Business-overblik: Lizette Risgaard vil have boligejere og topskattebetalere til lommerne

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, vil skaffe et råderum på 60,5 milliarder kroner frem mod 2023. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til Business-overblikket torsdag morgen, hvor vi som altid har været tidligt ude af fjerene for at kigge rundt i landskabet af erhvervsnyheder hos både os selv og konkurrenterne og udvælge de vigtigste til dig.

Vi skal i dag omkring fagbevægelsen, der er kommet med en økonomisk 2030-plan. Vi skal omkring en københavnsk cafékonge, der i stedet for at lægge sig i fosterstilling efter coronakrisen investerer som aldrig før. Og vi skal omkring en milliardær, der sammen med en kapitalfond har foretaget en drømmexit.

Milliardær sælger byggefirma i milliardhandel

Kapitalfonden Catacap har sammen med milliardæren Michael Mortensen solgt byggekoncernen Casa A/S i en handel til mere end to milliarder kroner. Det skriver Børsen.

Køberen er den tyske kapitalfond ActivumSG, der har specialiseret sig i ejendomsinvesteringer. Hverken Michael Mortensen eller Catacap vil udtale sig om prisen, som Børsen altså mener at vide er på den gode side af to milliarder kroner.

Men de lægger ikke skjul på, at der har været tale om en investering, der er mere end solid. Ifølge Børsens oplysninger blev Casa værdisat til under en halv milliard, da Catacap tilbage i 2016 købte 55 procent af koncernen af blandt andet Michael Mortensen.

Partner i Catacap Vilhelm Hahn-Petersen vil gerne bekræfte, at der er tale om en såkaldt home run-investering. Det betyder, at denne investering alene sikrer, at der vil være overskud at hente for fondens investorer, uanset hvordan resten af investeringerne i Catacaps første fond ender.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Cafékonge trodser coronakrisen og udvider

Nok har coronakrisen været et dyrt bekendtskab for den københavnske restaurant- og cafékæde Sovino Brands – ejet af stifter Torben Olsen samt blandt andre kapitalfonden Maj Invest.

Men Torben Olsen er nu så sikker på, at københavnerne igen vil ud at spise for alvor, at Sovino er klar til at åbne en stribe nye restauranter. Det skriver vi selv her på Berlingske Business.

Sovino har allerede overtaget Restaurant l'Alsace og åbner samtidig tre nye steder i Københavns centrum og et i Kødbyen på Vesterbro.

I forvejen råder Sovino-gruppen – der tidligere hed Victor-gruppen – blandt andet over spisesteder som Café Victor, Restaurant Kanalen, Fiat, Ravage og natklubberne Lusso og Lucifer. De fem nye åbninger bringer det samlede antal i koncernen op på 18 spisesteder.

»Det er en stor satsning, som vi foretager nu, og vi kommer til at skyde mange penge i de nye steder,« fortæller Torben Olsen om satsningen.

FH kræver lavere rentefradrag og øget topskat

Så er vi nået frem til historien bag dagens overskrift på Business-overblikket.

Fagbevægelsen vil med en ny økonomisk 2030-plan skaffe 60 milliarder kroner til højere dagpenge, mere velfærd og grøn omstilling. Og boligejere med store lån og danskere med gode lønninger skal være med til at lægge en del af de nødvendige penge i statskassen i årene fremover for at få tingene til at gå op.

Det skriver Finans, som har talt med formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard. I alt repræsenterer hun 1,3 millioner medlemmer.

De fleste penge skal hentes via et opgør med den hidtidige sigtelinje i den økonomiske politik om strukturel balance på de offentlige finanser i 2025. Sammen med et beskåret rentefradrag, flere topskatteydere og penge fra bekæmpelse af skattesnyd vil FH på den måde skaffe et råderum på 60,5 milliarder kroner frem mod 2030.

»Oven på alt det, vi har været igennem i det seneste års tid, er der grund til at lægge lidt mere langsigtede planer for, hvor vi vil hen. Regeringen taler også om at se frem mod 2030 nu og ønsker at investere i ordentlig velfærd, økonomisk tryghed for lønmodtagerne og i at få flere ud på arbejdsmarkedet, men med gulerødder frem for de seneste mange års pisk,« siger Lizette Risgaard til Finans.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med i dag, torsdag:

  • Vestas fik sædvanen tro høstet en mængde ordrer i slutningen af halvåret. Er det nok til at give aktien yderligere af den medvind, som investorerne har nydt siden G7-topmødet i starten af juni, eller er nye ordrer ultimo halvåret allerede indregnet hos investorerne?
  • Ørsted skal bygge endnu en vindpark i New Jersey. Det er ved at være lidt for længe siden, at Ørsted og investorerne har kunnet glæde sig over at have sejret i »ordrekonkurrencer«. Snurrer aktien i dag på samme måde, som vinden giver fart i møllerne?
  • Aktieinvestorerne bør knibe sig i armen og forsøger at finde ud af, om de drømmer eller er vågne. Første halvdel af 2021 gjorde dem mere end 15 procent rigere i gennemsnit for en »global aktieindsats«. Der er ikke noget at sige til, hvis investorerne er i højt humør og på vej til at blive overmodige. Alle elsker aktier, men stigningerne kan ikke fortsætte i det tempo, som det er sket i 2021 hidtil. Kommer der, inden længe, en større »aktieregning«, som skal betales?

Det sker på markederne

USA – aktier, lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +0,61 procent
  • S&P 500: +0,13 procent
  • Nasdaq: -0,17 procent

Asien – aktier, indeks torsdag kl. 6.45:

  • Japan Nikkei: -0,42 procent.
  • Hongkong Hang Seng: -0,57 procent
  • Kina CSI: -0,07 procent