Business-overblik: Mær­sk-døtre forgyldes af trecifret millionbeløb fra privat selskab uden for koncernen

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der er næstformand for A.P. Møller - Mærsk, hiver sammen med sine to søstre et samlet udbytte på 215 millioner kroner ud af Maersk Broker. Bag hende på billedet er den ene af hendes sønner, Robert Mærsk Uggla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik.

I overflyvningen over de største nyheder i erhvervslivet skal vi i dag omkring tre Mærsk-arvinger, der udlodder et trecifret millionbeløb til sig selv fra et selskab, der faktisk slet ikke har noget at gøre med den koncern, de er kendt fra. Og vi skal omkring en stor nyhed om regeringens udspil til landbrugets klimareduktioner i 2030.

Men vi begynder et helt andet sted, nemlig i den aktuelle konflikt på arbejdsmarkedet, hvor utilfredsheden med lønnen i en ny overenskomstaftale har fået Dansk Sygeplejeråd til at varsle strejke.

Fagbosser går imod sygeplejerskers krav

Dansk Sygeplejeråd (DSR) mener, at der er behov for politisk at rykke på lønnen til sygeplejersker som specifik faggruppe i det offentlige, da de i DSRs øjne har et lønefterslæb. Men den idé er der langtfra opbakning til i hele fagbevægelsen, skriver Børsen.

Det vil nemlig være et brud på den danske model og give problemer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft i den private sektor, hvis regeringen giver efter for sygeplejerskernes krav og indkalder til forhandlinger med det formål at sikre bestemte faggrupper i det offentlige højere løn, lyder det fra HK og Dansk Metal, to af landets største fagforbund.

»Spørgsmålet om enkelte faggruppers forhold og løn egner sig ikke til trepartsforhandlinger, og det vil være et brud med den danske model, for trepartsforhandlinger er ikke overenskomstforhandlinger, og historisk blander man nogle begreber sammen,« siger HK-formand Kim Simonsen til Børsen.

Også formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, er skeptisk.

Mærsk-døtre trækker 215 millioner kroner ud af privat mæglerfirma

Langt de fleste forbinder Mærsk-familien med den børsnoterede shippingkæmpe A.P. Møller - Mærsk, der målt på omsætning er Danmarks allerstørste virksomhed.

Men familien ejer også en privat skibsmæglerforretning ved navn Maersk Broker K/S, der opererer helt separat fra den børsnoterede koncern. I dette lukrative selskab udlodder de tre døtre efter afdøde skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller i forbindelse med aflæggelse af regnskab for 2020 i alt 215 millioner kroner til sig selv. Det skriver Børsen.

Beløbet dækker over en ordinær udlodning på godt 25 millioner kroner samt en ekstraordinær udlodning på 190 millioner kroner.

Maersk Broker har været aktiv i mere end 100 år, har mere end 250 ansatte og ejes af de tre Mærsk-døtre, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, Kirsten Mærsk Mc-Kinney Olufsen og Leise Mærsk Mc-Kinney Møller.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Regeringen: Landbruget skal skære 7,1 millioner ton CO2

Når vi rammer 2030, skal landbruget have reduceret sin CO2-udledning med 7,1 millioner ton CO2. Sådan lyder det overordnede mål i det landbrugsudspil, regeringen onsdag fremlægger, skriver TV 2.

Men et mål om godt syv millioner tons reduktion er slet ikke nok, lyder det fra regeringens støttepartier, der mener, at landbruget skal pålægges at reducere CO2-udledningen med otte millioner ton i 2030.

De 7,1 millioner ton kommer fra tre hovedgrupper.

Den mindste er allerede besluttede tiltag på blandt andet de to seneste års finanslove, som giver en reduktion på 0,5 millioner ton.

Så er der et spor med kendte greb og tiltag, der skal give en reduktion på 1,6 millioner ton.

Til sidst er der det såkaldte udviklingsspor, der består af teknologisk videreudvikling. I korte træk endnu uprøvet teknologi. Den del skal stå for langt størstedelen i regeringens udspil og give reduktioner på fem millioner ton i 2030.

Tre forhold, som investorerne skal holde øje med

Her er, hvad chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea holder øje med i dag:

  • Der står USA på kalenderen for investorerne i dag. Vigtigste begivenhed i dag – og ugens højdepunkt – er centralbankmødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Her vil centralbankchef Jerome Powell udlægge sit syn på den amerikanske økonomis tilstand. I lyset af den igangværende genrejsning af amerikansk økonomi vil mødet naturligt tiltrække investorernes opmærksomhed. Vi forventer egentlig ikke de store nyheder fra Jerome Powell sammenlignet med sidste måneds opdaterede forecasts, men ikke desto mindre vil hans ord og tone blive nærstuderet og vægtet nøje af investorerne i jagten på et hint eller to om eventuelle kommende rentestigninger eller andre initiativer.
  • Derudover holder præsident Joe Biden sin første tale i Kongressen i dag. Vi forventer, at han vil runde en masse emner, men investorerne vil nok især lytte efter, om der kommer nyt om den genopretningsplan, som Joe Biden allerede har meldt ud. Her har han foreslået at bruge over to billioner dollar på blandt andet infrastruktur og andre projekter finansieret gennem højere selskabsskatter. Netop denne plan er interessant, fordi den indeholder både udsigt til et massivt spark fremad til den amerikanske økonomi postcoronakrisen og samtidig højere skatter for virksomhederne.
  • Sidst, men ikke mindst blæser regnskabssæsonen derudad i USA, og det er værd at bemærke, at der er nogle store techmastodonter, som afleverer tal i dag. Gårsdagens regnskabsaflæggelser fra Microsoft og Alphabet (Google) var overordnet godkendt, selv om nogle investorer måske havde håbet på mere. Dagens mastodonter tæller Facebook og Apple, ligesom en række medicinalkæmper afleverer deres eksamenspapirer for første kvartal.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser tirsdag

  • Dow Jones: +0,01 procent
  • S&P 500: -0,02 procent
  • Nasdaq: -0,34 procent

Asien – Indeks onsdag kl. 06.30

  • Japan Nikkei: +0,35 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,13 procent
  • Kina CSI: -0,04 procent