Business-overblik: Novo-ejer taber milliarder på investering i iltudstyr

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

topfoto
Kasim Kutay er adm. direktør i Novo Holdings A/S og står dermed i spidsen for forvaltningen af en af Danmarks største pengetanke. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Godmorgen og velkommen til ugens første businessoverblik.

Vi lægger ud på egen banehalvdel med historien i Berlingske Business om tre iværksættere, der har en prissammenligningsside, som de har ambitioner om at gøre til den næste Momondo. I stedet for flybilletter sammenligner hjemmesiden priser på dagligvareområdet.

På Dinkurv.dk, som tjenesten hedder, har iværksætterne samlet de 35.000 dagligvarer, man kan købe hos danske onlinesupermarkeder som Nemlig.com, Coop Mad, Rema 1000, Osuma og snart BilkaToGo.

Den unge virksomhed gør entré på et marked, der stadig er forholdsvis beskedent herhjemme. Kun godt to pct. af det samlede dagligvareindkøb blev i 2017 foretaget online. Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv svarer det til et samlet marked på omkring 2,5 mia. kr.

Den største aktør er Nemlig.com, der har Bestseller-ejer og mangemilliardær Anders Holch Povlsen i ryggen som hovedaktionær – selskabet omsætter for ca. 1,3 mia. kr. Dagligvarer er dog et marked med hård priskonkurrence og høje forventninger til levering, så der er blevet investeret en del millioner, som er blevet brændt af undervejs.

Vi stryger videre mod endnu en investering.

1
Novo-ejer mister milliardbeløb på investering i iltudstyr

Novo Holdings har måttet se en milliardgevinst smuldre mellem hænderne. Jyllands-Posten har regnet sig frem til, at selskabet i løbet af de seneste otte måneder har tabt milliarder på en investering i det amerikanske medtechselskab, der producerer og sælger transportable iltmaskiner.

Selskabet har ramt en kursmæssig nedtur. 13. september kostede en aktie 287,6 dollar, i dag koster aktien blot 64,86 dollar.

Novo Holdings har ikke ønsket at kommentere historien over for Jyllands-Posten. Forudsætter man, at selskabet har fastholdt sin ejerandel på lige over 16 procent, løber tabet op i næsten 5,3 milliarder kr.

2
PKAs kunder kan ende med kartelbøde

Danica og PKAs fælles forsøg på at kapre de 20.000 pensionskunder i Salling Group kan ende med koste PKA en tocifret millionbøde. De to pensionsgiganter er blevet sigtet for at have brudt konkurrenceloven, efter de forsøgte at rotte sig sammen for at snuppe de mange kunder fra konkurrenten PFA. Det skriver Børsen.

De ansatte i Salling Group udgør en af de største pensionsordninger på det private arbejdsmarked og er dermed en guldgrube for ethvert pensionsselskab, eftersom der årligt strømmer omkring en halv milliard kr. gennem pensionsordningen.

Bejleriet til de mange ansatte har ifølge Børsens oplysninger fået bagmandspolitiet, SØIK, til at præsentere PKA for et bødeforlæg på 28 mio. kr. Såfremt PKA vælger at godtage bøden, vil der være tale om den største bøde, der er givet for overtrædelse af konkurrencelovgivningen på dansk jord.

Det bør investorerne holde øje med ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet

  • Formanden for SPD i Tyskland, Andrea Nahles, gik søndag af. Det øger risikoen for et tysk nyvalg og for at koalitionen mellem SPD/CDU bliver sprængt. Den forøgede spænding kan give en negativ europæisk aktiestart.
  • USAs præsident, Donald Trump, er i handelskrig med Kina. Han vil lægge told på mexicanske varer, såfremt Mexico ikke styrker indsats mod illegal indvandring til USA. Desuden roser han Brexit Party-leder Nigel Farage, samtidig med at Brexit nærmer sig den totale farce. Der er med andre ord masser af storpolitik at blive aktienervøs over.
  • Obligationsrenterne fortsætter med at falde. Investorerne betaler Danmark henholdsvis Tyskland 0,10/0,20 for at deponere deres penge i ti år, og i USA er renterne styrtdykket de seneste seks måneder og de tiårige renter nærmer sig 2,00 procent. Vil vi snart se en obligationsrente på en procent for de danske 30-årige realkreditobligationer?

Markederne lige nu:

Asian
Nikkei -1,1 pct.

Topix -1,0 pct.

Hongkongs Hang Seng -0,4 pct.

China Shanghai Composite -0,5 pct.

Indeksværdi klokken 05.35.