Business-overblik: Milliardærfamilie satser kæmpebeløb på iværksættere

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Ejerne af vinduesgiganten Velux gør klar til at skyde store penge i iværksættere med bæredygtige løsninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til ugens første morgenoverblik fra Berlingske Business.

Læs blandt andet om, hvordan produkter fra masser af danske virksomheder kopieres, hvordan en dansk milliardærfamilie nu satser et kæmpe beløb på iværksættere, og hvordan en kendt serieinvestor fra »Løvens hule« tjente rekordmeget sidste år. Men først får du overblikket over, hvordan briterne bliver væk efter Brexit, hvilket koster Danmark dyrt.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Følg Morgenposten på mobil

Briterne siger nej til Danmark – milliardregning fra Brexit på vej til danskerne

Den udenlandske arbejdskraft er i stor stil vendt tilbage til Danmark efter coronakrisen. Men det gælder ikke briterne, som tidligere har været den mest givtige udenlandske arbejdskraft for Danmark. Efter Brexit er det blevet for besværligt. Det skriver vi her på Berlingske.

Nye beregninger viser, at den udenlandske arbejdskraft giver et løft i vores samlede produktion på 200 milliarder kroner. Det svarer til lidt under ti procent af vores bruttonationalprodukt, og den danske statskasse nyder også godt af den arbejdskraft, der kommer udefra. De bidrager med en netto skatteindtægt på 15 milliarder kroner om året.

Men nu er antallet af briter, der ønsker at arbejde i Danmark, gået helt i stå, og det giver et alvorligt minus her i landet.

Problemet er, at briterne efter Brexit skal regnes for at være udenlandsk arbejdskraft fra tredjelande og ikke EU. Det betyder, at vejen til et job i Danmark bliver uhyre snørklet og fyldt med besværlige regler.

Det bekymrer Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen.

»Den udenlandske arbejdskraft er en gigantisk overskudsforretning, og vi går glip af ordrer og vækst, hvis vi ikke får den nødvendige udenlandske arbejdskraft. Hvis man har lyst til at arbejde i Danmark. burde man være velkommen. Det er win-win,« siger han.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Hver fjerde virksomhed bliver kopieret

Hver fjerde virksomhed i EU og hele 38 procent i Danmark mener at have fået deres varer kopieret, men mange tør ikke tage kampen op. Nu kræver iværksætterorganisationen SMVdanmark erstatningerne hævet og mulighed for fri proces som hjælp til at føre sager mod kopisterne.

Det skriver Berlingske.

Barbara Bentzen og Ida Krause, som designer eksklusive badekåber, er blandt de mange erhvervsdrivende, hvis produkter bliver kopieret.

»Vi brugte flere hundrede tusinde kroner på en sag, som vi ikke rigtigt fik noget ud af. Og så begyndte der hurtigt at komme flere og flere eksempler, hvor vi mener, at vi er blevet kopieret. I nogle tilfælde af store danske kæder, som har lavet en billig udgave, der lægger sig tæt op af vores. I andre tilfælde af store danske designbrands, som, vi mener, har kopieret både vores styles, farvepaletter og prispunkt,« siger Barbara Bentzen, som sammen med Ida Krause driver Nordbaek.

Vicedirektør i SMVdanmark, Mia Amalie Holstein, fastslår, at små virksomheder »har sindssygt svært ved at komme efter de store«.

»Det er også et problem for Danmark. Hvis vi har et samfund, hvor ens idé nemt bliver stjålet, så holder vi op med at opfinde ting,« siger hun.

Milliardærfamilie satser kæmpebeløb på iværksættere

Milliardærfamilien Kann-Rasmussen, der står bag vinduesstorproducenten Velux, gør som andre af Danmarks mest velpolstrede familier og lancerer sin egen investeringsfond med en milliard kroner i kassen.

Det skriver Børsen.

Fonden Kompas bliver en af de største, danske enkeltfonde, og VKR Holding skal i de næste ti år bruge pengene i Europa, Israel og USA til at investere i 20 iværksættervirksomheder, der kan levere bæredygtige løsninger inden for software eller hardware til byggebranchen.

»Vi mener, at vi har en forpligtelse til at være med til at præge udviklingen i byggebranchen i en mere bæredygtig retning, og så vil vi selvfølgelig også gerne have et finansielt afkast af vores investering,« siger Mads Kann-Rasmussen, tredje generation i familieimperiet og administrerende direktør for VKR Holding, til avisen.

Pandora-milliardæren Winnie Liljeborg lancerede i 2013 investeringsfonden North-East Venture, og Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen stiftede i 2018 fonden Investo Capital.

Tv-kendt serieinvestor hentede sidste år kæmpe millionbeløb

Mens 2020 for flere virksomheder vil blive husket som et år med økonomiske udfordringer, ser det anderledes ud for den nordjyske investor Jacob Risgaard, der er kendt fra DR-programmet »Løvens Hule«.

I det nyligt offentliggjorte regnskab for Risgaards holdingselskab, JR Holding ApS, står det klart, at selskabet har opnået et resultat for året på næsten 128 millioner kroner. Det skriver Finans.

Dermed ender nordjydens selskab en egenkapital på over 155 millioner kroner.

Ifølge Finans kan forklaringen på det rekordhøje regnskabsår ligge i, at Anders Holch Povlsen, der er ejer af og direktør for tøjkæden Bestseller, købte sig ind i Entertainment Trading A/S, hvor virksomheden Coolshop, der er ejet af Jacob Risgaard, hører ind under.

»Man må jo sige, at når man er en dreng, der siden 1996 har arbejdet i onlinebranchen, så har det nok ikke været det værste år, nu når hele verden var tvunget til at lukke,« siger tv-løven til Finans og understreger, at de mange penge skal ud at arbejde igen.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea udpeger her tre ting, som man bør holde øje med mandag:

  • Det har været en begivenhedsrig weekend, som markederne vil bruge mandagen på at indprise. Blandt andet skal de forholde sig til Bidens 1.750 milliarder dollar store pakke, som sent fredag blev sendt gennem Repræsentanternes Hus, hvilket var med til at sende Nasdaq i ny rekord. Coronasituationen i Europa er forværret over weekenden, og nye tiltag for at begrænse smitten kan have økonomiske konsekvenser. Endelig advarede Bank of England-chefen om en usikker økonomisk situation, og at rentestigninger ved centralbankens decembermøde ikke er en selvfølge.
  • Vi vil alle gerne lægge pandemien bag os, det samme gælder videokonferenceplatformen Zoom. Virksomheden aflægger regnskab i dag, og fokus vil være på, om Zoom kan udvide sin forretning, nu hvor flere er fysisk på arbejde. Et bud på cloud computing-virksomheden Five 9 gik i vasken for Zoom, som nu skal forsikre investorerne om, at der er en alternativ plan som kan garantere indtjeningen i en post-coronatid.
  • På makrofronten får vi tal for aktivitetsniveauet i USA i oktober, og de foreløbige forbrugertillidstal for Eurozonen for november.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -0,75 procent
  • S&P 500: -0,14 procent
  • Nasdaq: +0,40 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: +0,10 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,63 procent
  • Kina CSI: +0,47 procent