Business-overblik: Minister vender i barselsspørgsmål

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) åbner Pride Cup på Islands Brygge i København onsdag den 14. august 2019.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

God-torsdag-morgen.

Her er dagens overflyvning af de vigtigste nyheder i erhvervsverden på en af de sidste sommerdage (ifølge kalenderen i hvert fald) i 2019.

1
Tvang eller ikke-tvang

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) har slået ind på ny kurs i spørgsmålet om øremærket barsel. I forrige uge gjorde Mogens Jensen det gældende i et interview med Politiken, at han var modstander af »tvang«, når det handlede om at fordele barslen mellem far og mor. Af samme grund ville ministeren søge dispensation til fritagelse fra det EU-direktiv, som blev vedtaget i foråret, og som byder, at mænd skal tage to måneders barsel.

Den melding mødte kras kritik fra flere steder, og onsdag aften meddelte ministeren så på Twitter, at han har tænkt sig at overholde direktivet.

»For at udrydde alle misforståelser: regeringen vil overholde og implementere direktivet om forældreorlov. Men vi skal videre med generel ligedeling af orlov med størst mulig fleksibilitet for familien,« skrev ministeren onsdag aften uden at gøre klart, hvilke misforståelser der mon er tale om.

2
Investorer dropper retssag mod tidligere OW Bunker-direktør

Kent Larsen, der i en kort periode var økonomidirektør i OW Bunker, slipper for en retssag om hans rolle i nu konkursramte danske virksomhed. En række institutionelle investorer med PFA Pension i spidsen har opgiver en erstatningssag imod ham, skriver Finans.

Det bekræfter både hans advokat, Christian Hindkjær, og Rasmus Bessing, der er direktør i PFA Asset Management.

»Vi har haft en omfattende skriftsveksling i sagen, og vi mener ikke længere, at der er et grundlag for at videreføre sagen imod ham. Derfor har vi hævet sagen, så han får en fair chance for at komme videre med sit liv,« siger Rasmus Bessing.

Hverken han eller Christian Hindkjær vil gå ind i de nærmere detaljer, og Rasmus Bessing understreger, at sagen fortsætter med »uformindsket styrke« imod de øvrige, der er stævnet i sagen.

Kent Larsen blev økonomidirektør i OW Bunker den 3. oktober 2014 og nåede således kun at sidde på posten i en måned, inden den børsnoterede virksomhed gik konkurs i november 2014.

Der er anlagt en række erstatningssager mod bl.a. den tidligere ledelse, den tidligere bestyrelse, kapitalfonden Altor, revisionsfirmaet Deloitte og investeringsbankerne Carnegie og Morgan Stanley.

3
Mangel på penge hæmmer danske biotekselskaber

Mange danske biotekselskaber drømmer om at følge i sporene på hjemlige succeser som Novo Nordisk og Genmab.

Men der mangler kapital til, at det kan lade sig gøre, mener Hans Schambye, formand for brancheforeningen Dansk Biotek, skriver Børsen torsdag.

»Den danske bioteksektor har et presserende behov for en ny venturekapitalfond, der fokuserer på life science,« lyder det fra Hans Schambye.

Han mener, at der er for lidt kapacitet i de hjemlige fonde til at gøde nye selskaber.

Fonde som Novo Seeds, Lundbeckfond Emerge og Sunstone Capital bærer sammen byrden med at finansiere helt unge biotekselskaber og skaffe udenlandske investorer.

Hos Novo Seeds tvivler ledende partner Søren Møller på, at kapacitet er hindringen, men han synes, at det vil være godt for økosystemet, hvis der kommer flere fonde med forskelligt fokus.

 

Her er 3 ting, investorerne bør følge idag

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, giver sit bud på tre ting, der bør blive holdt øje med i dag:

  • Der kommer danske og tyske arbejdsløshedstal. Især det sidstnævnte vil have investorernes opmærksomhed. Den tyske økonomi er under vækstmæssig afkøling og oplevede negativ vækst i 2. kvartal. Investorerne kigger efter, om den udvikling begynder at sætte sig i beskæftigelsestallene?
  • Sydbanks halvårsregnskab var som forventet skuffende. Alligevel blev aktien sablet yderligere ned med 13 pct., selv om aktien siden toppen allerede var noget mere end halveret. Advarselslamperne blinker hos investorerne, men det ser indtil videre ikke ud til, at det samme gælder hos ledelse og bestyrelse. Prisfastsættelsen er nu så lav, at investorerne må antages at frygte, at indtjeningsevnen kommer ned i et faretruende niveau.
  • Aktierne svinger mellem dur og mol, med en overvægt til den mistrøstige side. Der er stadig mere at frygte, end der er at glæde sig over, og under overfladen kan man få indtrykket af, at næste gang kineserne siger »no« til Trump eller slet ikke siger noget, kan der komme en større korrektion.

Markedet lige nu

Japan Nikkei 225: -0,3 pct.

Hongkong Hang Seng:  -0,2 pct.

Kina Shanghai Composite: -0,7 pct.

Sydkorea Kospi: -0,2 pct.