Business-overblik: Mette Frederiksen i kovending: Vil have flere ind på arbejdsmarkedet

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Socialdemokratiets store slagnummer, en tidligere pension til »Arne«, forventes at trække 10.450 ud af det danske arbejdsmarked. Det vil statsministeren rette op på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til de vigtigste erhvervsnyheder denne tirsdag morgen.

I dag skal det blandt andet handle om den ikoniske designvirksomhed Georg Jensen, ligesom EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, svarer igen på regeringens kritik af EU i striden om hjælpepakker.

Vi begynder dog med statsminister Mette Frederiksen (S), der er kommet med en bemærkelsesværdig meddelelse.

Frederiksen vil øge beskæftigelsen med mindst 10.000

I et længere interview til Børsen gør Mette Frederiksen det klart, at hun vil øge den strukturelle beskæftigelse med mindst 10.000 personer. Det arbejde skal påbegyndes efter sommer, hvor regeringen forventer at kunne løfte blikket fra coronavirussen og krisehåndteringen, lyder det fra statsministeren.

»Når vi når frem til sommer, er halvdelen af valgperioden gået, og så mener vi, at det er tid til at løfte blikket. Og forhåbentligt efter corona at kunne sige, at nu handler det ikke om den akutte eller langsigtede krisehåndtering,« siger statsministeren til Børsen.

Udmeldingen står i kontrast til Socialdemokratiets helt store slagnummer – nemlig den tidligere pension for »Arne« og andre nedslidte. Reformen ventes at sænke beskæftigelsen med 10.450 personer.

Statsministeren gør det ikke klart, hvordan regeringen vil øge den strukturelle beskæftigelse. Hun peger dog på, at mange kvinder med ikkevestlig baggrund er uden arbejde, og at Danmark har 50.000 unge, som er arbejdsløse og ikke under uddannelse.

Georg Jensen-direktør stopper øjeblikkeligt

Den over 100 år gamle designvirksomhed Georg Jensen skifter topchef. Det skriver Finans, efter at Georg Jensen har udsendt en pressemeddelelse om skiftet.

Italieneren Francesco Pesci går dermed af som administrerende direktør, mens Mehul Tank – selskabets finansdirektør siden 2020 – øjeblikkeligt overtager posten som administrerende direktør.

»Virksomheden er bedre stillet end for tre år siden, og trods udfordringerne i 2020 afsluttede vi året stærkt. Jeg er stolt af, hvad denne fantastiske virksomhed har opnået, og ønsker Georg Jensen al den succes, som virksomheden i sandhed fortjener,« siger Francesco Pesci i pressemeddelelsen.

Georg Jensen er stiftet af guldsmeden og billedhuggeren af samme navn i 1904. Virksomheden blev opkøbt af Investcorp fra Bahrain i 2012.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Regeringen kritiserer EU i hjælpepakkestrid – nu svarer Vestager igen

Erhvervsministeriet sendte lørdag en diplomatisk skideballe i retning mod Bruxelles og EU-Kommissionen. Ifølge Dan Jørgensens ministerium skulle EU-Kommissionens godkendelse af en hjælpepakke til cirka 1.000 danske virksomheder have været »unormalt lang tid« undervejs.

Nu tager EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, til genmæle over for den kritik, der har været af EU-Kommissionen og dens arbejde med hensyn til at godkende hjælpepakker til virksomhederne.

På en pressebriefing mandag erkendte Margrethe Vestager, at hjælpepakken fra 28. august havde været lang tid undervejs. Hun mener imidlertid ikke, at det er EU-Kommissionens skyld.

I stedet argumenterede konkurrencekommissæren for, at Danmark burde have skiftet kurs i forhold til den konkrete hjælpepakke.

»I forhold til den specifikke ordning tror jeg, at man skulle have skiftet spor tidligere for at kunne give virksomhederne den nødvendige støtte,« sagde konkurrencekommissæren.

Læs mere om, hvilket »spor«, Margrethe Vestager mener, man skulle have valgt, her i Berlingske.

Tre forhold, som investorer bør holde øje med

Seniorinvesteringsstrateg i Nordea Simon Kristiansen peger på tre forhold, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • Der vil være fokus på Italien, hvor premierminister Giuseppe Conte skal finde et flertal i Senatet for at bevare sin rolle. Det sker, som følge af at tidligere premierminister Matteo Renzi og hans parti, Italia Viva, har trukket støtten til Contes koalitionsregering i utilfredshed med sidstnævntes håndtering af coronakrisen. En politisk krise i Italien er ikke ligefrem en kæmpe overraskelse, alligevel er det interessant for investorer at følge med i, hvor megen fornyet politisk usikkerhed episoden vil tilføje et land, der allerede har sit at se til. Renten på tiårige italienske statsobligationer er steget 11 basispoint i forhold til tyske bunds, siden Renzi trak sin støtte – et tegn på, at markedet ikke ser den store risiko.
  • Ugens regnskabshøjdepunkt falder i dag, hvor vi hører fra Bank of America, Netflix, Charles Schwab og Goldman Sachs. Især finanssektoren har nydt godt af den seneste tids stigende rentekurve. Vi forventer da også godt nyt på regnskabsfronten for netop bankerne, idet deres store kapitalbuffere ikke ser ud til at komme i spil under krisen og derfor kan indgå på bundlinjen som profit.
  • Vi får tysk rundspørgedata (ZEW), der forventes at vise, at den private sektor i januar er blevet lidt mere positiv omkring økonomien. ZEW-tallet angiver den netto procentdel af adspurgte, der forventer stærkere økonomisk vækst over de næste seks måneder. Konsensus forventer en balance på 60 mod 55 sidste måned.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -0,57 procent
  • S&P 500: -0,72 procent
  • Nasdaq: -0,87 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.20:

  • Japan Nikkei: +1,47 procent
  • Hongkong Hang Seng: +3,11 procent
  • Kina CSI: -0,04 procent