Business-overblik: Nedtur på aktiemarked koster Danmarks rigeste et ufatteligt beløb

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Coloplast-arvingen Niels Peter Louis-Hansen, Danmarks rigeste person, har siden årsskiftet tabt ufattelige 25 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik, der som altid klæder dig på fra morgenstunden med dagens vigtigste erhvervshistorier.

I dag skal du læse om, hvordan krigen i Ukraine kan blive værre for danske virksomheder end coronakrisen og en »forkrøblet« russisk økonomi.

Men vi lægger ud med et stort tab hos Asiens rigeste kvinde efterfulgt af næsten lige så dårligt nyt for Danmarks rigeste mand, Niels Peter Louis-Hansen.

Asiens rigeste kvinde mister halvdelen af sin formue på ejendom­skrise

Asiens rigeste kvinde, Yang Huiyan, har tabt over halvdelen af sin formue det seneste år.

Det skriver The Guardian.

Yang Huiyan, der er majoritetsejer i den kinesiske ejendomsgigant Country Garden, havde for et år siden en formue på 23,7 milliarder dollar, eller cirka 174 milliarder kroner.

Den er siden skrumpet med 52 procent eller 91 milliarder kroner, så Yang Huiyan nu er god for 11,3 milliarder dollar, der svarer til omkring 83 milliarder kroner.

Årsagen er den aktuelle kinesiske ejendomskrise, og særligt at de kinesiske myndigheder i 2020 begyndte at slå hårdt ned på gæld i ejendomssektoren.

Mindre danske virksomheder risikerer værre konsekvenser af krigen i Ukraine end coronakrisen

Der er risiko for, at krigen i Ukraine rammer landets mere end 250.000 mindre virksomheder langt hårdere end coronakrisen. Det er konklusionen i en undersøgelse fra Syddansk Universitet.

Det skriver Finans.

»Coronakrisen var selvfølgelig voldsommere for os som individer. Vi oplevede begrænsninger, tomme gader og tomme butikker, men de økonomiske konsekvenser af Ukrainekrigen kan meget nemt blive meget, meget større,« siger professor Kim Klyver, som er leder af forskningsprojektet, til erhvervsmediet.

Kim Klyvers forskning baserer sig på spørgeskemasvar fra et repræsentativt udsnit af mindre danske virksomheder, om hvad de forventer sig af krisen.

Resultaterne har vist, at 38 procent af danske små og mellemstore virksomheder i coronakrisens første bølge var såkaldte kriseofre, altså virksomheder, der oplevede omsætningsfald. Det er omtrent det samme antal virksomheder, der forventer et omsætningsfald som følge af Ukrainekrigen.

Men efter Ukrainekrigen udgør de stigende omkostninger en afgørende forskel, fortæller Kim Klyver. De stigende priser på energi og råmaterialer fra Ukrainekrigen rammer bredt.

Den russiske økonomi er »forkrøblet«

Og nu til artiklen bag dagens overskrift. The Telegraph skriver således, på baggrund af ny forskning fra det prestigefyldte universitet Yale, at Ruslands økonomi er »forkrøblet på alle niveauer«.

Forskerne fra det amerikanske universitet konkluderer, at importen er »kollapset«, og at produktion i landet er »gået fuldstændig i stå«.

Rusland har på grund af vestlige sanktioner mistet virksomheder, der stod for omkring to femtedele af landets samlede BNP, konkluderer forskerne. Og det ødelægger al fremskridt fra årtiers vestlige investeringer i landet.

Derfor er Ruslands økonomi og Kremls overblik over situationen i »meget, meget værre forfatning end den gængse opfattelse«, skriver forskerne fra Yale altså ifølge The Telegraph.

Danmarks rigeste mand taber 25 milliarder

Tidligere i år blev den danske Colopast-arving og milliardær Niels Peter Louis-Hansen Danmarks rigeste mand. Det skete, da han overhalede Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen på listen.

Men nu er hans formue skrumpet, skriver Finans. Niels Peter Louis-Hansens formue er nemlig faldet med knap 25 mia. danske kroner. Det svarer til en dyk på cirka en tredjedel af hans formue siden nytår.

Faldet i formue skyldes, at aktierne er faldet i selskaberne Coloplast og Ambu, hvor Niels Peter Louis-Hansen ejer store andele.

Finans har historien.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har i dag fokus på disse punkter:

Markedsstemningen fortsatte overvejende positivt, efter det amerikanske centralbankmøde onsdag. Det bliver interessant at dykke ned i den amerikanske centralbank Feds foretrukne mål for inflationen PCE, når tallene kommer senere og i dag og ikke mindst ECI (indekset for lønomkostninger) i USA. Disse tal er alle med til at forme centralbankens syn på den fremadrettede pengepolitik og er derfor relevante. Og sidst men ikke mindst får vi også både inflationstal og foreløbige BNP-tal for eurozonen.

På regnskabsfronten bliver det spændende at følge regnskaberne fra en række selskaber herunder Sony, AstraZeneca, BNP Paribas, Exxon og mange flere. Indtil videre har omtrent 40 procent af de amerikanske selskaber aflagt regnskab, så det er endnu for tidligt at konkludere på regnskabssæsonen. Men allerede nu kan man vist roligt sige, at den slet ikke har været så stærk, som vi for eksempel oplevede det sidste år. Men det var heller ikke vores forventning gående ind til regnskabsaflæggelserne.

I de tidlige morgentimer har vi fået den seneste redegørelse og forventninger til vækst og inflation fra Bank of Japan. Sidste måneds inflation i Japan steg med cirka 2,4  procent fra år til år, hvilket ikke er nær så højt, som vi aktuelt oplever i USA og Europa. Alligevel hviler alles øje på eventuelle indikationer om en smule strammere pengepolitik, men indtil videre har centralbanken holdt fast i deres lempelige pengepolitik, og det kommer de formentlig til at gøre en tid endnu, indtil lønvæksten kommer højere op. Fokus fra investorerne bør i løbet af i år skifte mod, hvem der overtager stafetten fra den nuværende centralbankchef Haruhiko Kuroda efter april 2023.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

Dow Jones: +1,03 procent

S&P 500: +1,21 procent

Nasdaq: +1,08 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.30:

Japan Nikkei: -0,23 procent

Hongkong Hang Seng: -2,30 procent

Kina CSI: -0,72 procent

Tak, fordi du læste med!