Business-overblik: Lundbeck-formand efter flere års fejlskud: »Vi kan ikke leve med, at det er gået sådan«

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Bestyrelsesformand i Lundbeck, Lars Rasmussen, er skuffet over de senere års mangel på resultater. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens Business-overblik.

Som altid klæder vi dig på med dagens erhvervshistorier fra morgenstunden. I dag skal det blandt andet handle om medicinalselskabet Lundbeck, hvor ingen lægemiddelhåb gennem de senere år er lykkedes med at komme på markedet.

Vi kommer også forbi det brandvarme boligmarked, hvor mange købere har måttet give overpris for at sikre sig drømmeboligen, og om Dansk Industris forslag om at skære 30.000 offentlige stillinger væk for at skaffe arbejdskraft i virksomhederne. Men først flere detaljer fra det omfattende Facebook-læk, der blotlægger algoritmens magt over den offentlige samtale.

God læselyst!

Whistleblower i Facebook er ikke alene

I et afskedsbrev til Facebook skrev en ansat, at han tvivlede på, at han nogensinde kunne få et job »så godt som det her«.

Alligevel gik han ud ad døren hos verdens største sociale medie, fordi han følte, at han ikke kunne blive »ved med god samvittighed«.

Afskedsbrevet er en del af et omfattende datalæk af interne Facebook-dokumenter, som Berlingske sammen med en håndfuld europæiske medier har fået adgang til gennem en ansat i den amerikanske kongres.

Dokumenterne er hentet ud af Facebook af whistlebloweren, Frances Haugen, der forlod virksomheden i foråret og gik til de amerikanske myndigheder, fordi hun mente, at Facebook skjulte vigtige oplysninger for offentligheden. Mandag beskrev Berlingske på baggrund af lækket, hvordan Facebook utilsigtet hiver brugere ned i et hul af voldsforherligelse og konspirationsteorier.

Nu viser afskedsbrevet – der er ét af flere – at Frances Haugen ikke var den eneste af Facebooks ansatte, som har haft samvittighedskvaler over det, de opfatter som Facebooks mørke sider og en ledelse, der ikke reagerer.

I afskedsbrevet beskriver den tidligere ansatte, hvordan han mener, at »Facebook efter alt at dømme netto har en negativ indflydelse på politik i vestlige lande«. Læs hele artiklen her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Lundbeck-formand: »Vi kan ikke leve med, at det er gået sådan«

Ingen af de lægemidler, som medicinalfirmaet Lundbeck for to år siden satsede på, er kommet på markedet. I et interview med Finans siger Lundbeck-formand, Lars Rasmussen, at det er en stor skuffelse.

Gennem de senere år har det ene lægemiddelhåb efter det andet vist sig at være et fejlskud. Det er problematisk af flere årsager – blandt andet fordi Lundbeck bruger en relativt høj andel af sin omsætning på forskning og udvikling, som der ikke er kommet de store resultater ud af. Desuden går det hver gang hårdt ud over aktiekursen.

»Vi kan ikke leve med, at det er gået sådan. Det er nødt til at ændre sig i fremtiden, for ellers giver det jo ikke nogen mening at investere i egen forskning og udvikling. Når det så er sagt, forstår vi også udmærket godt det marked, vi er i. Vi kommer aldrig til at få en høj succesrate, men det er klart, at det er det kritiske punkt,« siger Lars Rasmussen til Finans.

Lundbeck er især kendt for at udvikle, producere og sælge lægemidler mod hjernesygdomme, eksempelvis Parkinsons, epilepsi, depression og angst. I 2021 har et udløbet patent på et af virksomhedens mest sælgende lægemidler betydet, at salget er faldet med otte procent til 8,2 milliarder kroner.

Lars Rasmussen siger ligeledes i Finans, at »patentudløb er grundvilkår i industrien«, og at kommende satsninger derfor skal kunne kompensere for det, man mister. Læs artiklen her.

Varmt boligmarked: Hver tiende bolig sælges til overpris

Der har været så meget knald på boligmarkedet under coronapandemien, at mange har set sig nødsaget til at betale mere end udbudsprisen for at sikre sig drømmeboligen.

På landsplan bliver flere end hver tiende bolig i øjeblikket solgt til en højere pris end udbudsprisen. Men der er store regionale forskelle, og nogle steder er det stadig omkring hver fjerde bolig, der bliver budt op i pris.

Det viser en ny analyse, som Arbejdernes Landsbank har udarbejdet på baggrund af tal fra Boligsiden.

»Langt flere boligkøbere har det seneste år måttet byde over udbudsprisen for at sikre sig boligen. På landsplan toppede andelen, der betalte mere end udbudsprisen for deres nye hus, i april på 16 procent. For lejligheder blev toppen nået i februar, hvor 21 procent af alle handler var til overpris,« fortæller Lisette Rosenbeck Christensen, som er økonom i Arbejdernes Landsbank og har udarbejdet analysen.

Der er særligt ét sted i landet, hvor fjerde hus fortsat sælges til overpris. Læs artiklen her i Berlingske.

Følg Morgenposten på mobil

DI: 30.000 færre offentligt ansatte skal afhjælpe virksomheders mangel på hænder

Skær 30.000 offentlige job væk, så virksomhederne kan få flere hænder.

Sådan lyder det fra Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), ifølge Finans.dk.

»Antallet af offentligt ansatte er stukket fuldstændigt af. Det er simpelthen ikke bæredygtigt. De private virksomheder mangler folk, og nogen skal betale alle de menneskers løn,« siger Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør for DI.

Han tror, at reduktionen i kommuner, regioner og staten vil kunne klares ved ikke at genbesætte stillinger i administrationen. De »varme hænder« som sundheds- og omsorgspersonale skal ikke rammes.

Ifølge Kommunernes Landsforening vil DIs forslag betyde »betydelige nedskæringer på ældreområdet, skolen, daginstitutionerne og det sociale område«, mens fagforeningen HK finder DIs udspil direkte usmageligt.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er tre ting, som seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder øje med i dag:

  • Coronavirussen kræver igen investorernes opmærksomhed efter nye restriktioner i en række lande som modsvar til stigende smitte. I dag mødes den amerikanske FDA, der administrerer lovgivningen om fødevarer og lægemidler. De skal tage stilling til, om fem til 11-årige skal have mulighed for at blive vaccineret med Pfizer-vaccinen.
  • Det bliver en rigtig »blockbuster«-dag, og de med interesse for regnskaber kan godt begynde at glæde sig. Det er de store virksomheders tur til at spille med musklerne, og det er værd at holde øje med Microsoft, Alphabet, Visa, Eli Lilly, Novartis, Texas Instruments, UPS, General Electric, UBS og Twitter, der alle aflægger regnskab i dag.
  • Energipriserne har været på himmelflugt på det seneste, eksempelvis er futures-prisen på naturgas steget 400 procent på seks måneder. Det er et problem i Europa, hvor 22 procent af energiproduktionen kommer fra naturgas. Rusland står med nøglen til problemet, da de kan skrue yderligere op for rørledningen. Men der er en hage – det kræver, at Tyskland godkender Nord Stream 2-projektet, hvilket tyskerne ikke har lyst til, da det yderligere øger Europas afhængighed af Moskva. De høje energipriser er øverst på dagsordenen, når Europas energiministre mødes i Luxembourg i dag.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones: +0,18
  • S&P 500: +0,47
  • Nasdaq: +0,90

Asien – indeks tirsdag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: +1,85
  • Hongkong Hang Seng: -0,39
  • Kina CSI: +0,08