Business-overblik: Nationalbankdirektør opfordrer til politiske indgreb mod »bekymrende« boligmarked

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Nationalbankdirektør Per Callesen er bekymret over de stigende priser på boligmarkedet, og opfordrer nu til politiske indgreb. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen, og velkommen til tirsdagens Business-overblik, der som altid klæder dig ordentligt på med de største historier fra erhvervslivet.

I går eftermiddags startede forhandlingerne om videre genåbning af Danmark, da partilederne fra Folketingets partier mødtes kl. 15.00 for at blive enige om næste fase, som ifølge planen træder i kraft på fredag d. 21. maj. Kort efter midnat kunne de fortælle om en aftale, der genåbner Danmark på nær nattelivet.

Inden da var den store politiske dagsorden det meget omtalte besøg fra den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken.

Ekspert: Grønland giver dansk erhvervsliv fordel i USA

Antony Blinken gav nemlig pæne ord med på vejen til dansk erhvervsliv mandag, da han og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afholdt pressemøde:

»Danmark er en verdensleder inden for både grønne ambitioner og grøn teknologi, ikke mindst vindenergi,« lød det ifølge Dagbladet Børsen under besøget i København, og det kan ifølge dr. Dwayne Ryan Menezes, MA, ph.d., direktør, tænketanken Polar Research & Policy Initiative i London, give dansk erhvervsliv en fordel på det amerikanske marked, at man er en »arktisk supermagt« med Grønland, der giver en »stor politisk og diplomatisk fordel«.

»USA har netop, og langt om længe, varslet et svar på Kinas enorme infrastrukturprojekt, One Belt One Road. Med USAs afgørende interesser i Grønland vil det være naturligt, at man tilgodeser Danmark i forbindelse med præsident Bidens planer for investeringer i blandt andet infrastruktur og klima. I Danmarks sted ville vi arbejde på det,« siger Dwayne Ryan Menezes til Børsen.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Pensionsboss: Indfør beskatning af gevinster på bolig

Boligpriserne er steget voldsomt de seneste år, og derfor kommer Allan Polack, topchef for Danmarks største kommercielle pensionsselskab, PFA, nu med et kontroversielt forslag. Det skriver Berlingske.

Han advarer nemlig om, at boligmarkedet skaber ulighed mellem ung og gammel og frister danskerne til at optage for meget gæld. Derfor opfordrer han nu til at indføre beskatning af gevinster på boligmarkedet.

»Man må kigge på, hvordan man dæmper boligmarkedet, og det mest oplagte er, at man stiller spørgsmålet: Kan det virkelig være rigtigt, at gevinster på fast ejendom skal være skattefrie,« spørger han:

»Prøv at tænke på sådan nogle gamle tosser som mig, der har købt hus for 35 år siden. Det er jo fuldkommen latterligt, hvor mange penge, skattefrit, jeg ville få ud af at sælge det.«

Nationalbanken opfordrer politikere til indgreb på boligmarkedet

Boligmarkedet trækker også overskrifter hos Finans. Her kalder Nationalbankdirektør Per Callesen situationen på boligmarkedet »bekymrende«, og de kraftige prisstigninger får derfor Nationalbanken til at opfordre politikerne til at gribe ind med konkrete tiltag. Det skriver Finans.

Det drejer sig til gengæld om muligheden for at reducere adgangen til afdragsfrie lån og fjerne rentefradraget på boliglån. Desuden ser Per Callesen gerne, at man får indfaset den nye boligbeskatning, som allerede er vedtaget, men er udskudt til 2024.

»Det mest effektive og præcise er at få gennemført reformen af boligbeskatningen, fordi den vil ramme der, hvor priserne stiger mest. Derudover kan man diskutere, om det er klogt med forvridende forhold som et rentefradrag i en periode, hvor priserne stiger markant,« siger Per Callesen til Finans.

Hverken Nykredit, Danske Bank eller Nordea har nogen holdning til, hvordan politiske indgreb bør foretages, men alle tre finanskoncerner advarer om, at den type tiltag kan ende med at gøre ondt værre.

Justitsminister skal i samråd efter væltet stillads

Venstre hiver nu justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd for at få svar på, hvad der skete op til og efter, at Danmarks mest kendte stillads blev væltet. Advokaten for ejeren af stilladset kræver en millionerstatning af den danske stat, blandt andet på grund af manglende beskyttelse fra politiet. Det skriver Berlingske.

»Det virkede voldsomt provokerende for mig, da jeg i tv og i pressen kunne se, at der stod betjente og så på, mens mennesker rev stilladset ned,« siger retsordfører for Venstre Preben Bang Henriksen.

Han vil nu have svar på, hvor meget politiet vidste forud for stilladsvæltningen, hvor mange betjente, der var til stede på den pågældende decembermorgen og om flere kom til.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

PFA vil have flere aktier og færre statsobligationer

PFA har også fundet vej til Børsens forside tirsdag, hvor pensionsselskabet fortæller, at coronakrisen har ført til, at man vil gøre op med det klassiske syn på investeringer, hvor aktier er risikable, mens statsobligationer er sikre.

Investeringsdirektør Kasper Ahrndt Lorenzen, der styrer PFAs portefølje på over 700 milliarder kroner, mener nemlig, at aktier giver et sikkert afkast over tid – og at coronakrisen har gjort statsobligationer mindre sikre.

»Vi lærte i skolen, at det risikofrie aktiv var statsobligationer. De skulle helst være korte, men nogle må også godt have lidt længere løbetid, fordi det er det aktiv, man bruger til at afdække en garanti, og de må også gerne være tyske, fordi det borger for kvaliteten. Det har ændret sig lidt under coronakrisen, for der bliver godt nok udstedt mange statsobligationer, og budgetdisciplin er røget,« siger han og tilføjer, at det er vigtigt, at PFA får »balanceret vores aktierisiko op«.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag fokus på disse tre punkter:

1. Inflation eller ej? Det er det store og gode spørgsmål for investorerne. SSelvomde foregående ugers inflationsspøgelse er sendt lidt i baggrunden og ikke er investeringstydelig, lurer det lige under overfladen og kan igen dukke op når som helst. Det holder investorerne dagligt et vågent øje med.

2. Elon Musk bliver ved med at holde Bitcoin og dens investorer i skak. Prisen og investorerne danser efter Elon Musks pibe og hans udtalelser, og han er ikke kun blevet symbolet på Tesla, men også verdens betydeligste finansielle influencer for kryptoinvestorer. Hvad gør og siger Elon Musk i dag?

3. AMBU-aktien tog mandag endnu et sving i volatilitets-møllen med udsving på 10 procent indenfor dagen. De store kursudsving vidner om, at der efter sidste uges let skuffende regnskab stadig er »løst« aktiemateriale, som ikke har fundet sine ben at stå på og porteføljer at passe ind i. Kommer der mere ro på og bedre balance i dag?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones: -0,16 procent
  • S&P 500: -0,25 procent
  • Nasdaq: -0,38 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.00:

  • Japan Nikkei: +2,21 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,33 procent
  • Kina CSI: +0,08 procent