Business-overblik: Nu er det danske jobmarked igen rødglødende: »Det er næsten umuligt at skaffe ledig arbejdskraft«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Det danske arbejdsmarked er nu kun et mulehår fra at ramme den jobrekord, der blev sat sidste år, lige før coronakrisen ramte Danmark og resten af verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen, og velkommen til onsdagens Business-overblik, der som altid klæder dig ordentligt på med de største historier fra erhvervslivet.

I dagens overblik skal vi blandt andet forbi en historie om det danske jobmarked, der er kommet hurtigt op i gear efter coronakrisen. Vi starter dog med at se nærmere på boligmarkedet, hvor der også er fuld fart på for tiden.

Nu køber danskere igen ny bolig, før den gamle er solgt

Der er nu så meget fart på boligmarkedet, at stadigt flere familier føler sig pressede til at købe deres nye hjem, inden det gamle er solgt. Netop denne tendens gjorde sig også gældende op til finanskrisen i slutningen af 00erne, hvor det danske boligmarked blev hårdt ramt.

Det skriver Finans med henvisning til tal fra Nordea, der viser, at køb før salg hos bankens kunder er skudt i vejret med en stigning på 88 procent i første kvartal i år i forhold til samme periode sidste år.

Konkurrenterne Danske Bank, Nykredit og Jyske Bank bekræfter tendensen uden dog at offentliggøre tal.

Hos Curt Liliegreen, der er projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter, vækker det bekymring, at bankerne tilsyneladende giver deres kunder lov til at købe en ny bolig, før den gamle er solgt.

»Vi har en udfordring, hvis bankerne begynder at konkurrere på risiko. Det er et tegn på et overophedet boligmarked i de områder, hvor fænomenet er udbredt. Det vil jeg gerne advare imod. Det er farligt, hvis priserne på et tidspunkt falder,« siger Curt Liliegreen til Finans.

Udviklingen vækker også bekymring hos Finanstilsynet, der nu overvejer at stramme reglerne, skriver Finans.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

 

Boligindgreb og skat af gevinst ved salg – hvad mener danskerne om det?

Nationalbanken opfordrer nu i klare vendinger politikerne til at gribe ind på det glohede boligmarked, hvilket regeringen indtil videre afviser. Men hvad mener danskerne egentlig om indgreb og beskatning af boliggevinster?

Det belyser en ny undersøgelse, som vi her på Berlingske har set nærmere på.

Ifølge undersøgelsen, som er gennemført af konsulent- og analysevirksomheden Moos-Bjerre A/S og Norstat, er 54 procent af befolkningen enige i, at de seneste års prisstigninger på ejerboliger har skabt alt for stor økonomisk ulighed i Danmark. Og 51 procent mener, at det er med til at skabe for store kløfter mellem velstanden på landet og i de store byer.

Men selvom et flertal af danskerne er enige i, at det er skævvridende, er opbakningen fra befolkningen ikke helt den samme, når det kommer til yderligere stramninger af låneregler og skat af boliggevinster.

»Boligbeskatning har været en hellig ko i dansk politik. Tallene afspejler også, at danskerne er tilbageholdende med et indgreb på boligmarkedet. Og endnu færre mener, at der bør gribes ind i forhold til beskatning,« siger Anders Kragh, partner i Moos-Bjerre.

Rødglødende jobmarked er tæt på rekord

Det danske arbejdsmarked har fået et så stærkt comeback, at vi nu kun er et muleår fra den jobrekord, der blev sat sidste år, lige før coronakrisen ramte Danmark og resten af verden.

Det skriver Børsen, der blandt andet har talt med Mads Frandsen, direktør i byggefirmaet Holst & Lundgren, hvor der er rigtigt travlt for tiden.

»Det er næsten umuligt at skaffe ledig arbejdskraft, og i forhold til for bare seks måneder siden er det bare blevet endnu værre,« siger Mads Frandsen til Børsen.

Ifølge tal fra jobindsats.dk, som Dansk Industri, DI, har regnet videre på, steg beskæftigelsen i marts med 8.000 fuldtidsjob, så den samlede beskæftigelse nu er oppe på 2.296.000 fuldtidsjob – kun 6.000 lavere end rekorden på 2.302.000 fra februar 2020. Og da tallene er fra marts, er rekorden formentlig slået i dag, lyder vurderingen hos DI.

Tidligere Mærsk-chefer vil skabe C02-rederi

To tidligere Mærsk-chefer vil skabe verdens formentligt første specialiserede CO2-rederi, skriver Børsen.

Det nye rederi skal i specialbyggede skibe sejle med den CO2, som i dag er et miljøproblem – og fragte den til steder, hvor drivhusgasserne kan blive gemt af vejen og over tid omdannet til noget, der ikke skader verdens tilstand og bringer globale temperaturer for højt op.

Bag projektet står to tidligere Mærsk-topchefer, Steffen Jacobsen og Martin Fruergaard. De er i dag topchefer i to gasrederier, Evergas og Ultragas, der nu går sammen om at stifte firmaet Dan-Unity CO2. Planen er at få bygget de første specialskibe til at transportere indfanget CO2.

Samtidig er de to stifterfirmaer gået i partnerskab med et islandsk, delvist offentligt ejet firma ved navn Carbfix. I Island mener man, at indfanget CO2 i enorme mængder kan lagres i landets vulkanske grundfjeld, hvor det over kort tid omdannes til klippe.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse tre punkter:

1. Simcorp og Rockwool aflægger regnskaber i dag som de sidste C-25 selskaber. Det har været generelt været en fremragende regnskabssæson, hvor Mærsk, Demant og Novo Nordisk stråler i top, mens Vestas, Ørsted og især AMBU sank til bunds

2. Bitcoin ser ud til for alvor at komme i prismodvind. 40.000 USD prismærket kan mærkes, og selv om prisfaldet fra toppen og tinderne allerede har været mærkant, er der ikke noget til hinder for, at prisen kan falde yderligere.

3. Aktierne ser ud til, i hvert fald i første omgang, at have fundet sit højdedrag. Er opturen ved at have kulmineret på kort sigt?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -0,78 procent
  • S&P 500: -0,85 procent
  • Nasdaq: -0,56 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.10:

  • Japan Nikkei: -1,45 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,42 procent
  • Kina CSI: -0,41 procent