Business-overblik: Lyssky rigmandsfamilie skjuler milliarder i opgør om misbrugskrise

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Familien bag selskabet Purdue Pharma er under anklage for at have forårsaget en national krise i USA, hvor tusindvis af amerikanere hvert år dør af overdoser efter indtag af smertestillende medicin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jessica Hill/AP/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Vi skal forbi en rigmandsfamilies ansvar i en amerikansk misbrugskrise, der har kostet tusindvis af menneskeliv i USA. Vi kigger også nærmere på olieprisen mandag morgen, der stiger voldsomt efter droneangreb på saudiarabisk oliegigant - og så er både Danske Bank, Nordea og SEB kommet i søgelyset i den store udbytteskandale.

 

1
Rigmandsfamilie skjuler milliarder i retsopgør

En af USAs rigeste familier er igen kommet i søgelyset for sin rolle i sagen om en omfattende misbrugskrise i USA. Sackler-familien ejer medicinalselskabet Purdue Pharma, som har tjent milliarder på et smertestillende middel, som har kostet tusindvis af menneskeliv.

Den stenrige amerikanske familie er under anklage for at have skabt en dødelig epidemi med aggressiv markedsføring af det smertestillende middel Oxycontin.

I et forsøg på at finde et forlig med en lang række amerikanske stater, der i et væk har sagsøgt både selskabet og familien, arbejder Sackler-familien med en plan om at lade selskabet gå konkurs og omdanne det til en fond.

Søndag indsendte Purdue så en længe ventet konkursbegæring til de amerikanske myndigheder.

Avisen The New York Times skiver, at medlemmer af Sackler-familien har ført milliarder ud af USA for at skjule den formue, der nu er i spil i et enormt retsopgør. Ifølge statsanklageren i New York skulle familien angiveligt have benyttet sig af internationale bankoverførsler via Schweiz.

Sagen mod Sackler-familien og Purdue tegner et samlet billede af, at Purdue sideløbende med et kraftigt stigende salg af Oxycontin trak et dødeligt spor efter sig - især de nederste lag af det amerikanske samfund.

Familien har over årene tjent gigantiske summer på det smertestillende middel, der bygger på et kemisk stof, som findes naturligt i opiumsvalmuen.

Oxycontin tilhører gruppen af såkaldte opioider, der ifølge de amerikanske myndigheder har været skyld i mere end 300.000 dødsfald i USA siden 2000.

 

2
Oliepriser banker i vejret efter droneangreb

Oliepriserne steg helt op til 20 pct., da markederne åbnede mandag op, så de nu ligger på over 71 dollar pr. tønde. Det sker efter et stort angreb på Saudi Arabiens olieinfrastruktur, som har lammet mere end halvdelen af landets produktion henover weekenden. Det skriver Financial Times.

Weekendens dramatiske hændelser sker efter flere uger, hvor det er blevet rapporteret, at Saudi Arabiens olieproduktion har været væsentlig under den maksimale kapacitet. Det, sammenholdt med angrebet, har været medvirkende til, at oliekursen har lavet et af sine højeste spring på blot en dag, lyder det i Financial Times.

Angrebet, som USA har beskyldt Iran for at stå bag, har øget en række geopolitiske risici på de globale energimarkeder, og det frygtes nu, at det kommer til at få indflydelse på den bredere økonomi. På den korte bane er der usikkerhed om, hvor hurtigt Saudi Arabien, der er verdens største olieeksportør, kan få produktionen tilbage i omdrejninger.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Banker trækkes ind i udbytteskandalen

Nordea, SEB og Danske Bank kan trækkes nu ind i udbytteskandalen, som hidtil har involveret svindel for 12,7 mia. kr. Børsen, DR Nyheder og canadiske CBC har fået adgang til ikke tidligere offentliggjorte rapporter fra Skatteministeriet, som afslører, at de tre banker uberettiget kan have fået refunderet udbytteskat for op mod 940 mio. kr. på grund af fejl og kontrolsvigt, skriver Børsen.

De 940 mio. kr. kommer altså oveni de 12,7 mia. kr., der hidtil er forsvundet fra den danske statskasse. De uberettigede refusioner er sket gennem bankordningen, som de tre banker administrerede frem til 2012, skriver Børsen.

Ifølge Børsen er der dog ikke tale om bevidst snyd, hvorfor de tre banker ikke søges holdt ansvarlige for fejlene.

Skatteminister Morten Bødskov (S) udtaler dog til Børsen, at »der er ingen tvivl om, at bankerne har et ansvar, men det har skattevæsenet selvfølgelig også«. Den omtalte bankordning for en dårlig ordning, som også er derfor at den blev lukket i 2015 og at der sidenhen blev iværksat en stor undersøgelse.

 

Det bør investorerne holde øje med i dag

 

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, leverer her sit bud på, hvad man bør rette blikket mod i dag som investor.

  • Dagens altoverskyggende samtaleemne er olieprisstigningen på 10 pct. efter et droneangreb lørdag satte halvdelen af Saudi Arabiens olieproduktion ud af funktion, svarende til ca. 5 pct. af den globale og daglige olieproduktion. Olieselskaberne glæder sig, mens især luftfartsselskaber ikke bryder sig om stigende oliepriser, som de ikke kan sende videre til kunderne.
  • I England er virkeligheden (og alvoren) med hensyn til Brexit måske gået op for Boris Johnson. Angiveligt gøres der nu mere konstruktive forsøg på at nå en forsonlig udtræden den 31/10. Det er også noget som investorerne har bemærket, og det britiske pund er steget 5 pct. siden lavpunktet i denne sommer overfor EUR og DKK. Aktuelt koster et pund 8,40.
  • Det tyske DAX indikeres til et indledende fald på ca. 1 pct.; givetvis ikke mindst som konsekvens af stigende oliepriser. Faldet vil også slå igennem og kunne mærkes i Danmark, hvor investorerne må indstille sig på en indledende kursnedgang af nogenlunde samme størrelsesorden.

 

Sådan ser de asiatiske markeder ud mandag morgen

 

  • Nikkei 225: Lukket
  • Topix: Lukket
  • Hongkongs Hang Seng: -1,0 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,1 pct.
  • CSI 300: -0,2%
  • Taiwan Taiex: +0,5 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,4 pct.