Business-overblik: Minister slår ned på minusrenter i bankerne

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) opfordrer bankerne til ikke at udbrede minusrenter på indestående til flere kunder, end det er tilfældet på nuværende tidspunkt. Han understreger dog, at det er noget, bankerne selv bestemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens Business-overblik, hvor du som altid bliver opdateret på dagens store erhvervshistorier. Vi skal i dag forbi en sag om skatte- og momssvindel. Vi skal også høre om en række anbefalinger til, hvordan Danmark bliver verdens bedste iværksætterland, men vi begynder i den norske hovedstad, Oslo.

Norsk hotelkonge i kamp om coronaerstatning

Den norske hotelkonge Petter Stordalen og hans selskab Strawberry Group, der ejer hotelkæden Nordic Choice, kæmper i øjeblikket en hård kamp ved retten i Oslo om en coronaerstatning. Vinder hotelkongen, kan han ende med at få tæt på en milliard kroner i erstatning. Taber han, får han ikke en krone. Det skriver Dagbladet Børsen.

Sagen går ud på, at Petter Stordalen og Strawberry vil have erstatning fra forsikringsselskabet Codan: »Hvorvidt Strawberry-koncernen har dækning for epidemisk udbrud eller ej,« hedder det fra Mads Breder Koch, finansdirektør i Strawberry Group, til Børsen i et skriftligt svar. Han fremhæver samtidig, at Codan ikke vil betale nogen erstatning. Codan vil ikke udtale sig om sagen.

Sådan bliver Danmark verdens bedste iværksætterland

Med Le Gammeltoft, stifter af og direktør for Heartbeats, og Brian Mikkelsen, administrerende direktør for Dansk Erhverv, i spidsen kommer et panel af iværksættere nu med en række råd om, hvordan Danmark bliver verdens bedste iværksætterland. Det skriver Berlingske.

Panelet har 12 råd til regeringen. Det drejer sig blandt andet om aktier til medarbejdere, bedre barselsvilkår og et lønklippekort, hvor iværksættere skal kunne søge om løn i op til fem måneder i opstartsfasen. Panelet anbefaler også, at flere børn og unge skal lære om iværksætteri.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Minister opfordrer til at stoppe med minusrenter

Nu er det nok med, at landets banker giver de private danske kunder minusrenter, hvis de har et stort indestående i banken. Flere og flere banker har indført, at man skal betale minusrenter, hvis man har et indestående på mere end 100.000 kroner. Jyske Bank og Sydbank vurderer samtidig, om loftet skal være endnu lavere. Men erhvervsminister Simon Kollerup (S) opfordrer til, at bankerne ikke strammer skruen yderligere. Det skriver Dagbladet Børsen.

»Jeg håber ikke, at bankerne over en bred kam sætter grænserne for negative renter længere ned. Jeg synes virkelig, at bankerne skal overveje nøje, om det er nødvendigt at opkræve negative renter hos kunder med relativt små indeståender,« hedder det fra ministeren i en skriftlig kommentar til Børsen.

Han understreger dog samtidig, at det er bankerne selv, der bestemmer, hvilke kunder som bliver ramt af minusrenter.

Politisk flertal vil have strammet grebet om økonomisk kriminalitet

Det skal være sværere at begå økonomisk kriminalitet. Skatteminister Morten Bødskov (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) bliver kaldt i samråd. Det sker efter afsløringer af, hvordan en direktør for et firma involveret i moms- og skattesvig i millionklassen i årevis har kunnet fortsatte som direktør i andre virksomheder. Det skriver Finans.dk.

De pågældende virksomheder er i dag konkurs og har efterladt moms- og skattegæld på op imod 100 millioner kroner.

»Som det er nu, er maskerne så store i kontrolnettene, at svindlerne tilsyneladende uden problemer kan svømme igennem. Det skal vi have stoppet. Og det er noget, som vi vil tage fat på. Det er ganske enkelt for dyrt at lade være,« siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, til Finans.

Tre forhold, som investorerne skal være opmærksomme på i dag

Her er, hvad Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, holder øje med tirsdag:

  • Storbritannien har været relativt hårdt ramt af coronakrisen, blandt andet på grund af sin lidt laissez faire-tilgang til smittespredningen i starten af pandemien. I dag, onsdag, vil den britiske regering fremlægge sin genstartsplan for økonomien, som forventes at være omkring fem milliarder pund. Formålet er at hjælpe de virksomheder, som er blevet hårdest ramt af de strenge restriktioner, som landet på det seneste har indført, herunder hoteller og pubber. I Storbritannien håber man, at håndsrækningen vil understøtte virksomhederne, indtil de sidste restriktioner forventes at blive løftet i slutningen af juni. Målt i danske kroner ligger det britiske indeks FTSE 100 stadig 15 procent under niveauet fra inden coronakrisen. Til sammenligning ligger det brede europæiske indeks STOXX 600 cirka 1,5 procent under. Der er som bekendt ikke mange pubber noteret på børsen i London. Alligevel bliver det interessant at se, helt præcis hvordan den britiske regering skal redde nogle af de hårdest ramte sektorer ud af krisen.
  • Den amerikanske centralbank, Fed, udgiver sin »Beige Book«, der, som navnet måske angiver, har et beigefarvet omslag. Mere vigtigt er indholdet. Bogen tager nemlig temperaturen på den amerikanske økonomi baseret på kvalitativ information fra forskellige distrikter i USA. Den bliver udgivet otte gange årligt og er en af de informationskilder, som Fed bruger som input til sine pengepolitiske beslutninger. Derfor er det ikke uden betydning, om bogen reflekterer den økonomiske bedring, som de amerikanske nøgletal synes at pege mod.
  • Blandt regnskabssæsonens rosiner i pølseenden finder vi blandt andet Prudential, Dollar Tree, Persimmon og Vivo Energy.

Markederne i dag

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -0,46 procent
  • S&P 500: -0,81 procent
  • Nasdaq: -1,69 procent

Asien – indeks onsdag kl. 6.15:

  • Japan Nikkei: +0,22 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,65 procent
  • Kina CSI: +1,40 procent