion for udbytte, som de danske skattefolk har sat en stopper for i kølvandet på den store udbytteskandale. Der blev ifølge Skattestyrelsen svindlet med refunderet udbytteskat for 9,5 mio. kroner.

Men Danmark har slet ikke forstået teknikken bag en gammel investeringsstrategi, der ligger som baggrund for sagen. Det mener Sheldon Goldstein, en 81-årige børsretadvokat og aktiehandler i New York, som er frustreret over at være en del af den samme sag, som den britiske finansmand, Sanjay Shah.

»Det at blive sat i bås med folk, som tydeligvis har foretaget sig noget forfærdeligt forkert, er skrækkeligt. Skat påstår, at jeg har svindlet, men der er ikke tale om svindel i min sag,« siger Goldstein.

Han vil nu have godkendt endnu en refusionsanmodning på indeholdt udbytteskat på TDC-aktier for et lille millionbeløb, som styrelsen hidtil har nægtet at udbetale. Goldstein fik i 2014 og 2015 otte refusioner af udbytteskat for i alt 9,5 mio. kr. på danske aktier i TDC, Danske Bank, Novo Nordisk, Novozymes, DS Norden og Coloplast.

Men Skattestyrelsen mener ikke, Goldstein har ejet de danske aktier på tidspunktet for udbyttebetalingerne. Dermed har der ifølge de danske myndigheder ikke været tale om udbyttebetalinger, hvor statskassen har indeholdt udbytteskat. Og derfor har det ifølge styrelsen været svindel, når Goldstein har fået refusionerne af udbytteskatten..

Det hævder en af de amerikanere, som ifølge Skattestyrelsen har svindlet sig til at få refunderet udbytteskat for 9,5 mio. kr. Han har sagsøgt Skattestyrelsen med krav om at få godkendt endnu en refusionsanmodning på indeholdt udbytteskat på TDC-aktier for et lille millionbeløb, som styrelsen hidtil har nægtet at udbetale.

»Jeg ville håbe, at danskerne kunne forstå transaktionerne. Det her er meget tekniske transaktioner, og måske er det bare ikke er en del af jeres dna,« siger han til Børsen.

Fra egne spalter kan vi berette, at...

Finn Gilling er rystet over erhvervshus

Finn Gilling er en af de erhvervsdrivende, der på papiret er vist videre til privat rådgivning af det offentligt støttede Erhvervshus Hovedstaden. Problemet er bare ifølge iværksætteren, at han aldrig har hørt om det eller fået det at vide.

Erhvervshus Hovedstaden er kommet under beskydning for at have lavet en skrivebordsmanøvre, der har pumpet et måltal i vejret. Finn Gilling er på papiret blevet vist videre til en privat virksomhed, men han afviser, at det nogensinde er sket.

Da Finn Gilling for et par år siden tog fat i en konsulent i Erhvervshus Hovedstaden, var det egentlig for at få hjælp til pengesagerne i et nyt IT-projekt.

Med 30 års erhvervserfaring og egen virksomhed med en etcifret millionomsætning følte han ellers sikker grund under fødderne. Men iværksætteren havde – som så mange andre af den type virksomheder – behov for penge udefra for at give et ekstra rygstød til sit projekt.

I første omgang kom der en god snak ud af det med erhvervshuset, der tilsyneladende ville hjælpe Finn Gilling. Men i dag står han tilbage med en følelse af at være misbrugt af det offentlige system.

»Min kontakt handlede om to projekter, men blev hurtigt rettet mod ét softwareprojekt. Vi søgte så om hjælp til at få etableret nogle gode ansøgninger,« fortæller han.

Efter at have skrevet frem og tilbage med konsulenten om forretningen blev parterne enige om, at der skulle holdes et møde. Det blev sat til den 7. november, og dagen efter mødet sendte Finn Gilling sin ansøgning. Herefter skete der intet i sagen. Troede Finn Gilling.

For den 4. december klokken 14.56 – en lille måned efter mødet – blev Finn Gilling ifølge erhvervshusets IT-system sendt videre til rådgivning hos et mindre IT-selskab. Firmaet blev ikke nævnt i én eneste af de e-mail, Finn Gilling havde modtaget i sagen, og i de dokumenter som Berlingske har fået aktindsigt. Ifølge Finn Gilling var han på intet tidspunkt gjort bekendt med henvisningen mundtligt.

Det spegede forløb blev yderligere grumset af en e-mail fra erhvervshuset.

Mere end en måned efter registreringen i IT-systemet sendte en konsulent fra erhvervshuset 19. januar 2018 en e-mail til Finn Gilling med beskeden om, at erhvervshuset kunne tilbyde at sende ham videre til privat rådgivning.

»Vi må på ingen måde eksekvere på de aftalte handlinger. Gerne henviser vi dog til private aktører, burde det være nødvendigt,« lyder det i e-mailen.

Finans skriver i dag, at...

Ansatte i styrelse skal sælge aktier

Medarbejdere i Lægemiddelstyrelsen må fremover ikke eje aktier i medico- og medicinalvirksomheder, efter at styrelsen har skærpet sine habiltetsregler. Lægemiddelstyrelsen har eksisteret siden 1997. Thomas Senderovitz har været direktør siden april 2016, og han forklarer, at de nye strammere regler ikke er udløst af andet, end at tiden var blevet moden.

»Det er i den retning, det går ift. habilitetsregler, og det var meget vigtigt for mig, at der i debatten herhjemme ikke var nogen, der kunne rejse den mindste mistanke om Lægemiddelstyrelsens uvildighed,« siger han til Finans..

Kan det skabe mistanke om Lægemiddelstyrelsens uvildighed, når medarbejdere ejer aktier i medicinalvirksomheder?

»Det må andre afgøre. I hvert fald vil vi gerne fjerne den mindste anledning til det. Vi laver enormt meget internationalt arbejde med lægemiddelstyrelser på kryds og tværs, vi har masser af dialog med virksomheder, og vi har endda en strategi om, at vi vil medvirke til at gøre Danmark til en førende life science-nation. Så skal man altså også være hvidere end den hvideste sne,« siger han.

 

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, holder især øje med disse tre ting i dag.

  • Ugen slutter på en dag der umiddelbart ser ud til at forløbe stille og roligt, efter en uge med fokus på centralbankerne og pengepolitikken. Investorerne kan passende starte dagen ud med at granske handelsdata fra Kina, som kom i løbet af natten. Disse er vigtige da meget af den svaghed vi ser i den globale økonomi og handel stammer fra kinesisk vækstnedgang. Vi lægger for tiden mest vægt på importen, da det giver os en indikation af den indenlandske efterspørgsel i Kina. Sammenholdt med hvad andre lande rapporterer om efterspørgsel fra Kina, så giver det et billede af at Kina endnu ikke er kommet op i gear.
  • Vender vi blikket mod de udviklede økonomier, så vil det være interessant at følge den samlede industriproduktion i Europa, efter vi har fået drypvise rapporter fra enkelte lande i den forgangne tid. Det tyder pt. på at vi godt kan se et løft i industriproduktionen, og særligt data fra Frankrig har vist stærkere takter på det seneste. Europa er en vigtig brik i puslespillet for at vurdere retningen på det globale opsving fremadrettet. Og da markederne er en afspejling af investorernes vurdering af det underliggende vækstbillede, så er det vigtigt for de fremadrettede afkast.
  • Sidst men ikke mindst vil investorerne have fokus på eventuelle udmeldinger fra virksomheder op til den amerikanske regnskabssæson, der skydes i gang i næste uge. Det bliver som sædvanligt de amerikanske banker, der for alvor skyder regnskabssæsonen i gang, og her klipper Citi Group det røde bånd på mandag med deres regnskabsaflæggelse. Vi vurderer ikke en særlig god regnskabssæson for bankerne (eller for den sags skyld generelt for Q2 regnskaberne), da de er blevet ramt af både svagere vækstmomentum, og ikke mindst lavere renter, som reducerer lønsomheden for bankerne. Analytikerne har indtil videre sænket forventningerne til de amerikanske regnskaber mindre end normalt, og generelt ligger estimaterne højt for de kommende kvartaler. Det bliver derfor interessant at se hvor meget analytikerne og selskaberne reducerer deres forventninger fremadrettet, og ikke mindst hvordan investorerne  tager det op. Vores forventning er at pengepolitikken og de økonomiske vækstforventninger fortsat vil dominere fokus.

 

Det sker på aktiemarkederne:

 

ASIEN:

NIKKEI +0,1%

HANG SENG +0,6%

SHANGHAI +0,5%

USA:

S&P 500 +0,2%

NASDAQ -0,1%

DOW JONES +0,9%