Business-overblik: Nu letter tågerne for dansk cannabis – gør klar til eksporteventyr

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Der er smidt mange penge efter medicinsk cannabis i Danmark, men nu letter tågerne. Brnahcnes største selskab melder om stor eksportfremgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: EZEQUIEL BECERRA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik, hvor vi har været en tur rundt i nyhedsbilledet for at samle de største erhvervsnyheder denne morgen sammen til dig.

Dansk erhvervsliv er dynamisk og mangfoldigt, og vi skal forbi de mange opsætsige danskere, som ikke tror på, at ulven kommer, Mærsk-konkurrenter, som kopierer den lyseblå strategi, og – omsider – et eksporteventyr for medicinsk cannabis.

Internationale fragtkoncerner kopierer Mærsks strategi

Allerede i 2016 besluttede Mærsk at iværksætte en transformation fra at levere varer fra havn til havn til at levere varer fra dør til dør. Nu går konkurrenterne samme vej.

Konsulenthuset Accenture, som har rådgivet Mærsk om dør-til-dør strategien, har undersøgt over 800 internationale transportvirksomheder, og næsten halvdelen stiler efter at udbygge deres såkaldte end-, to-end logistikservice, som efterspørges i stor stil i kølvandet på coronakrisen, skriver Børsen.

Coronanedlukningerne har skabt en hidtil uset efterspørgsel efter gennemsigtige og solide forsyningskæder samt logistikselskaber, der kan påtage sig opgaven med at stå for transporten fra dør til dør, med alt hvad det indebærer af lagerlogistik, skibsfart og fragt ud til forbrugernes hjem.

Og den efterspørgsel vil ifølge Accenture næppe stilne af foreløbig.

Efter skæv start: Dansk cannabis gør klar til eksporteventyr

Efter et årelangt forhindringsløb begynder tågerne nu at lette over de danske cannabisproducenter.

Det største danske selskab for medicinsk cannabis, Aurora Nordic, har for alvor gået gang i eksporten og nærmer sig sit kapacitetsloft. Især eksporten til Tyskland går strygende, og i løbet af kort tid skal der træffes beslutning om udvidelse af produktionen, skriver Finans.

»Vi har løbende ansat medarbejdere og gør det stadig. Vi sidder nærmest lårene af hinanden og har opført barakker for at få plads til alle, siger selskabets direktør Marianne Hundtofte Nielsen.

Advarsler om rentestigning preller af: Danskerne tror ikke på, at ulven kommer

Den brede danske befolkning har ikke megen tiltro til økonomer og finansfolk, som advarer om kommende rentestigninger. Faktisk tror halvdelen af danskerne, at renterne vil forblive uændrede eller endda falde over de kommende 12 måneder, hvilket står i skarp kontrast til eksperternes meldinger.

Det viser en undersøgelse fra pensionsselskabet Velliv, som er foretaget af analyseinstituttet Userneeds.

»Den almindelige dansker er blevet vænnet til, at renterne er faldet og faldet og faldet. Vi har kunnet læse på årlig basis i medierne, at nu kommer renten til at stige, og alligevel har vi ikke haft stigende renter. Tværtimod er den rykket længere og længere ned. Så derfor er det ikke den helt store overraskelse, at når man har råbt »ulven kommer« nok gange, så tror man til sidst ikke på, at ulven kommer,« siger Anders Stensbøl Christiansen, investeringsdirektør i Velliv. Læs artiklen her.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse tre punkter:

1. Fra nøgletalsfronten holder investorerne øje med PMIer fra Tyskland, Eurozonen og USA.

2. Især AMBU men også Novo Nordisk fik en hård aktiemedfart tirsdag, da investorerne skiftede de højtprissatte danske medicinal aktier ud med cykliske aktier. Fortsætter den tendens onsdag?

3. I USA var der aktieuro og udvalgte teknologiaktier fik med den kursmæssige grovfil. En af årsagerne er, at de amerikanske renter er på vej op, og fortsatte stigninger, som er meget realistiske, kan betyde et uroligt år for teknologiaktierne. Hvis man holder øje med vækstaktierne, bør man også mere end blot skele til renteudviklingen.

Det sker på markederne

USA lukkekurser tirsdag

Dow Jones +0,59 procent

S&P 500 -0,06 procent

Nasdaq -1,33 procent

Indeks onsdag kl. 06.30

Japan Nikkei 0,00 procent

Hongkong Hang Seng -1,21 procent

Kina CSI -0,92 procent