Business-overblik: Nu er der rift om rejserne – det første fly til Mallorca afgår på lørdag

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Lørdag morgen kl. 6.30 sender rejseselskabet Spies et hold danskere afsted til den spanske ø Mallorca. Det er første gang i 218 dage. Arkivfoto: Cati Cladera/EPA/ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

Om præcis fem dage sender rejsearrangøren Spies sit første fly på vingerne i 218 dage med kurs mod Mallorca. Men før vi kommer til den historie, skal vi en tur til Flensborg, hvor en bedragerisigtet bagmand har skiftet øjenvippeserum ud med salg af cannabisolie. Vi skal også høre om et nyt klimainitiativ fra verdens største kapitalforvalter.

Bedragerisigtet webshopbagmand har nu kastet sig over at sælge cannabisolie

Med knaldtilbud på øjenvippeserum nåede webshoppen Copenhagen Lashes i slutningen af 2020 at hæve millioner af kroner fra tusindvis af intetanende – og rasende – kunders konti, inden politiet i midten af januar bankede på hos kontoret i Randers med en ransagningskendelse og sigtede den officielle bagmand, Sebastian Møller Gaardsøe, for bedrageri.

Nu er selskabet blevet begæret konkurs ved Skifteretten i Randers, skriver vi på Berlingske Business.

Samtidig er Sebastian Møller Gaardsøe udtrådt af sit eget holdingselskab, der før var bindeled mellem ham og Copenhagen Lashes-selskabet. Holdingselskabet er derfor sendt til tvangsopløsning.

Mens politiet og Kammeradvokaten skal finde ud af, hvad der er foregået, er den bedragerisigtede bagmand nu i fuld gang med at sælge cannabisolie fra sit »New Royal International HQ« i Flensborg.

Det synes vi selvfølgelig, du skal læse om. Men når det er gjort, kan du gå videre i din morgenopdatering ved at lytte til Berlingskes daglige nyhedsoverblik, Morgenposten, her:

Dansk Blackrock-direktør vil advare investorer om klimaskadelige konsekvenser

Når private investorer placerer opsparingen i en investeringsfond, skal de advares om klimaskadelige konsekvenser. Det fortæller den tidligere ATP-topchef Christian Hyldahl i et interview med Finans.

Han er i dag chef for den europæiske forretning hos verdens største kapitalforvalter, Blackrock, der nu vil sætte en klimamærkat på fonde, som viser, hvor meget deres portefølje relativt kan påvirke temperaturen i verden.

»Man er nødt til at få nogle forståelige målepunkter til at tale om klimatransition. Vi tror meget på, at man skal kunne oversætte en porteføljes klimaaftryk til et temperaturscenarie. Vi har allerede nogle porteføljer, som er tilpasset Parisaftalen og en temperaturstigning på 1,5 grader. Men man skal kunne se på enhver portefølje, hvordan den er positioneret i forhold til en temperaturstigning på 2, 3 eller 4 grader,« siger Christian Hyldahl til Finans.

Det initiativ vækker begejstring hos ngo'er og fagfolk, som mener, at det kan blive et afgørende skridt i den grønne omstilling. Andre aktører er bekymrede for, at det ender i gætværk og greenwashing på alle Blackrocks aktie- og obligationsfonde i de regioner, hvor der findes valide data.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Boom i salg af rejser: »Nu vil folk afsted«

Fredagens lempede rejserestriktioner har sat gang i en »længe ventet ketchupeffekt«. Det fortæller Jan Vendelbo, administrerende direktør i Spies, der for første gang i 218 dage sender et fly fra Kastrup til Mallorca på lørdag kl. 6.30.

»Vi vidste godt, der fandtes en opsparet rejselyst, men at det er så massivt, overrasker os,« siger han til Børsen.

Han oplyser, at der alene fredag og lørdag blev solgt lige så mange rejser, som selskabet normalt sælger i hele januar, hvor det ellers er højsæson for at sælge rejser.

Rejsearrangørerne Bravo Tours og TUI har ligeledes oplevet et boom i salget af rejser som følge af, at Udenrigsministeriet har lempet rejserestriktionerne, så Malta samt flere regioner i Portugal og Spanien nu er åbne for danske besøgende.

Særligt rejser i sommerferien bliver revet væk, men kunderne efterspørger også rejser her og nu.

»Efter de nye vejledninger er kommet, er det hele vendt på en tallerken. Nu vil folk afsted,« siger Mikkel Hansen fra TUI til Børsen.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med i dag:

  • Tesla-stifteren Elon Musk skaber overskrifter. Altid. Således også i dag, hvor bitcoin fortsætter sidste uges fald. Elon Musk har ladet »forstå«, at energiforbruget i bitcoin ikke harmonerer med den grønne bølge, og derfor vil Tesla ikke længere modtage den kryptiske valuta. Her til morgen falder bitcoin yderligere ti procent. Hvor langt falder den virtuelle valuta yderligere, og har Elon Musk solgt?
  • Ambu fik sig en ordentlig kurslussing onsdag og faldt med 22 procent efter et lidt skuffende regnskab. De seneste uger er Ambu faldt med en tredjedel. Er nedturen kulmineret, og har investorerne fået raset ud?
  • Inflationsrisikoen har endnu ikke fået tag i aktieinvestorerne. Faren for, at stigende priser kan ødelægge den gode aktiestemning, er reel, men endnu har investorerne ikke priset den ind i markedet. Markedsrenterne forbliver lave; den amerikanske dollar reagerer ikke synderligt, og på aktiemarkedet er der generelt roligt. Er det stilhed før stormen?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones +1,06 procent
  • S&P 500 +1,49 procent
  • Nasdaq +2,32 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei -1,42 procent
  • Hongkong Hang Seng +0,39 procent
  • Kina CSI +1,02 procent

Rigtig god dag!