Business overblik: Nu sættes der turbo på kampen mod hvidvask

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Der bliver indberettet flere sager om mulig hvidvask. Her arkivfoto af Danske Bank i forbindelse med, at Bagmandspolitiet indledte en efterforskning mod Danske Bank for overtrædelse af loven om hvidvask i august 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Godmorgen og velkommen til tirsdagens overblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

Vi skal som et af dagens store temaer runde Folketingets forhandlinger om nye hjælpepakker til det hårdt trængte erhvervsliv. Mere om det senere.

Først har vi fået øje på tophistorien fra Finans om, at der nu kommer turbo på kampen mod hvidvask.

Der er fortsat en stor stigning i underretninger om mulig hvidvask fra bankerne. Og markant flere af dem bliver nu sendt videre til egentlig efterforskning eller undersøgelse, skriver Finans.

Allerede efter de første ni måneder af 2020 er der kommet næsten lige så mange underretninger som i hele 2019, viser nye tal fra Hvidvasksekretariatet under Anklagemyndigheden.

»Vi har vedtaget en strategi her i Hvidvasksekretariatet om, at vi skulle være langt mere datadrevne og bruge algoritmer og flere tekniske muligheder for at behandle underretningerne. Det har betydet, at vi videresender markant flere, nemlig 32 pct.,« siger Jørgen Andersen, der er leder af Hvidvasksekretariatet under SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kaldet bagmandspolitiet.

I dag får finansministeren topchefernes grønne vejviser

En række topchefer i dansk erhvervsliv ser ud til at få stor indflydelse på, hvordan regeringen vil gribe klimadagsordenen an i dette efterår, når der skal forhandles en finanslov og flere klimaaftaler på plads.

Det skriver Børsen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har tirsdag inviteret de 13 formænd for de regeringsnedsatte klimapartnerskaber til et videomøde, hvor deres forslag til en grøn omstilling skal diskuteres. Det tæller blandt andre Søren Skou, topchef i Mærsk, Mads Nipper, topchef i Grundfos, og Jais Valeur, topchef i Danish Crown.

Nicolai Wammen har bedt de 13 klimapartnerskaber om hver at komme med tre forslag, som kan give en CO2-reduktion på kort sigt, samt tre forslag, der kan have en effekt på længere sigt. Og han har tænkt sig at bruge dem.

»Nu bliver klimapartnerskabsformændene taget ind i det politiske maskinrum. Min ambition er at tage en række af deres gode idéer og anbefalinger og bruge dem, når vi udformer politiske initiativer. Det skal fyre op under kedlerne i en grøn genopretning af dansk økonomi her og nu,« siger Nicolai Wammen til Børsen.

Vi giver hjælp til mange virksomheder – men ikke alle kan overleve

Mens Folketingets partier forhandler på højtryk om ny hjælp til coronaramte virksomheder, kommer en række økonomer nu med en advarsel, skriver vi selv på Berlingske.dk.

Hjælpepakkerne vil i denne omgang være langt sværere at skræddersy end i foråret, og der er en række faldgruber.

Vi kan ikke redde alle virksomheder, lyder det.

»Det vil være ærgerligt, hvis vi får nogle hjælpepakker, som kan være med til at bremse, at nogle medarbejdere kan gå fra de brancher, som taber i krisen og til dem, som er vinderbrancher. Nemlig.com skal også have mulighed for at ansætte flere folk,« siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Philipp Schröder og henviser til, at det fremadstormende online-supermarked sigter efter 1.000 nye medarbejdere i 2020.

Regeringen lancerede fredag en række nye restriktioner, fordi smittetallene for coronavirus i Danmark er stigende. I samme forbindelse understregede regeringen, at den vil udvide mulighederne for økonomisk hjælp til virksomhederne.Ifølge økonomiprofessor og tidligere overvismand Michael Svarer er der fortsat god ræson i, at staten holder hånden under nogle af de hårdest ramte brancher.»Men der skal også være en afvejning af, hvor lang tid forestiller man sig, at det her varer. Tror man på, at en branche vil være ramt af problemer langvarigt, er argumenterne for at holde  hånden under den mindre,« siger han.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Senior investeringsstrateg i Nordea Simon Kristiansen har disse tre punkter stående på blokken:

Årets tredje regnskabssæson kulminerer denne uge. 184 virksomheder i det toneangivende amerikanske indeks, S&P 500, aflægger regnskab denne uge, sammen med 94 ud af det europæiske STOXX 600. Vi tyvstartede allerede mandag hvor SAP, Europas største software virksomhed, var nødsaget til at reducere dets forventninger til fremtidig indtjening, og som resultat heraf faldt aktiekursen 20 procent i de følgende handelstimer.

Det er en anden IT-virksomhed som vil trække overskrifter tirsdag. Her finder vi nemlig ud af, hvordan Microsoft, verdens næststørste aktie målt på markedsværdi, har klaret det i tredje kvartal.

ECB offentliggør sin lånerapport, der bør give os et fingerpeg om den europæiske finansielle sektor virkelig er i bedring, som dette kvartals regnskaber har indikeret. Bankerne har markant reduceret deres nedskrivninger på udlån, hvilket pynter på deres regnskab. Samtidig får vi indtjeningsopdatering fra britiske HSBC, spanske Santander og Italiens Mediobanca.

Den finansielle sektor har haft svært med at genvinde terræn siden marts til trods for en meget attraktiv værdisætning. Kan gode regnskaber og en positiv lånerapport fra ECB vende tendensen – jeg tvivler.

På nøgletalsfronten får vi nye tal for forbrugertilliden i USA. De amerikanske husstandes forbrug udgør over to tredjedele af den amerikanske økonomi, så en glad forbruger er ikke uden betydning for den økonomiske vækst. Tallet for forbrugertilliden steg i september efter to på hinanden måneders fald, vi forventer en yderligere stigning i oktober.

Det sker på markederne

Aktier USA lukkekurser mandag

Dow Jones -2,29 pct.

S&P 500 -1,86 pct.

Nasdaq -1,64 pct.

Aktier Asien tirsdag 06.30

Japan Nikkei -0,20 pct.

Hongkong Hang Seng -0,94 pct.

Kina CSI -0,12 pct.