Business overblik: Nu slår negative renter igennem som aldrig før

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

I den kommende tid kommer bankerne for alvor til at mærke følgerne af de negative renter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Feldt

Godmorgen og velkommen til en overflyvning af de vigtigste nyheder tirsdag morgen om erhverv og økonomi. Vi begynder med en artiklen fra vores kolleger på Finans om følgerne af de negative renter i bankerne.

Bankernes udfordringer med de negative renter ventes at kulminere i 2020, efter at flere af sektorens livliner er kappet over, skriver Finans, som har talt med flere banker og branchekilder om sagen.

De negative renter har i årevis lagt pres på bankernes indtjening, men indtil nu er presset blevet afbødet af en stribe ekstraordinære indtægter, der har reddet regnskaberne. Den hjælp stopper nu.

»Bankerne har de seneste år haft en række ekstraordinære indtægter, som det tyder på, at vi ikke får i år. Derfor bliver de negative renter ekstra synlige i bankernes regnskaber fra i år. Det bliver langt sværere at levere tilfredsstillende resultater,« siger Lasse Nyby, adm. direktør i Spar Nord til Finans.

Nu er tilliden på vej tilbage til First North

Efter nogle hårde år for First North er mange af dets selskaber og investorer nu begyndt at vende tilbage til den danske minibørs. Aktiekulturen i Danmark er også blevet styrket med mere likviditet, og det har øget investorernes interesse for de små selskaber, skriver Berlingske Business.

Penneo er et af eksemplerne på danske vækstvirksomheder, der i forsommeren tog springet og er hoppet på babybørsen. Medicinsk cannabis-selskabet Stenocare havde sin entré 18. maj, den digitale psykologhjælp-virksomhed Monsenso havde sin børsdebut 10. juni, og 15. juni kom LED iBond, der producerer bæredygtige lysløsninger, på First North. Senest er yderligere to virksomheder – FOM Technologies og Shape Robotics – gået på børsen, mens et par unavngivne selskaber forventes at blive noteret efter sommeren.

Med andre ord: Selskaberne flokkes til First North, der nu tæller 27 selskaber. Det er mere end en fordobling siden 2017 og et vidnesbyrd om, at der efter nogle stille år efter finanskrisen er kommet skub i børsnoteringerne igen.

Coop i massiv boligsatsning

Dagligvarekæmpen Coop satser nu massivt med godt to mia. kr. på et byggeprojekt, der skal forvandle et område på 250.000 kvm ved hovedkvarteret i Albertslund til en ny, bæredygtig Coop-bydel.

Det skriver Børsen.

Koncernen, der bl.a. står bag butikskæderne Kvickly, Fakta og Superbrugsen, vil med milliardsatsningen opføre 1.600 nye lejligheder og 90 rækkehuse, der skal samles i klynger ved et grønt areal med vandløb og ladestationer til elbiler.

Samtidig vil Coop ombygge hovedkontoret, bygge et nyt lager og opføre flere butikker i området, som får navnet Coopbyen.

»Det her er en af de største satsninger nogensinde i Coops historie. Vi ser det som en langsigtet investering, der kan sikre slægtsgården,« siger formand Lasse Bolander, der har haft posten i koncernen siden 2008, til avisen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

USAs økonomi på vej tilbage i coronahullet

Genåbning er som følge af den voldsomme stigning i udbredelsen af coronasmitte erstattet af nedlukning i mange amerikanske delstater. Coronakrisen rammer dermed amerikansk økonomi med et slag i nakken, og de kommende måneder kan meget vel vise sig at blive et siksakforløb. Mere finanspolitisk hjælp er på dagsordenen, men USA kan få en af de hårdeste økonomiske kriser blandt de vestlige lande.

Læs analysen af Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Harald Bie her.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

·  Bang & Olufsen fremlægger årsregnskab for 2019/2020. Udmeldingen er formentlig og forhåbentlig uden nye negative overraskelser efter fem på hinanden følgende nedjusteringer og en rekapitalisering, som har tilført B&O 356 mio. friske aktiemillioner.

·  Tesla steg med 13 pct. til en ny all-time-high. Hvor længe kan Tesla blive ved med at sætte nye rekorder, og kommer der en ny en af slagsen i dag?

·  Gårsdagens amerikanske ISM tal for servicesektoren overraskede markant positivt. Tallet bekræfter forrige uges positive ISM tal for industrien og giver håb om, at den amerikanske økonomi fra og med tredje kvartal igen kommer i vækstmodus.

Det sker på markederne

Aktier USA lukkekurser mandag

Dow Jones +1,78 pct.

S&P 500 +1,59 pct.

Nasdaq +2,21 pct.

Aktier Asien tirsdag kl. 06.30

Japan Nikkei -0,60 pct.

Hongkong Hang Seng +0,12 pct.

Kina CSI +1,32 pct.