Business-overblik: Nu regner millionerne ned over lille dansk firma, der kan udfordre Tesla-teknologi

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, og derfor er det kun nødvendigt at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Der er for alvor håb at spore hos danske Lithium Balance, der producerer teknologi, som kan udfordre Teslas teknologi og dermed måske give Elon Musk sved på panden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix

Go' tirsdag morgen!

Det er tid til at vende stakken af aviser med tirsdagens vigtigste nyheder. Vi skal både forbi jagten på internationale storbanker, et dansk iværksætterhåb og endnu et kapitel i sagen om Carlsbergs indiske afdeling.

1
Storbanker jagtes af danske myndigheder

Det er storbanker som Goldman Sachs, Deutsche Bank og Northern Trust, der er blandt de internationale finanskoncerner, som Skattestyrelsen kræver 900 mio. kr. fra.

Det erfarer Børsen og DR Nyheder fra flere kilder, skriver Børsen.

Bankerne Goldman Sachs, Deutsche Bank og Citi Bank er således blandt de nu ti internationale banker, som Skattestyrelsen kræver 900 mio. kr. fra i skandalen om refusion af dansk udbytteskat.

Ifølge avisen indtager bankerne forskellige roller i den aktiekarrusel, som den canadiske pensionskasse HOOPP brugte til at få refunderet 900 mio. kr. i dansk udbytteskat fra 2011 til 2014.

Dermed bliver der føjet nye oplysninger til sagen, der gennem de seneste år har haft stor opmærksomhed fra medier og myndigheder.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Tesla-udfordrer får millioner

Det er noget af et eventyr, som en mindre dansk virksomhed har begivet sig ud på.

Danske Lithium Balance har i en årrække arbejdet på teknologi, der kan styre batterierne i elbiler, og nu har selskabet fået et gennembrud på det kinesiske marked og hos bilgiganten Ford, skriver Finans.

Samtidig skal en ny investering fra amerikanske Sensata på et tocifret millionbeløb for alvor sparke hul på væksten. Dermed får det lille firma, der med sit produkt udfordrer Teslas teknologi, et millionstort rygstød. Det kan ifølge direktør Lars Barkler ende med et milliardsalg.

»Forventningen er, at vi om fem år har en omsætning i milliardklassen. Ét projekt hos en bilproducent kan betyde én milliard i omsætning over nogle år. Så det er ikke mange projekter, vi skal vinde,« siger han til Finans.

Batteriteknologi er helt afgørende for, hvor godt strømmen bliver udnyttet, og ifølge avisen har Tesla netop årelang erfaring inden for det felt, som den danske spiller nu for alvor rykker ind på.

3
Ambassadør videregav tip

Mens en central figur henvendte sig i sommer med anklager om mulige ulovligheder i Carlsberg, gik en dansk ambassadør direkte til bryggeriet selv med de følsomme oplysninger – herunder navnet på anmelderen.

Den danske ambassadør i Singapore holdt således tæt kontakt med Carlsbergs hovedkvarter i Valby, da ambassaden blev advaret om mulige ulovligheder i bryggeriet.

Især vækker det undren hos eksperter, at ambassadøren i forløbet holdt Carlsberg tæt orienteret om sagen og blandt andet valgte at oplyse identiteten på whistlebloweren – det skete på trods af, at personen undervejs efterspurgte anonymitet.

Det kan være i strid med reglerne om tavshedspligt, lyder vurderingen.

Som Berlingske kunne afdække mandag, henvendte Carlsbergs egen samarbejdspartner i Indien og Nepal, forretningsmanden C.P. Khetan, der har base i Singapore, sig i sommeren 2019 til ambassaden, hvor han efterspurgte en whistleblowerordning og advarede om, at der fandt korruption og andre mulige ulovligheder sted.

Udenrigsministeriet afviser at have gjort noget forkert, men erkender, at det kan være et felt, der er svært at navigere i. Efterfølgende har Udenrigsministeriet valgt at overdrage relevante dokumenter i sagen til Bagmandspolitiet.

Det holder investorerne øje med:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen holder særligt øje med følgende:

  • FLSmidth aflægger sit 2019-regnskab. Kan firmaet levere en kursmæssig oprejsning for den stejle nedtur, som aktien har haft de seneste år?
  • I Tyskland aflægger Daimler sit regnskab. De seneste fem år er aktien halveret. Der er udsigt til mere omstillingsbøvl, når de traditionelle benzin- og dieselmotorer skal elektrificeres de kommende år. 2020 bliver et overgangsår, og det er på kort sigt vanskeligt at finde den helt gode investeringscase.
  • De amerikanske aktieindeks sluttede i nye rekorder, og i Danmark er der udsigt til, at aktierne også kommer godt fra start med stigning på op til 0,5 procent.

Det sker på markederne:

Indeks i procent

Lukkekurser USA mandag
Dow Jones +0,60 pct.
S&P500 +0,73 pct.
Nasdaq +1,13 pct.

Asien
Japan Nikkei -0,60 pct.
Hong Kong Hang Seng +1,37 pct.
Kina CSI +,1,05 pct.

Indeks kl. 6.45