Business-overblik: Mærsk-fyring af CSR-chef vækker opsigt

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, og derfor er det kun nødvendigt at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

En arbejder blandt Mærsk-containere på Tianjin-havnen i Kina. Mærsk sparer nu en afdeling, der fokuserer på bæredygtighed, væk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sun Yilei/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Så blev det torsdag, og vi skal forbi danske topchefer, som lader akademikere, der har haft ufaglært arbejde, komme foran i køen. Vi kommer også forbi flytrafikken ud af Danmark, som for første gang i ti år ikke er steget. Og så skal vi også i dag et smut forbi Esplanaden, hvor Mærsk ifølge Børsen har besluttet at spare en ellers prisbelønnet CSR-afdeling væk.

1
Topchefer: Ufaglært job bringer akademikere foran i jobkøen

Trods flere års økonomisk fremgang er arbejdsløsheden blandt nyuddannede akademikere fortsat tårnhøj. Derfor bør ledige akademikere også søge ufaglærte job, mener et stort flertal af topcheferne i Berlingskes Toplederpanel.

»Alle former for arbejdserfaring er mere positiv end ikke at lave noget. Det er min holdning. Jeg oplever igen og igen, at folk starter i en rolle og bevæger sig over i en anden. Selv et ufaglært job eller et job, der ikke stemmer helt overens med de kvalifikationer, man har, og måske giver lidt lavere løn til at starte med, kan være vejen ind på arbejdsmarkedet,« siger André Rogaczewski, topchef i Netcompany, til Berlingske.

André Rogaczewski er langtfra den eneste topchef, der mener, at ledige dimittender fra landets universiteter ikke udelukkende bør søge job, der matcher deres uddannelsesniveau.

I den seneste rundspørge til Berlingskes Toplederpanel er det således 80 procent af de deltagende topchefer, som erklærer sig enig eller overvejende enig i udsagnet »ledige akademikere bør også søge ufaglærte job«.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Mærsks bæredygtighedsarbejde rykker over i den kommercielle afdeling

Mærsks topchef, Søren Skou, har ifølge Børsen besluttet at afskedige koncernens respekterede chef for bæredygtighed, Annette Stube, og efter 11 år indstille det prisvindende bæredygtighedsarbejde, hun har stået i spidsen for. Det har vakt opsigt, ikke mindst på det sociale medie LinkedIn, hvor cirka 2.000 har kommenteret fyringen.

Mærsk har ikke kommunikeret nedlæggelsen, men bekræfter den over for Børsen:

»Allerede sidste år tog vi de begyndende skridt til at indarbejde bæredygtighed i vores kommercielle afdeling, dels for at gøre bæredygtighed til en mere integreret del af beslutningsgangene i organisationen, men også for at bringe det tættere på vores kundedialog og den daglige forretning. (...) Derfor er vi i løbet af det seneste år begyndt at flytte medarbejdere fra den tidligere afdeling og ind i de operationelle og kommercielle teams,« hedder det blandt andet fra Mærsk i en skriftlig kommentar.

3
Flytrafikken i Danmark stagnerer første gang i ti år

For første gang siden finanskrisen er flytrafikken i Danmark ikke vokset, skriver Finans. Trafiktal fra Danmarks fem største lufthavne viser, at det samlede antal passagerer i 2019 var en smule lavere end året før.

En af årsagerne er, at bekymring for den økonomiske udvikling og stigende oliepriser har fået flere luftfartsselskaber til at være tilbageholdende med hensyn til åbning af nye ruter og tilbud om flere sæder.

»I 2018 steg oliepriserne, og dollar blev dyrere i forhold til euro. Dette gjorde det dyrere at være skandinavisk og europæisk flyselskab. Samtidig var der mere usikkerhed om den globale økonomi. Mange operatører var derfor mindre aggressive end tidligere, og det kunne man se sidste år,« siger Simon Pauck Hansen, koncerndirektør i SAS med ansvar for driften og det danske marked, til Finans.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er, hvad chefstrateg i Nordea Andreas Østerheden hæfter sig ved i dag.

  • Markederne rystede bekymringerne om konflikten mellem USA og Iran af sig i går. Det skete efter gengældelsesangreb fra Irans side, der ramte flere amerikanske baser, men vigtigst af alt blev ingen dræbt i angrebet, og skaderne var efter sigende minimale. Det lagde præsident Trump også vægt på i sin tale i går eftermiddags dansk tid, og risikoen for en større militær eskalering mellem parterne ses derfor som minimal. Konflikten vil derfor træde lidt i baggrunden og gårsdagens grønne markeder i USA vil sandsynligvis også indfinde sig i Europa, når de markeder åbner senere i dag.
  • På datafronten vil det være værd at holde øje med tyske tal allerede fra morgenstunden herunder handelsdata og industriproduktion. Både nedgangen i global handel og en svag tysk bilsektor har tynget væksten i Tyskland. Vigtigst af alt har det dog endnu ikke ramt arbejdsmarkedet betragteligt.
  • I USA vil der være en række talere fra den amerikanske centralbank Fed, hvor Clarida, Williams, Evans og Bullard taler. Vi venter ikke, at der vil komme nye udmeldinger, men der kan selvfølgelig være forskelle i den tone, de enkelte talere slår an. Ikke mindst vil vi få data fra det amerikanske jobmarked i form af ugentlige dagpengesøgende. Efter at data kørte op i nogle decembermålinger, har det igen indfundet sig på lige over 220.000 ugentlige dagpengesøgende.

Det sker på markederne

Der er god stemning og optimisme på markederne i Asien, hvor en mere afdæmpet amerikansk retorik over for Iran har givet grobund for markante stigninger.

Indeks og udvikling i procent

Aktier Asien

Nikkei 225 +2,1
Topix +1,6
Hongkongs Hang Seng +1,1
China Shanghai Composite +0,5
China CSI 300 +0,8
Taiwan Taiex +1,1
Sydkoreas Kospi +1,2
Indiens BSE Sensex +1,0
Singapores STI +0,1
Sydney ASX 200 +0,7

Indeks kl. 05:35

Kilder: Ritzau/Finans