Business-Overblik: Lejere vil bruge Blackstone-fund til at gennemtvinge røverkøb af Frederiksberg-lejligheder

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Beboerne i Den Sønderjyske Landsby på Frederiksberg har protesteret heftigt imod, at kapitalfonden Blackstone skal overtage deres boliger. Nu bruger de et ellers glemt skøde, som Blackstone selv har gravet frem, i en retssag for at kunne overtage deres boliger for en slik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-Overblik.

I vanlig stil klæder vi dig på, hvad enten du er til casual friday eller fredagsslips, så du trygt og velinformeret kan tage på hul på ugens sidste dag.

Som så meget andet disse dage handler overblikket blandt andet om mink, Danske Bank og coronavirussen, men også om en helt usædvanlig boligretssag.

God læselyst – og god fredag!

Glemt skøde skal give lejere kæmpe millionrabat i retssag

Et ellers glemt skøde bliver nu det trumfkort, som lejerne i Den Sønderjyske By på Frederiksberg vil bruge til at købe deres lejligheder for 2,9 millioner kroner, selv om ejendommene nu har en markedsværdi på mindst 538 millioner kroner.

Det skriver Børsen.

Skødet blev fundet af den omstridte kapitalfond Blackstone under forberedelserne til købet af de 303 lejemål. Heri står, at lejerne skal kunne købe ejendommen til handelsprisen fra 1932, hvis den daværende køber, Frederiksberg Boligfond, ikke længere vil eje den, og Frederiksberg Kommune ikke vil købe den.

Sagen kommer mandag for Retten på Frederiksberg, og hvis Frederiksberg Boligfond taber, risikerer den at gå konkurs, fordi ejendommene er belånt for 1,3 milliarder kroner.

Blackstone ville betale en milliard kroner for tre af boligfondens ejendomme.

Danske Bank sendte fejlbehæftede gældssager til inkassofirmaer

Skandalen om Danske Banks fejlbehæftede inddrivelse af gæld fortsætter. Således kan Berlingske og TV 2 nu berette, at to af landets største inkassofirmaer trækkes ind i sagen, da banken i årevis har outsourcet tusindvis af gældssager til en række inkassofirmaer, som dermed har overtaget opgaven med at opkræve pengene hos bankkunderne.

Mindst to af disse firmaer, Intrum og Lowell, har fået overdraget sager fra Danske Bank, som har været fejlbehæftede på grund af de alvorlige fejl i bankens inddrivelsessystemer. Firmaerne har dermed – ligesom banken selv – opkrævet gæld i strid med reglerne.

Det viser interne dokumenter fra Danske Bank, som Berlingske og TV 2 er kommet i besiddelse af.

Ifølge en ekspert i persondataret er det Danske Banks ultimative ansvar som såkaldt dataansvarlig, at data om kunderne er korrekte.

»Persondataretligt står man som dataansvarlig på mål for den behandling af data, der finder sted i alle led – også selv om man har outsourcet behandlingen til en databehandler, eksempelvis en inkassovirksomhed,« siger Catrine Søndergaard Byrne, advokat med speciale i persondataret, til Berlingske.

Ny fødevareminister vil have hurtig afklaring for minkavlere

Socialdemokratiets Rasmus Prehn blev torsdag udnævnt til ny fødevare-, fiskeri- og landbrugsminister. Og det må siges at være en ilddåb, efter at den tidligere minister Mogens Jensen (S) måtte trække sig i kølvandet på minkskandalen, hvor der endnu ikke er fundet en løsning for erstatning til minkavlerne, der har måttet slå millioner af mink ned for at bremse udbredelsen af en muteret coronavirus.

Og allerede ved ministeroverdragelsen blev Rasmus Prehn spurgt om sagen, skriver Børsen.

»Havde det stået til regeringen, så havde vi lavet en aftale på dag et. På dag et. Så vi er allerede i overtid, fordi der er nogle, der har valgt at lave politik på det her,« sagde han ifølge Børsen og tilføjede:

»Jeg så helst, at vi allerede havde lavet en kompensation for minkavlerne. Det havde de fortjent. Den usikkerhed kan de ikke være tjent med. Men det håber jeg også, at de husker at få sagt til nogle af de politikere, som bruger mange kræfter på at hvirvle støv op, at råbe ukvemsord og komme med beskyldninger. Lad os nu sætte os sammen og finde nogle løsninger, så minkavlerne kan få klar besked.«

Danfoss slår milliardforretninger sammen

Danmarks største industrivirksomhed, Danfoss, der sidste år omsatte for 47 mia. kr., slår nu to milliardforretninger sammen, så virksomheden fremover har tre ben frem for fire, skriver Finans.

Det drejer sig om Cooling og Heating, der fremover er slået sammen under navnet Danfoss Climate Solutions.

»For det første vil vi gå efter den vækst, der ligger inden for komplette bæredygtige løsninger for både køle- og varmeområdet i bygninger, men også i forhold til fødevarer og opbevaring af fødevarer. Mange af vores globale kunder vil gerne have så stærke partnere som muligt, så ved at kombinere de to segmenter kan vi bedre servicere vores kunder globalt,« siger adm. direktør Kim Fausing til mediet.

Norsk milliardær i kæmpe salg

Den flamboyante norske hotelkonge, Petter Stordalen, har sammen med tre partnere solgt 70 procent af forlaget Strawberry Publishing i en handel, der beskrives som den største forlagshandel nogensinde i Norden. Det skriver B.T.

Prisen skulle ifølge det norske medie VG ligge på omkring 170 mio. danske kroner. Køberen er Bonnier Books. Stordalen og de øvrige grundlæggere beholder de sidste 30 procent.

»Bonnier Books er en drømmepartner for os: De har tyngden, historien og forlagsmusklerne, og det har vi behov for, hvis vi skal fortsætte vores vækst og udfordre konkurrenterne i den norske bogbranche,« siger Petter Stordalen i en pressemeddelelse fra Strawberry Publishing.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, kommer her med sine bud på, hvad investorerne bør være opmærksomme på i dag:

  • I USA spræller Republikanerne lidt i nettet og ønsker ikke, eller ikke helhjertet, her og nu at støtte flere stimulanspakker. Samtidig har finansminister Steve Mnuchin opfordret den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at »levere« ubrugte stimulanspakker tilbage. Tager investorerne notits af disse politiske genvordigheder i slutningen af Donald Trumps præsidentperiode?
  • Bang & Olufsen-aktien steg med ti procent i går. Siden sommerens kapitaltilførsel er aktien nu ved at have fordoblet sin værdi til de investorer, som turde stille risikovillig kapital til rådighed. Investorerne tror/håber på, at turnarounden er på plads. Er der mere kursgodt på ugens sidste dag?
  • På trods af bump på vejen og udsving er trenden og tendensen klar: Aktierne kravler stadig opad, og stik imod, hvad der var forventningerne i 2020, vil den gennemsnitlige investor komme ud med et fornuftigt aktieafkast, når 2020 slutter om seks uger. Kan der komme forhindringer på vejen, som kan ødelægge en god afslutning, skal det være vrangvillige englændere i Brexit sagen. Det kommer dog ikke/næppe – eller gør det?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +0,15 pct.
  • S&P 500:  +0,39 pct.
  • Nasdaq:  +0,87 pct.

Asien – indeks fredag kl. 6.30:

  • Japan Nikkei: -0,39 pct.
  • Hongkong Hang Seng: +0,31 pct.
  • Kina CSI: +0,12 pct.