Business-overblik: Milliarder af danske pensionspenge investeres fortsat i sort olie

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Pensionsselskaberne vil gerne vise den grønne linje, men de investerer fortsat stort i selskaber, der leder efter ny olie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

Læs om, hvordan Danske Banks omdømme trods de mange møgsager ifølge eksperter sagtens kan blive værre, at Bagmandspolitiet nu er blevet trukket ind i sagen om et kæmpekollaps i et dansk teknologifirma, at milliarder af danske pensionspenge fortsat investeres i kul, olie og gas, og – her først – at erhvervslivet får sværere ved at finde de ansatte, de har så hårdt brug for.

Erhvervsliv får sværere ved at finde ansatte

Efter at have været underlagt en eller anden form for nedlukning de seneste to år ser hotel- og restaurationsbranchen frem til at åbne dørene til den kommende sommersæson.

Til det kommer branchen ifølge brancheorganisationen Horesta til at skulle finde 21.500 medarbejdere til juli. Det skriver Børsen.

Men med den historisk lave ledighed og høje efterspørgsel på arbejdskraft kan det blive svært. Seneste tal fra december viser, at der kun er lidt over 70.000 ledige personer.

»Det er jo dybt frustrerende, at man som et erhverv, der allerede har været i undtagelsestilstand i to år på grund af covid-19, ikke kan finde den arbejdskraft, der skal til for at genskabe omsætningen,« siger direktør fra brancheorganisationen Horesta Jannick Nytoft til Børsen.

Danske Banks omdømme kan sagtens blive værre

Det er ikke en formildende omstændighed, at Danske Banks image allerede har fået flere ridser de seneste år. Når der dukker nye fortidssynder op til overfladen, skader det bankens omdømme yderligere.

Det fortæller eksperter til Berlingske, efter både næstformanden i bestyrelsen og den måske kommende formand er kommet i mediernes søgelys.

»Man skal aldrig læne sig tilbage og sige: Så fik vi forhåbentlig styr på det! Det er rigtig farligt. Det ved alle, der arbejder med kriser,« siger professor ved Institut for virksomhedsledelse på Aarhus Universitet Finn Frandsen.

I sidste uge kunne Børsen for eksempel berette, at Martin Blessing, der er indstillet til at overtage formandsposten efter Karsten Dybvad, har en hvidvaskbøde med i bagagen fra sin tid som administrerende direktør i tyske Commerzbank.

Børsen har ligeledes skrevet om, at netop Commerzbank, som Blessing var administrerende direktør for mellem 2008 og 2016, af tyske myndigheder er blevet mistænkt for at have deltaget i svindel med udbytteskat.

Også næstformanden Jan Thorsgaard Nielsens fortid er blevet endevendt. I sidste uge skrev Politiken og TV 2 om næstformandens forbindelse til TDC. Han havde et medansvar for transaktioner i fem kapitalfondes ejerskab af TDC, som Østre Landsret har fastslået var misbrug af skatteregler, skrev Politiken.

Og det er et problem for Danske Bank, at der igen og igen dukker nye sager op, lyder det fra Claus Jørgensen, kommunikationsrådgiver i Renommé Kommunikation.

»Problemet er, at sagerne opstår i kølvandet på hinanden. Lige når man tror at have ryddet op, kommer en ny sag. Det rokker ved Danske Banks troværdighed og bevirker, at man ikke kan komme ud af spiralen,« siger han.

Milliarder af danske pensionspenge investeres fortsat i sort olie

Selvom de danske pensionskasser gerne vil være grønne, er der alligevel investeret 46 milliarder kroner af danskernes pensionsmidler i virksomheder, der tjener penge på kul, olie og gas.

Det viser den første samlede og omfattende kortlægning af 16 danske pensionsselskabers investeringer foretaget af Mellemfolkeligt Samvirke, skriver Finans.dk.

»Når man ved, at vi skal nedskalere vores forbrug af fossile brændstoffer drastisk, bliver det helt absurd, at de danske pensionskasser investerer 46 milliarder kroner i disse fossile firmaer,« siger Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, til Finans.

De 22 milliarder kroner ligger i selskaber, som stadig leder efter ny olie. PFA er den største investor i fossile selskaber med 10,6 milliarder kroner efterfulgt af Danica Pension med 6,3 milliarder og Pension Danmark med 4,4 milliarder.

Christian Storm Schubart, der er PFAs chef for bæredygtige investeringer, kritiserer, at rapporten ikke kommer ind på, at de fossile selskaber håndterer klimaomstillingen på forskellige måder.

Bagmandspolitiet kaldt ind efter kollaps i teknologifirma

Fodboldkoryfæer som Bjarne Goldbæk og Niclas Jensen var ligesom Lagkagehuset-stifter Ole Kristoffersen og shippingmilliardær Johan Wedell-Wedellsborg taberne, da det på overfladen så lovende teknologifirma ACT. Global viste sig at være et luftkastel.

Regnskaberne var pustet op, og virksomheden endte med at gå konkurs. Gælden er på over 500 millioner kroner, og Erhvervsstyrelsen har nu meldt sagen til Bagmandspolitiet, skriver Berlingske.

Det var håbet om at score den store gevinst, der fik de mange til at investere i teknologifirmaet, ledet af iværksætteren Carsten Jensen, som havde opfundet et tilsyneladende genialt sprayprodukt baseret på nanoteknologi til bekæmpelse af bakterier.

»Jeg føler mig snydt,« siger fodboldlegenden Henrik 'Store' Larsen i dag til avisen.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med disse tre ting mandag:

  • Alles øjne er overordnet på geopolitikken. Er der diplomatiske fremskridt, eller øges risikoen for, at Rusland går over stregen og over grænsen og invaderer Ukraine, er dagens altoverskyggende spørgsmål.
  • De amerikanske aktier faldt tungt fredag på Rusland/Ukraine-konflikten. Hvor stor en effekt får de på de danske aktier, når handlen starter?
  • Investorerne kan/bør holde øje med udviklingen i den amerikanske dollar og de 10-årige renter for at få en idé om, hvorvidt aktiesituationen med hensyn til Rusland/Ukraine eskalerer eller deeskalerer.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -1,43 procent
  • S&P 500: -1,90 procent
  • Nasdaq: -2,78 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -2,05 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,38 procent
  • Kina CSI: -0,90 procent

Tak, fordi du læste med!