Business-overblik: Møbeldesigner brager frem midt i en coronatid

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Vestas og Ørsted kritiseres for at få produceret tonstunge vindmølletårne af kinesisk stål og fragtet til Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens Business-overblik.

Som altid klæder vi dig på med dagens erhvervshistorier fra morgenstunden. I dag skal det blandt andet handle om Claus Meyers amerikanske drøm i New York, som coronapandemien har sat en stopper for.

Og så møder Vestas og Ørsted kritik for at fragte vindmølletårne lavet af kinesisk stål fra Asien til Europa.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Vi begynder med et forslag fra fagforbundet Dansk Metal, der skal hjælpe med at skaffe arbejdskraft. God læselyst!

Dansk Metal: Virksomheder skal have lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft

En lang række brancher skriger på arbejdskraft. Presset for at finde flere hænder – også i industrivirksomhederne – er nu så stort, at formand for Dansk Metal, Claus Jensen, mener, at det skal gøres lettere at hente folk i udlandet og få dem i arbejde i Danmark.

Ifølge Danmarks Statistik melder 36 procent af industrivirksomhederne, at mangel på arbejdskraft er en begrænsning i produktionen. I Børsen foreslår Dansk Metal, at man gør det lettere for virksomheder, som tager et socialt ansvar, ansætter lærlinge, sørger for efteruddannelse og har en velfungerende seniorpolitik, at hente udenlandsk arbejdskraft.

»Virksomheder der tager et socialt ansvar skal have en særlig fordel i forhold til nemmere og hurtigere at kunne få indrejst udenlandsk arbejdskraft. Det kan være i form af en særlig ordning, der gør det lettere at få indrejst udenlandsk arbejdskraft uden for EU,« siger Claus Jensen til avisen.

Læs Dansk Metals forslag i Børsen her.

Coronakrisen slukker Meyers amerikanske drøm

Kok og iværksætter Claus Meyer havde en drøm om at berige storbyen New York med en nordisk food hall.

Men drømmen er endegyldigt slukket, og i dag står madboderne tomme og den milliondyre infrastruktur er ubrugt. Det skriver Berlingske.

I 2015 drog Claus Meyer med sin familie til New York for at opbygge madboderne og en gourmetrestaurant på et af Nordamerikas mest befærdede steder, The Vanderbit Hall på Grand Central Station.

I 2018 måtte han dog tage skuffet hjem igen, da projektet aldrig blev en økonomisk succes. Claus Meyer overlod driften til sin amerikanske partner. Til sidst rullede coronapandemien ind over hele verden sidste forår, og projektet røg med i faldet.

»Coronapandemien og nedlukningen betød, at vi lukkede helt ned for vores food hall i New York. Der var ingen kompensationsordninger i forhold til husleje og medarbejdere. Vi havde knap 300 ansatte og en fast årlig husleje på 20 millioner kroner,« siger Claus Meyer.

Det kan mærkes på egenkapitalen i selskabet Claus Meyer Holding, som er blevet nedbarberet med knap 40 procent.

Claus Meyer er nu tilbage i Danmark, og til Berlingske fortæller han, at madvirksomheden Meyers står klar med en ny og ambitiøs klima- og bæredygtighedsstrategi.

»Det er forholdsvis nemt at sige, at vi for eksempel vil være CO2-neutrale på et tidspunkt. Men det var først, da vi havde en løsning på, hvordan vi kunne måle det, at vi turde sætte os nogle målsætninger. For når vi kan måle det, kan vi også se vejen derhen,« siger administrerende direktør i Meyers,  Jesper Uggerhøj.

Læs artiklen her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Overskuddet banker i vejret hos møbelproducent

Selvom vi har været gennem en coronakrise, går det rigtig godt hos den familieejede møbelvirksomhed Montana Furniture, der ligger i Haarby på Fyn. Virksomheden har netop leveret det bedste resultatet nogen sinde. Direktør og hovedaktionær Joakim Lassen kalder det for et »jubel år«. Det skriver finans.dk.

I regnskabsåret 2020/2021 har virksomheden omsat for 300 millioner kroner og har fået et overskud på 37 millioner kroner. Det skal ses i lyset af, at overskuddet år før kun var på 4,7 millioner kroner.

Ifølge Joakim Lassen skyldes den store fremgang, at virksomheden med en ny digital strategi er blevet meget bedre til at skabe synlighed om sine produkter. Samtidig har coronakrisen og et øget kontraktsalg været med til at skabe en større omsætning.

Joakim Lassen fremhæver, at han er specielt glad for resultatet, fordi det ikke kun skyldes corona, men også fordi virksomheden har fået 75 nye forhandlere og forbedre omsætningen med 25 procent til 30 procent.

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har haft det svært i de seneste ti år,« siger Joakim Lassen.

Danmarks grønne kæmper kritiseres for at fragte kinesisk stål hele vejen til Europa

Vindgiganten Vestas og energimastodonten Ørsted kritiseres nu for at se stort på klimaet i jagten på lave omkostninger.

En række danske underleverandører til vindmølleindustrien peger ifølge Finans på, at de grønne kæmper udnytter adgangen til statsstøttet kinesisk stål i produktionen af gigantiske vindmølletårne. Kinesisk stål har lave omkostninger, til gengæld er fragten fra Asien CO2-tung.

»Det kan kun være fordi, man er presset indtjeningsmæssigt, at man gør det, for det er bestemt ikke noget, der pynter på virksomhedens bæredygtige aftryk,« siger aktieanalytiker i Sydbank Jacob Pedersen, som har fulgt vindmøllebranchen i årevis.

Både Vestas og Ørsted har bekræftet til Finans, at de bestiller tårne fra Asien. Vestas afviser at stille op til interview, men oplyser at 70-80 procent af vandselskabets tårne kommer fra europæiske producenter.

Hos Ørsted forsikrer man, at man har fokus på at nedbringe CO2-udledningen fra transporten. Samtidig peger Filip Engel, direktør for bæredygtighed, på, at det er nødvendigt at se mere nuanceret på klimadebatten:

»Jeg tror, det er vigtigt, at man kommer væk fra den gamle måde at tænke klimahandling på, hvor det hurtigt bliver et spørgsmål om, om man kan finde et sted i en virksomhed, hvor der er udledninger og så vurdere, om det er et problem eller ej,« siger han til Finans.

EU har tidligere forsøgt at bekæmpe importen af kinesisk stål med straftold for at undgå prisdumping. Problemet er dog, at når det kinesiske stål først er blevet lavet til et tårn, så gælder toldmuren ikke længere. Derfor kæmper danske og europæiske tårnproducenter for at få indført tolden på de kinesiske tårne.

Dystert år for aktionærerne i Danske Bank

Danske Banks aktiekurs er steget med under seks procent i løbet af året. Hos ærkerivalen Nordea ser billedet noget anderledes ud med en stigning på 58 procent siden årsskiftet.

Danske Bank-aktien har også haft en dårlig udvikling sammenlignet med gennemsnittet blandt de europæiske bankaktier, som har set en stigning på 26 procent. Det er kun Grønlandsbanken, der har klaret sig dårligere. Det får analytiker Mads Thinggaard fra investeringsbanken ABG Sundal Collier til at udtale i Børsen:

»I øjeblikket kan man ikke rigtigt pege på noget, der går godt for Danske Bank. De kører på den sjette topchef på mindre end ti år, og det er ikke godt for styringen af forretningen, både når det gælder indtægter og omkostninger. Hertil kommer, at banken mærkbart taber markedsandele i Danmark, og at der fortsat er meget store udestående spørgsmål i forhold til deres hvidvasksag,« siger han.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har noteret sig disse tre punkter på dagens program:

  • Efter en uge med fald på aktiemarkederne stabiliseredes udviklingen i går, og flere børser lukkede i grønt. Der var ganske få nyheder til at flytte nålen for investorerne, udover de fortsatte nyheder fra Kina om reformnedslag, herunder gårsdagens nyhed om opsplitningen af Alipay. Og nu hvor vi er ved tech-virksomhederne, så bliver det interessant at følge det særlige event Apple afholder senere i dag. Det er tidligere blevet brugt til at afsløre nye iPhones. Hvis man lytter på vandrørene, så ventes Apple dog ikke at komme med omfattende ændringer til de nuværende modeller på dagens event.
  • De amerikanske inflationsdata lander kl. 14.30 i dag, og tallene er særligt relevante i lyset af næste uges møde i den amerikanske centralbank Fed. Centralbanken opererer efter to målsætninger nemlig et inflationsmål og et mål for arbejdsmarkedet som styringsmekanismer for pengepolitikken. Centralbanken har dog indikeret, at det på nuværende tidspunkt ikke er lav inflation, der er problemet, men snarere at de holder øje med den økonomiske genopretning i arbejdsmarkedet, hvor den seneste arbejdsmarkedsrapport kom ud svagere end ventet. Inflationen (CPI) ventes at komme ud på 5,3 procent i forhold til sidste år og relativt til sidste måneds data på 5,4 procent, så er det en smule aftagende, men stadig højt.
  • Investorerne følger nøje eventuelle nyheder fra diskussionerne blandt demokraterne om den mulige finanspolitiske pakke i USA. Af præsident Joe Biden er denne annonceret til 3.500 milliarder dollar kendt som den »bløde« pakke indeholdende for eksempel understøttelse til husholdningerne, uddannelsessystemet og den grønne omstilling. Det skal ses relativt til den anden »hårde« infrastrukturpakke, som går til veje, broer, vandforsyning mv., som er så godt som vedtaget. Biden forsøger at få denne pakke vedtaget som en del af budgetforhandlingerne, og efter sigende kan nyhedsstrømmen begynde at tage til i løbet af ugen, efterhånden som flere underkomiteer får udarbejdet det juridiske grundlag for aftalen.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones: +0,76 procent

S&P 500: +0,23 procent

Nasdaq: -0,07 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.45:

Japan Nikkei: +0,44 procent

Hongkong Hang Seng: -0,05 procent

Kina CSI: +0,05 procent